31 Aralık 2012 Pazartesi

BİYOGAZ DA YENİ UYGULAMA ALANI; BİYOMETAN

Biyogaz da yeni uygulama alanı;  Biyometan, umut veren bir gelişme.

Standart biyogaz tesisleri ürettikleri biyogazı elektrik enerjisine dönüştürerek bulundukları noktada ulusal şebekeye iletmekteyken,son yıllarda gelişen yeni yöntemlerle biyogaz arıtılarak doğalgaz seviyesine getirilip, doğalgaz şebekesi-
ne verilebilir hale gelmiştir.
Bu gelişme beraberinde bir çok avantajıda getirmiştir. Yüksek ısı enerjisine gereksinim olan yerlerde biyogazın biyometana dönüştürülerek ısı enerjisi ihtiyacını yeterince karşılamak dolayısıyla biyogaz kullanımının verimliliğini arttırmak mümkün olmaktadır.

Böylece biyogaz üretildiği noktada aynı zamanda aynı yerde kullanılmak zorunda kalmamaktadır. Doğal gaz şebekesine beslenen biyometan şebekde depolanabilir hale gelmekte, istenilen zamanda istenilen noktada kullanılabilmektedir.

Türkiye için diğer bir kulanım alanı da biyometan gazının Autogaz olarak kullanılma olasılığının çok yüksek olmasıdır. her biyogaz üreticisi bulunduğu noktada biyogazı biyometana yükselterek autogaz olarak araçlarda kullanımını sağlayabilir.
Biyometan ayrıca kimya sanayinde hammadde olarakta kullanılabilir. Almanya biyometan üretimine verdiği önem sayesinde 2030 yılında doğalgaz tüketiminin 
%10 nu biyogaz dan yükseltilecek biyometanla karşılamayı planlamaktadır.

2012 yılı sonunda Almanyadaki biyogaz tesislerinin sayısı 7500 civarında, kurulu elektriksel güç ise yaklaşık 3300 MW tı bulmuştur.

Ülkemiz Türkiye biyogaz üretiminde çok büyük bir potansiyele sahiptir, bu potansiyelin 2013 ten başlayıp, önümüzdeki yıllarda giderek ivme kazanmasını dileriz. 

Önümüzdeki yayınlarda biyogaz tesislerinin biyometan üreterek elde edecekleri yeni şans ve ticari olasılıklar üzerinde duracağız. 

2012 yılının bu son gününde bu konunun önümüzdeki dönem  için sunduğu şans üzerinde bir fikir ateşlemek istedik, 2013 yılında biyogaz tesisi yatırımı düşünen, biyogaz-yenienerji ye önem veren tüm alternatifçi girişimci arkadaşlarımıza bol şans ve başarı dileriz.

Hoşçakalın... 










      

16 Aralık 2012 Pazar

100 SAĞMAL SÜT HAYVANCILIK İŞLETMESİ İÇİN BİR BİYOGAZ TESİSİNİN YATIRIM HESABI

100 SAĞMAL SÜT HAYVANCILIĞI İŞLETMESİ İÇİN BİR BİYOGAZ TESİSİ YATIRIM HESABI. 

Bir bilgisayar programı yardımıyla 100 sağmal süt hayvanı olan bir işletmede biyogaz tesisi kurmak ve işletmek için bir inceleme yaptık. Sonuçları birlikte inceleyelim;

100 sağmal süt hayvanı tırnak gübresi bize 1 yılda tam, 40.515,00 m3 Biyogaz sağlar.

Elimizdeki yem, ve mısır silajı artıklarının da 1 yılda 100 ton olacağını varsaydık. Bu atıklarıda tesisimizde işledik ve 24.000,00 m3 biyogaz elde ettik. Şimdi bu noktaya dikkat edelim, 1 yıllık toplam yem ve sılaj artık miktarımız sadece 100 ton, tırnak altı gübre miktarımız ise yılda 1180 ton..! 
Bitki ve silaj artıklarından elde ettiğimiz biyogaz miktarı ise tırnak altı gübreden elde edeceğimiz biyogaz miktarının yarısından fazla..!

Sonuç; bitkisel atıklardan daha fazla biyogaz elde ediliyor!  

Devam edelim; Tesisimiz yılda en az 8040 saat çalışıyor ve 30 gün gaz üretimsiz süre olarak geçiyor.(Arızalar, bakım, onarım vbg.)
Ürettiğimiz biyogaz ile 20 KW  kurulu güçte bir santral mümkün oluyor. 
Bu santral bize yılda 355.274,38 KWh bürüt enerji üretebiliyor.
Bu brüt enerjinin 177.637,19 KWh ti ısı enerjisi, 135.004,27 KWh de elektrik enerjisi olarak kazanılabiliyor.
Tesis üretilen termik(ısı) enerjisinin 120.000,00 KWh ni kendini ısıtmak iin kullanıyor ve geriye sadece 57.637,19 KWh ısı enerjisi kalıyor. Bununla bina veya sera veya bir başka kullanım mümkün olabilir, ancak başlangıçta bunu kesinleştirmediğimizi varsayalım. 

Bu tesis için hesaplarımız toplam yatırım bedelinin yaklaşık 100.000.-Avro olacağını, bunun yanı sıra toplam gelirlerimizin de 14.850,47.- Avro, yıllık tahmini masraflarında 12.515,00.- Avro olacağını gösteriyor...yani tesisimizin yıllık ticari kazancı ancak 2.335,47.-Avro olabilecek! 
Tesisimiz den yıllık 1280 ton tarlada iyi kullanılabilir yaş gübre de alacağız. Bölgeye göre ton başına buna da bir fiyat biçilebilir, veya tamamen kendi ihtiyacımız için kullanılabilir.

Sonuç ; Bu yatırım kendini kaç yılda geri öder? Üretilen 135.004,27 KWh elektrik enerjisi bizim ihtiyacımızı karşılarmı ? Bizim yıllık elektrik fatura bedelimiz ne kadar?
Tesisin yatırım geri dönüşü çok çok fazla!, üretilen elektrik enerjisi bizim kendi ihtiyacımızın belkide yarısını zor karşılar... bu sonuçlar bu yatırımın ekonomik olmayacağını net bir şekilde ortaya koydu.

öyleyse ne yapalım? bir alternatif Çözüm yok mu?
tabii ki var. Gelecek yayınımızda bunu birlikte irdelemek üzere hoşçakalın..  











10 Aralık 2012 Pazartesi

BİYOGAZ TESİSİM İÇİN EN UYGUN KURULUM YERİNİ NASIL SEÇERİM?

Bir biyogaz tesisi bütün yıl boyunca kesintisiz enerji üretir. Diğer alternatif enerji kaynakları olan Güneş ve Rüzgar enerjilerinde bu dış hava koşullarına ve iklimsel değişimlere çok bağlıdır...
Dolayısıyla biyogaz tesisinin ürettiği kojeneratif (elektrik ve termik eş zamanda) enerjiye sürekli talep olmalıdır! Bu sebepten dolayı üretilen biyogazın depolanması ekonomik değildir. Günümüze büyük biyogaz tesisleri ürettikleri biyogazı iyileştirerek biyometan adı altında doğal gaz şebekesine pompalayabilmektedirler.

Enerji ihtiyacı işletmenin büyüklüğü ve çeşitliliğine göre değiştiğinden, biyogaz öncelikli olarak Elektrik üretimi için kullanılır. Önceki yayınlarımızda da vurguladık, eş zamanlı üretilen termik enerji için işletmenizde mutlaka bir kullanım olasılığı yaratmalısınız! Aksi halde tesisinizin rantabıl olması sorgulanır hale gelir.. Yatırıma girişmeden önce aşağıdaki kriterler yerine getirilmiş olmalıdır.

1- İşletmenizde yeterince girdi(Input) hamaddesi (tırnak gübresi, silaj artıkları, vbg.)
2- Üretilen ısı-termik enerjiyi kullanabilmek için hep ayni seviyede talep yaratmalısınız.
3- İşletmenizin kendi enerji ihtiyacının yüksek olması tesisinizin verimliliğini ekonomikliğini artırır.
4- Çeşitli girdi malzeme kullanılacaksa ikmal noktaları, uzaklıkları, maliyetleri, nakliye lojistiği önceden hesaplanmalıdır! Bu malzemeler ücret karşılığı alınacaksa bu uzun vadeli sözleşmelere dayandırılmalıdır.
5- Diğer organik atıkları da işleyecek tesisler imar planlarına uygun inşa edilmelidir! 
6-Kış ayları dikkate alınarak ön toplama ve nihai lagünler yeterli büyüklükte seçilmelidir.
7-Antibiyotikle tedavi edilen hayvanların atıkları biyoreaktöre yüksek dozlarda alınmamalıdır.
8-Enerji bitkilerinin yaygın ekimi halinde ekolojik sorunlar oluşabilir.
9-Enerji bitkisi olarak tek başına mısır ekimi büyük ekim alanları gerektirir!

Gelecek yayınımızda 100 sağmal süt hayvanı olan bir işletme için bir biyogaz tesisini birlikte irdeleyip, yatırım için uygun olup olmadığını belirleyeceğiz. 

Bize ulaşın, bize sorun, sizden de öğrenecek çok şeyimiz var.. hoşçakalın...