25 Mayıs 2012 Cuma

Bir Biogaz-yeni Enerji tesisi kurmak için 10 önemli gerekçe

İşte o 10 önemli gerekçe...

1- Biyogaz tesisleri iklim değişimini önler..

2- Tesisin kurulduğu yörede ekonomik gelişmelerde artış görülür, yeni isdihdam sağlanır,

3- yenilenebilir enerji çeşidi biyogaz üretimi maksadıyla kurulan tesisler sayesinde doğal  kaynaklar istikrarlı bir şekilde korunmuş olur,

4- hayvansal gübre biyogaz tesisinde enerji üretimi için değerlendirildikten sonra nitelikli organik gübreye dönüşür, bitkiler tarafından hemen kullanılabilir besin sağlar,

5- Biyogaz gübresi diğer işlem görmemiş gübreye kıyasla yakıcı etki yapmaz,

6- Organik- biyolojik atıklar çöp vasfından çıkıp, enerji hammaddesi olur,

7- Biyogaz tesisini terk eden gübre hastalık yapıcı bakteriler içermez,

8- Biyogaz gübresi sayesinde mineral-sentetik gübreden büyük oranda tasarruf edilir,

9- İklim değişimine karşı çok ekili önlem alınmış olur. Tüm Dünyada 2020 yılına kadar yenilenebilir enerji kullanımının %30 artması hedeflenmiştir.
10- Blok-enerji-sistemi (BES) sayesinde Elektrik ve ısı enerjileri eş zamanlı üretilir, her iki enerjininde kullanılabilir olması biyogaz tesislerinin azami verimle çalışmasını sağlar... 

HAYVANCILIK İŞLETMELERİ İÇİN BİR BİYOGAZ-ENERJİ TESİSİNİ NASIL GERÇEKLEŞTİREBİLİRİM?

Bir Biyogaz-Enerji  tesisi normal olarak her hayvancılık işletmesi tarafından gerçekleştirilebilir.
Küçük işletmeler için sadece hayvansal atıkların değerlendirilmesine dayalı tesisler kendi enerji ihtiyacını karşılamak için akılcı olabilir, büyük ölçekli tesisler için durum çok farklıdır. 
Büyük ölçekli işletmeleri tanımlamak için büyük baş hayvan sayısının 3000 nin üzerinde olması gerekir. Bu ölçekte ki işletmeler hayvancılığın yanı sıra ayni işletmede enerji işletmeciliği de yapacaklardır, üretilen elektrik enerjisini ulusal şebekeye, termik enerjiyi de olası her tür tüketiciye satmak zorundadırlar.


İşletmecilerin şu hataya düşmemelerini önemle vurgulamak gerekir; ben bir biyogaz -yenienerji tesisi yapmak istiyorum deyip, çeşitli yapımcı firmalara başvurup teklif toplamak...
sonrasında ise değerlendirme güçlüğü çekmek, ve yanılma olasılığı yüksek olan bir karar vermek, veya verememek gibi...
 Peki öyleyse ilk adım ne olmalı?
Ülkemizde biyogaz-enerji santralleri henüz çocukluk dönemi yaşıyor. Birçok firma ben yaparım yapıyorum diyor... 
Eğer aldığınız teklifleri kritik eleştirel bir göz ve kafa ile değerlendiremiyecekseniz, bunu yapmayın!
Konuya vakıf ve hakim bağımsız bir planlamacı arayın ve bulun. Ve önce ondan sizin kendi koşullarınızı dikkate alan bir ''YAPILABİLİRLİK ÇALIŞMASI'' fizibilite de deniyor, talep edin.
Asıl hedefinizin ne olduğunu bu planlamacı ile birlikte doğru tespit edin. Ondan çalışmanın ana hatları ve konu başlıklarını isteyin ve sadece kendiniz değerlendirin. Uygunsa, bu çalışmayı başlatın. Bunun bir bedeli olacaktır, bedelsiz verilen bir hizmetin içi boş olur..!
Aksi halde, bu bedelin defalarca mislini ödemek zorunda kalabilirsiniz.


Sonuç olarak; İşe önce doğru bir planlamacı seçerek başlayın, ve ondan gerçekten ne istediğinizi açıkça belirtin. Önünüze koyduğu çalışma sonraki tüm riskleri ve dezavantajları bertaraf edici nitelikte olmalı...


Bundan sonraki yayınımızda bu çalışmanın içeriğinden söz edeceğiz..
Hoşçakalın.. 






















  

15 Mayıs 2012 Salı

Hayvancılık işletmeleri için bir biyogaz tesisi inşa etmek ne kadar önemli ve gerekli?

HAYVANCILIK İŞLETMELERİ İÇİN BİR BİYOGAZ TESİSİ İNŞA ETMEK NE KADAR ÖNEMLİ VE GEREKLİ?

Türkiye de son yıllarda hayvancılık işletmelerinin sayısında sıçrama şeklinde artış oldu. Önemli miktarlarda yatırımlar yapıldı. 
Orta ölçekli büyükbaş işletmelerde hayvan sayısı ortalama 1500-2500 arasında seyrediyor, ve her yıl bu işletmeler çoğalmaya devam ediyor.
Bu işletmelerin yatırım yıllarında sürekli giderleri oldu işletmeye geçtikten sonra da işletme masrafları bunun üzerine bindi. 
Gelir hanelerine yeni bir katma değer yaratmak isteyenlerin çoğu bertaraf etmekte zorlandıkları  ham tırnak altı  gübreyi bir biyogaz tesisinde değerlendirme konusunda oldukça ilgili ve meraklı görünüyorlar. Ne  var ki büyük bir kısmı için en önemli soru ; yeni yatırımların yanı sıra böylesine deneyimsiz oldukları bir konuda yapacakları yatırımın büyüklüğü...ve getirisinin ne olacağı...?


Bunlar hiç şüphesiz haklı sorular. Bu konuda yatırımcıları ve yatırımcı adaylarını biraz olsun aydınlatmak için bu yazıyı yayınlıyoruz.


Hayvancılıkta bir gelişme planı olan her işletmeci için biyogaz tesisi yapmayı düşünmek akılcı olur. 
her şeyde olduğu gibi işe düşünmekle başlamak gerekir;


1- Benim işletmem de bir biyogaz tesisi kurulabilirmi?
2- Bunun için önce ne yapmalıyım?
3- Böyle bir yatırım için yasalar ne diyor? teşvikler varmı?
4-  Doğru karar için kimlere başvurmalıyım?


Bu sorulara doğru yanıtları bulmakla önemli bir mesafe katetmiş olursunuz. Bu teknolojinin ülkemizde amatör uygulamaları oldu ancak şimdilerde artan ilgi üzerine bir çok firma piyasada dolaşmaya başladı, hatta arıtma tesisleri yapanlarda konuya el attı.
Bizim önerimiz, işe öncelikle bu alanda deneyimli bir planlamacının yardımıyla başlamaktır.
Ünlü bir söz var; Abraham Lincoln'e ait; ''Benden bir ağacı devirmem için 1 saatim olduğunu söyleseler, 45 dakika baltamı bilerim..'' 
Önce çok iyi hazırlık yapmak, iyi bir plana ve projeye dayanmak, sonradan çıkacak bir dizi sorunu önlemek demektir.


Bundan sonraki yayında, sırasıyla bir biyogaz tesisinin hayvancılık işletmeleri için yapımını ele alıp detayları ile aydınlatacağız..


Levent Mercan