12 Eylül 2013 Perşembe

KÜÇÜK HAYVANCILIK İŞLETMELERİ İÇİN BİYOGAZ TESİSLERİ 2

Değerli blog okuyucularım, Haziran 2013 te yayınlamaya başladığımız bu bilgilendirme dizimizi istemeden bu güne kadar ertelemek zorunda kaldık. Hiç bir mazeret öne sürmeksizin çok özür dileriz.

Küçük ölçekli biyogaz tesislerini 100 KWel. elektriksel kurulu güçe kadar olan tesisler olarak tanımlamıştık. 500 KWel. tesislerin ülkemizde daha yaygın talep görmeye başlaması üzerine bu sınırı küçük ve orta ölçekli biyogaz tesisleri olarak yeniden tanımlamak istedik.

İlk yayınlarımızda belirttiğimiz gibi 5 büyükbaş hayvanı olan bir aile bile bir biyogaz tesisi inşa edebilir. Önemli olan kazanılacak enerjinin nerede hangi maksatla kullanılacağını önceden belirlemektir.

Bir biyogaz tesisinin büyüklüğünü belirleyen en önemli kıstas, elde edilecek enerjinin hangi maksatla kullanılacağını talebin büyüklüğünü baştan belirlemektir.

Hayvan sayısı tek başına biyogaz tesisinin büyüklüğünü belirlemez! Önemli olan önce talep belirlemektir. 

Bir örnek : Yeniköy halkı geçimini yoğun bir şekilde süt hayvancılığı yaparak sağlıyor. Yeniköy de 20 adet irili ufaklı süt hayvancılığı işletmesi var. İşletmeciler biyogaz tesisinin faydaları hakkında bilgi edinmişler ve kurulum için araştırma içine girmişler.

Konu hakkında tarım fuarlarına giderek bir kaç firma ile görüşmeler de yapmışlar. 

Sonuç şu;  Firma her istekli için teklif vermek istemiş, ve kararlı olan işletmelere teklif sunmuş. Ancak çiftçiler yatırım bedellerinin yüksek olduğunu kendilerini aştığını belirterek bu yatırımdan vazgeçmişler ve hiç biri hala bir biyogaz tesisine sahip olamamış.

Böyle bir durumda çiftçilere yapılacak akılcı öneri, tek tek küçük ve çok sınırlı fayda sağlayacak tesis yerine, birlik kurarak merkezi bir proje geliştirilmiş olsaydı tek tek kurulacak  biyogaz tesisleri maliyetinden daha az ve faydası çok daha fazla olacak bir biyogaz tesisi inşa etmek mümkün olacaktı.

Neden? çünkü; 

1- Yeniköy de en büyük çiftlik 100 BBH lık(BBH=büyükbaşhayvan) tır, ve üretebileceği toplam güç 20-30 KW kadardır. 

2- Diğer çiftliklerde 20-80 BBH arasında hayvan bulunmaktadır. Ayrı ayrı biogaz tesisi yapmaları durumunda 2 ila 15 KW gücünü geçmeyen tesisler ortaya çıkmış ve masrafı yararının çok üstünde olacaktı.

3- Oysa merkezi bir biyogaz tesisi yapmaya karar vermeleri durumunda toplam gücü 500 KW olabilecek bir biyogaz tesisi inşa etmiş olacaklardı ve bu durumda tek tek yapacakları yatırım maliyetinin daha altında bir maliyetle faydası yüksek ve kendini 5-8 yılda kurtaran bir biyogaz tesisine sahip olacaklardı.

Zira; bu tesis yılda 4 milyon Kilowattsaat elektrik enerjisi üretecek ve şebekeye satarak iyi bir gelir elde edecekti, ve

eş zamanlı üretilen termik enerji ile yeniköy deki okul binası, spor salonu uzaktan ısıtma sistemiyle donatılacak, elde edilen nitelikli gübre ile de tarla tarımında kullanılan ithal ve çok pahalı mineral gübreye ihtiyaç kalmayacaktı.


Bu örnekten çıkan sonuç şu; küçük biyogaz tesislerine yapılan yatırımın faydası maliyetinin çok üstünde olacaktır. Sağlanan bireysel fayda çok amaçlı olmayacak, sadece ısınma veya yakma maksatlı kullanılacaktı ve genel enerji ihtiyacına oranlandığında küçük bir oran olacaktı. 

Küçük biyogaz tesisleri ancak tek amaçlı küçük enerji ihtiyacını ancak karşılayabileceğinden ülkemizdeki bugünkü teşviklerle ekonomik olmaktan uzaktır. Yeniköy örneğinde olduğu gibi işletmeler birleşerek merkezi bir proje üzerinde anlaşmaları halinde faydası çok daha yüksek merkezi biyogaz enerji santralleri ile yoğun hayvancılık yapılan köylerde örnek tesisler kurulabilir.

Bir daha ki yayına kadar hoşçakalın...