28 Nisan 2013 Pazar

KENDİ BİYOGAZ TESİSİMİ KENDİM NASIL YAPARIM...?

Küçük ve orta ölçekli hayvancılık işletmeleri için bir biyogaz tesisini kurmak ve işletmek için ne yapmalı? 

Bugünün hayvancılık işletmesi ile 70 li yılların hayvancılık işletmesi arasında ne gibi farklar var?
Bugünün hayvancılık işletmecileri işletmelerini çeşitlendirilmiş faaliyetlerle başarılı kılmak zorundadırlar. Temelde deki faaliyetler olan torağın işlenmesi ve ondan en yüksek verimin alınması, ve hayvancılığın gerektirdiği faaliyetler o yıllardaki gibi devam ediyor, fakat günümüzde hem çiftçilik, hemde hayvancılık çok önemli düzeyde teknolojik olarak gelişti, çoğu işlemler otomatikleştirildi.
Ancak mali kazançlar ayni oranda artmadı...

2000 li yılların sonuna doğru ticari anlamda başarılı olmak zorunda olan işletmeler için yeni bir payanda olarak enerji üreticiliği ortaya çıktı.
Modern hayvancılık işletmelerinde her gün oluşan biyolojik hayvansal ve bitkisel atıklardan elektrik ve termik enerji üretimi yapabilecek bir küçük kuvvet santralı ile işletme ek gelir elde edebilir duruma gelebilecektir.

Artık herkes bilmektedir ki, fosil kaynaklar sona doğru yaklaşmaktadır,ve kullanılmaya devam edildikçe bundan iklim, toprak, ve su kaynakları zarar görecektir...bu bilinç giderek artmaktadır.
Bu görüş artık siyaset tarafından da toplumca da benimsenmektedir.
Bu gerçeklere dayanılarak 2005 ve 2010 yıllarında yenilenebilir enerji kanunu çıkartıldı. Bu kanun kapsamında en son yapılan yönetmelik değişikliği ile lisanssız elektrik üretim kurulu gücü 1000 KWe(1 Megawatt) yükseltildi. 
Üretilen elektrik enerjisine bu kanunla  on yıl süreyle alım garantisi verildi.
Şimdi hayvancılık işletmecilerinin küçük büyük tümünün bu noktada bir biyogaz tesisi kurmak ve işletmek düşüncesi içinde olduğunu deneyimlerimizden biliyoruz.

Daha önceki yayınlarımızda sözünü ettik, tekrar edelim, küçük işletmeler için bir biyogaz tesisi kurmak ve işletmenin en akılcı yolu bulundukları yerde diğer işletmecilerle kooperatifleşerek bir tesis kurmak ve işletmek şeklinde olursa 
ekonomik ve verimli olur. Peki, kendileri için bir tesis yapmak istediklerinde işe nereden başlamalılar?
Bireysel veya ortaklaşa kurulacak bir biyogaz tesisi ile;

> yüksek değerde ökolojik akılcı enerji üreticisi,
> atıkların açıkta beklemesi, ve koku kirliliğinin önlenmesi,
> gazı alınmış gübrenin yakıcı etkisinin kalmaması,
> Gübre akışkanlığının yükselmesi,
> organik gübre üretimi,
> hijenik gübre garantisi,
> elde kalan diğer organik atıkların değerlendirilmesi ve
> yeni bir katma değer sağlama
hedefleri gerçekleştirilmiş olacaktır.

Tabi ki bu hedeflere ulaşmak için detaylı ve planlı bir ön çalışma gerekecektir.  
 Bu yeni yayın dizimizle bir biyogaz tesisi kurmayı düşünen ve planlayan her keze yardımcı olmak ve karar vermelerini kolaylaştıracak bir temel sunmayı amacladık.
Yayınımızı takip eden her hayvancılık işletmecisi kendi çiftliğinde elde edilebilecek biyogaz miktarını ve bununla ne yapabileceğini hesaplayabilecektir. 
Dahada önemlisi, olası bir biyogaz tesisi kurulması durumunda yararını ve masraflarını hesap edebilecek, ve bu sayede yanlış bir yatırım yapma riskinden kaçınabilecektir.

Bundan sonraki yayınımızda; ''İşletmemin biygaz potansiyeli nedir'' sorusunu yanıtlayacağız.

Hoşçakalın...






  









1 Nisan 2013 Pazartesi

BİYOGAZ PROJESİ YATIRIMI ÖNCESİ HAZIRLIKLARI

     BİYOGAZ PROJESİ ÖNCESİNDE YAPILMASI GEREKEN HAZIRLIKLAR

Bu yayınımızda biyogaz projesi yatırımından önce hazırlıklı olmamız ve muhtemel hataların neler olabileceği ve nasıl önlenebileceği konusunu ele alacağız.

'' Bir projenin planlanması için harcanan zaman,daha sonra yanlış planlamadan doğan hataların giderilmesi için harcanan zamandan çok daha ucuzdur...''

Biyogaz projelerinin planlama ve projelendirmesinde bugüne kadar pratikte ne yazık ki yapılan hatalar hep tekrarlanmıştır. Bu noktanın bir biyogaz projesinin risk değerlendirmesinde çok önemi vardır. Hatalar henüz baştan görülmeli ve tekrar edilmemelidir.

Aşağıda hataların oluştuğu kritik noktaları tek tek ele aldık;

1- Biyogaz tesisinin büyüklüğü ve  tesis verimi

Bir biyogaz tesisinin verimli olup olmadığı tesisin kurulduğu ortamın koşullarına çok bağlıdır. Ezbere ve bir şablona bağlı olarak bunu belirleyemeyiz. Bu yüzden yatırımcılara önerimiz, teklif istedikleri firmaların bu tür söylemlerini dikkate almamaları, kendileri için en optimal konsepti hazırlatmalarıdır. 100 BBH lık bir işletme için kuracağı biyogaz tesisi, yeterli hammaddeyi kendisi ''0'' maliyetle ve sürekli temin ettiği sürece verimli bir tesis olurken, 1000 BBH lık bir başka işletme malzeme nakil lojistiğinin kötülüğü nedeniyle verimli olmayabilir...

2- Verimlilik ve ekonomik işletme deneyimleri

Bugüne kadarki deneyimler açıkça göstermiştir ki, sadece elektrik üretimine dayanan biyogaz tesisleri hiç bir zaman ekonomik ve verimli olamazlar..
Yatırımcılara bu sebepten önerimiz, henüz planlama aşamasında üretilecek olan elektrik, ısı enerjilerinin en verimli kullanımını hesaba katmaları, gazı alınan biyokütleyi nitelikli organik gübre olarak değerlendirmeyi düşünmeli ve yapmalarıdır.
Sadece elektrik üretimi ile yetinmemelidirler.

3- Hammadde temini ve masrafı

Biyogaz tesisi için gerekli hammmadde(biyokütle) her zaman kendi işletmenizde bulunmayabilir veya yeterli gelmeyebilir. Bu durum özellikle enerji bitkisi kullanan tesisler için çok daha önem taşır. Bu durumda enerji bitkisi ekip biçme ve nakliye masrafları mutlaka hesaba katılmalıdır. Türkiye de heüz enerji bitkilerinin yetiştirilmesi ve biyogaz üretiminde kullanılmasına ilişkin yasal düzenlemeler yapılmamıştır.

Komşu tesislerden temin edilebilir olsa bile hammaddenin sürekliliği ve kalitesi  
ile nakliye masrafları bir biyogaz tesisinin ekonomikliğini bugünkü elektrik  satış fiyatarıyla kötüleştirebilir.

4- Hammadde yeterliliği ve nihai gübrenin değerlendirilmesi

Biyogaz tesisinde kullanılacak hammadde temini, süreklilik ve yeterliliği ile gazı alınmış nitelikli nihai gübrenin bertarafı(satışı) başarılı bir biyogaz işletmeciliği için hayati öneme sahiptir. Bu husus çoğunlukla göz ardı edilmektedir. Özellikle nitelikli nihai gübrenin tesisten uzaklaştırılması(değerlendirilmesi) göz ardı edilmemesi gereken çok önemli noktadır. Türkiye topraklarının en az 15 milyon hektarlık tarım arazilerinde  organik madde oranı %2 nin altındadır, bu pazar boşluğu yeni kurulacak biyogaz tesislerinden arda kalan nitelikli gübre ile doldurulabilir.

5- Termik enerjinin kullanılması  

Kırsal kesimlerde kurulu biygaz tesisleri için ısı enerjisinin kullandırılması kolay olmamaktadır. Sanayi alanlarına veya yerleşim yerlerine yakın tesisler eş zamanlı ürettikleri ısı enerjisini daha kolay kullanıma sunabilirler.


6- Nakliye Lojistiği önemi 

Planlama aşamasında dikkate alınmayan bir noktada nakliye lojistiğidir. Bir biyogaz tesisi hammadde temininde çevreye bağımlı ise, bu husus çok dikkatle ele alınmalıdır. Artan araç trafiği için işletmede yeterince alan bırakılmalı, hammadde ikmali zamanında kesintisiz yapılabilmeli, dar boğaz anlar için yeterli stok alanı öngörülmüş olmalıdır.. 

7- Tesiste 'çökme'

Deneyimler biyogaz tesislerinde biyolojik prosesin zaman zaman 'çöktüğünü' (gaz üretiminin olmadığı durumlar..)göstermiştir. Çok önemsenmese de eldeki tüm olasılıklarla bu durumun ortaya çıkması önlenmelidir, önlenebilir.
1000 KWe bir tesis böyle bir çökme esnasında 1 saate  100 avro para kaybeder.

8- İşletme personeli kalifiyesi

Kırsal alandaki işletmelerde ve Türkiye de ki hayvancılık tesislerinde kurulacak biyogaz tesisleri işletmecileri işletme için gerekli teknik ve ticari eğitimi almış olmalıdır. Böyle bir biyogaz tesisi günde en az 2-3 saatlik bir gözetim ve denetim gerektirir.
İşletmeci ortaya çıkabilecek küçük çaplı arıza ve bakımları kendi bünyesinde halledebilecek ölçüde teknik bilgiye ve elemana sahip olmalıdır.

9- Bakım onarım servis hizmetleri

Biyogaz tesisi elektrik ve ısı enerjilerinin satışından kar eder, bu sebepten dolayı tesis kesintiye uğramadan çalışmalıdır. Yukarıdaki misalden anlaşılacağı gibi, uzun süreli duraklamalar önemli kayıplara yol açar, bu sebepten dolayı tesisi kuran firmanın bakım onarım servis hizmeti teklifi dikkatle incelenmelidir.

10- Enerji üretimindeki dalgalanmalar

Enerji üretimindeki iniş çıkışlar tesis verimini çok etkiler. Bu durum tesisi besleyen hammddelerin kalitesine, miktarına, sürekliliğine son derece bağlıdır. Öte yandan biyogaz tesisinin işleyişinin güçlü bir kontrol ve kumanda sistemi ile donatılmış olması bu kayıpları en aza indirilebilir.

Yukarıda ele aldığımız 10 önemli kritik nokta küçük büyük her yatırımcı için dikkate alınması hayati önemde olan hususları içermektedir. İlk yayınımızda da sözünü ettiğimiz ''Yapılabilirlik çalışması'' nın önemi burada dahada iyi anlaşılmış olmalıdır.

Lisansız alternatif elektrik enerjisi üretiminin 1000 KWe (1 Megawatt) çıkarıldığı haberini aldığımız bu günlerde biyogaz yatırımlarının hız kazanacağını tahmin eder, yayınlarımızın tüm yatırımcılara faydalı olmasını umarız...

Hoşçakalın..