5 Şubat 2017 Pazar

BİYOGAZ YENİ ENERJİ TESİSİ KURMAK İÇİN HİBE VE TEŞVİKLER-2

Tarımsal kalkınma hibe desteklerinden yenilenebilir enerji tesisi kurmak için faydalanmak isteyen başvuruların çok büyük bir kısmının Güneş enerjisinden Elektrik üretimi maksatlı olduğunu gözlemliyoruz...
Öyle ki, hayvancılık işletmelerinin çoğu (%90) dahi Güneş enerjisi tesisi için başvuruda bulunuyor.

Hibe başvurusu kabul edilen bir işletmecisine hangi tür tesis kurarsa kursun projesini 2017 sonuna kadar tamamlaması koşulu getirildi. İlk bakışta bunun normal bir süreç olduğu kanısına varıyorsunuz, yeterli bir zaman gibi görünüyor.
Oysa, küçük ve orta ölçekli olsa dahi, projelerin en önemli fazı planlama safhasıdır.
Hibe başvurusu esnasında verilen ''Proje'' sadece bir ön ve çok kaba bir tasarımdır, hiç bir detay içermez. Başvuruların değerlendirilmesi ve kabulü, daha sonra hibe sözleşmelerinin imzalanması süreçleri ile zaman fark etmeden kaçıp gider...
Kendi deneyimlerimizden özümsediğimiz sonuçlara göre, hibe başvurusu kabul edilmiş başvuru sahiplerine projelerini planlama süreçleri tamamlama sürecine ilave olarak verilmelidir. Neden?

> Çünkü, doğru bir planlama ya dayanmadan yapılan hiç bir proje ön görülen zamanda bitirilemez!

> Çünkü, doğru bir planlama olmadan gerçek proje bütçesi hazırlanamaz ve sadece kaba tahminlerden oluşur. Bütçe aşılır, ve finansal sorunlar başlar..

Bir örnek verelim; 250 KWe gücünde bir biyogaz projesi için planlama süreci en az 2-3 aydır. Bitirme süreci ise, en az 6 aydır! Ayni kurulu max. güçte bir GES- projesi 250 KWp için planlama süreci max. bir aydır, ve bitirilme süreci en çok 2 -3 aydır.
Şimdi her iki projenin bütçesine bakalım; 250 KWe BES projesi için tahmin edilen bütçe: 3.000.000.-TL,

250 KWp GES projesi için tahmin edilen bütçe: 1.250.000.- TL..!

GES projelerindeki başvuruların yoğunluğunun nedeni açıkça görülmektedir, çok daha düşük, ve hibe kapsamına daha uygun bir yatırım bütçesi ile kurulum mümkün olabiliyor.

Burada keskin bir ticari bakış ve değerlendirme gerekiyor. Bir biyogaz tesisi yılda 8.365 saat neredeyse hiç kesintisiz... elektrik ve ısı enerjisini ayni anda üretirken, Güneş enerjisi ile depolamasız yılda sadece 2300-2500 saat sadece elektrik enerjisi üretiliyor. Enerji depolama için bir o kadar daha yatırım yapmanız gerekiyor..

Hayvansal atıklarınızın gübre olarak işlenmesi, ve değerlendirilmesini hiç hesaba katmadık! 

Projelerin hibe kapsamında en fazla 1.Milyon TL. ye kadar destekleniyor olması ise ayrı bir kritik nokta.
Yukarıdaki örnekte, 250 KWe- kojeneratif bir biyogaz projesi için yaklaşık, 3 Mio.TL. bütçe tahmininde bulunmuştuk, başvuru sahibi olarak bunun en fazla 1/3 nü hibe olarak aldığımızı düşündüğümüzde, geri kalan 2/3 lük kısmı için, yani yaklaşık %70 lik kısmını kendi öz kaynaklarımızla, veya dış sermaye ile karşılamamız gerekiyor.. bu oldukça tökez taşı dolu bir yol..!

250 KWp bir GES projesi için ise, kendi öz sermaye payımız aldığımız hibenin sadece 1/4 ü kadar az... durum oldukça açık;

Akılcı projeler için hibe üst limitlerinin daha gerçekçi olması gerekiyor, en az üst sınır 3 Mio. TL. olmalı. 

Gelecek yayınımızda, proje değerlendirme kriterleri ve sonuçlanan başvurular hakkında bir şeyler söyleyeceğiz.

Hoşca kalın!