Biyogaz tesislerinde gaz oluşumu prensip olarak prosesin en son safhasında metan bakterileri tarafından oluşturulur. Pratikte bunun anlamı, bir veya birden fazla fermentör kullanıldığında gaz verimliliğinin etkilenmesine bağlıdır.
Bir fermentör de kullanılsa biyogaz oluşumunun dört safhası bu bir fermentörde oluşur. Bir biyogaz tesisinde gaz verimi en önemli değerlendirme noktalarından biridir.
HEDEF daima, bir veya daha fazla fermentör de kullanılsa en yüksek gaz miktarını mümkün olabilen en yüksek metan oranıyla üretmek olmalıdır...
Biyogaz içindeki metan oranı kullanılan malzemeye bağlı olarak değişmekle birlikte tesisin biyolojik işlem tekniğine son derece bağlıdır.
Bu amaçla pratikte her bir fermentör de prosesin iki safhası oluşacak şekilde genellikle iki fermentör kullanılır.
Fermentörlerde oluşan biyogaz en az %50 ve daha fazla oranda metan içermelidir. Metan oranının daha düşük oranlarda olması halinde gaz motorlarının çalıştırılması çok sorunlu olur.
Oluşan bu biyogaz içinde belirli oranda diğer yanıcı olmayan gazları ve nemi barındırır. Bu haliyle patlamalı gaz motorlarında yakıt olarak kullanılamaz. Bu sebepten dolayı bir gaz ''arıtma ve şartlandırma'' yolundan geçerek hazırlanması gerekir. Bu işleme kısaca ''gaz yolu'' diyebiliriz.
Biyogaz içindeki en istenmeyen gaz Hidrojensülfür dür(H2S) sülfür dolayısıyla kükürtün biyogaz içinden henüz fermentörü terk etmeden alınması gerekir. Bu işlem bugün basit bir yöntemle, fermentör içine çok az oranda hava verilerek yapılmakta ve kükürt elementer olarak ayrıştırılmaktadır.
Katı madde içinde kalan kükürt, fermentasyon sonrası gübrede niteliği ve kaliteyi artırıcı etki yapmakta, ve gübrenin pH-değerininin ayarlanmasını da sağlamaktadır.
Gaz yolunda biyogaz motora ulaşmadan önce aktif karbon filtrelerinden de geçirilerek oldukça arı bir hale getirilebilmektedir.
Kojenerasyon aygıtı üreticileri yakıt olarak kullanılacak biyogazın motora girmeden önce hangi koşulları yerine getirmesi gerektiğini belirtmektedirler. Bu koşulların yerine getirilmemesi durumunda daha sonra meydana gelecek hasarları garanti kapsamına almamaktadırlar!
Gelecek yayınımızda gaz yoluna ait tüm ekipman ve aygıtları tek tek ele alacağız.. yayınlarımızın mümkün olduğunca ABC lisanında olmasına anlaşılır olmasına dikkat ediyoruz bu sepeple kısa pasajlarla vermeyi uygun buluyoruz.
Öneri ve yorumlarıızı bekleriz. Hoşçakalın...