Küçük ve orta ölçekli hayvancılık işletmeleri için bir biyogaz tesisini kurmak ve işletmek için ne yapmalı?
Bugünün hayvancılık işletmesi ile 70 li yılların hayvancılık işletmesi arasında ne gibi farklar var?
Bugünün hayvancılık işletmesi ile 70 li yılların hayvancılık işletmesi arasında ne gibi farklar var?
Bugünün hayvancılık işletmecileri işletmelerini çeşitlendirilmiş faaliyetlerle başarılı kılmak zorundadırlar. Temelde deki faaliyetler olan torağın işlenmesi ve ondan en yüksek verimin alınması, ve hayvancılığın gerektirdiği faaliyetler o yıllardaki gibi devam ediyor, fakat günümüzde hem çiftçilik, hemde hayvancılık çok önemli düzeyde teknolojik olarak gelişti, çoğu işlemler otomatikleştirildi.
Ancak mali kazançlar ayni oranda artmadı...
2000 li yılların sonuna doğru ticari anlamda başarılı olmak zorunda olan işletmeler için yeni bir payanda olarak enerji üreticiliği ortaya çıktı.
Modern hayvancılık işletmelerinde her gün oluşan biyolojik hayvansal ve bitkisel atıklardan elektrik ve termik enerji üretimi yapabilecek bir küçük kuvvet santralı ile işletme ek gelir elde edebilir duruma gelebilecektir.
Artık herkes bilmektedir ki, fosil kaynaklar sona doğru yaklaşmaktadır,ve kullanılmaya devam edildikçe bundan iklim, toprak, ve su kaynakları zarar görecektir...bu bilinç giderek artmaktadır.
Bu görüş artık siyaset tarafından da toplumca da benimsenmektedir.
Bu gerçeklere dayanılarak 2005 ve 2010 yıllarında yenilenebilir enerji kanunu çıkartıldı. Bu kanun kapsamında en son yapılan yönetmelik değişikliği ile lisanssız elektrik üretim kurulu gücü 1000 KWe(1 Megawatt) yükseltildi.
Üretilen elektrik enerjisine bu kanunla on yıl süreyle alım garantisi verildi.
Şimdi hayvancılık işletmecilerinin küçük büyük tümünün bu noktada bir biyogaz tesisi kurmak ve işletmek düşüncesi içinde olduğunu deneyimlerimizden biliyoruz.
Daha önceki yayınlarımızda sözünü ettik, tekrar edelim, küçük işletmeler için bir biyogaz tesisi kurmak ve işletmenin en akılcı yolu bulundukları yerde diğer işletmecilerle kooperatifleşerek bir tesis kurmak ve işletmek şeklinde olursa
ekonomik ve verimli olur. Peki, kendileri için bir tesis yapmak istediklerinde işe nereden başlamalılar?
Bireysel veya ortaklaşa kurulacak bir biyogaz tesisi ile;
> yüksek değerde ökolojik akılcı enerji üreticisi,
> atıkların açıkta beklemesi, ve koku kirliliğinin önlenmesi,
> gazı alınmış gübrenin yakıcı etkisinin kalmaması,
> Gübre akışkanlığının yükselmesi,
> organik gübre üretimi,
> hijenik gübre garantisi,
> elde kalan diğer organik atıkların değerlendirilmesi ve
> yeni bir katma değer sağlama
hedefleri gerçekleştirilmiş olacaktır.
Tabi ki bu hedeflere ulaşmak için detaylı ve planlı bir ön çalışma gerekecektir.
Bu yeni yayın dizimizle bir biyogaz tesisi kurmayı düşünen ve planlayan her keze yardımcı olmak ve karar vermelerini kolaylaştıracak bir temel sunmayı amacladık.
Yayınımızı takip eden her hayvancılık işletmecisi kendi çiftliğinde elde edilebilecek biyogaz miktarını ve bununla ne yapabileceğini hesaplayabilecektir.
Dahada önemlisi, olası bir biyogaz tesisi kurulması durumunda yararını ve masraflarını hesap edebilecek, ve bu sayede yanlış bir yatırım yapma riskinden kaçınabilecektir.
Bundan sonraki yayınımızda; ''İşletmemin biygaz potansiyeli nedir'' sorusunu yanıtlayacağız.
Hoşçakalın...