22 Ocak 2013 Salı

KANATLI HAYVAN ÇİFTLİKLERİ İÇİN BİYOGAZ

         KANATLI HAYVANCILIK ÇİFTLİKLERİ İÇİN BİYOGAZ-ENERJİ ÜRETİMİ

Kanatlı hayvancılık Ülkemizde oldukça yaygınlaşmış ve yaygınlaşmaya devam etmektedir. Bu sektörün enerji ihtiyacı nedir?

1- Kanatlı sektörünün lokomotifi et ve yumurta tavukçuluğudur ve enerji gereksinimi çok yüksektir. Çiftliklerin her ay ödedikleri elektrik faturaları bunu çok açık ortaya koyuyor.
Kış aylarında ısınma ve aydınlatma, yaz aylarında soğutma ve aydınlatmaya olan talep sürekli yükselmekte ve bilinen enerji tüketici aygıtlarla giderilmeye çalışılmaktadır.

2- işletme masrafları içinde  enerji giderleri en yüksek düzeydedir.

3- temiz ve ucuz enerji temini bu işletmeler için kaçınılmaz koşul olmuştur.

Alternatif enerji temini için şüphesiz Güneş ve Rüzgar enerjileri akla gelebilir, ama en akılcı yöntem her gün çiftlikte atık olarak oluşan ve çevre sorunlarına yol açan bertarafı da kolay olmayan  biyolojik atığı enerji temini için kullanabilirmiyiz.?

Yanıt: evet! ancak.. büyükbaş hayvancılıkta ki gibi kolay değil!

Neden değil? kanatlı hayvan atıklarının biyogaz potansiyeli büyükbaşa göre daha yüksek olmasına rağmen biyogaz üretiminde yüksek Azot miktarına bağlı Amonyak yoğunlaşması sonunda biyoloji bozulabiliyor ve biyogaz üretiminin sürekliliğini engelliyor..

Peki Teknoloji bu sorunu çözemedi mi?   

Evet çözdü ama çok uğraştı... Bugüne kadar saf kanatlı atıkları bir biyogaz enerji santralında en fazla % 30 oranlarına kadar kullanılabiliyordu, Almanya Köten kentinde Alman hükümetinin büyük desteğiyle yapılan araştırma maksatlı Köten biyogaz santralinde bugün bu oran %80 leri aşmıştır.

%100 oranlarına ulaşmak ta bugün için artık mümkün, yinede yatırımcıların bu noktaya çok dikkat etmelerini öneriyoruz.

Riskler nelerdir?  

En başta yüksek işletme masrafları oluşabilir.. çünkü üretimde lagün hacımları kadar ve 1,5 katı kadar su gerekecektir..! neden? Amonyum yoğunlaşmasını çözeltmek, azaltmak için.. aynı suyu tekrar tekrar kullanamazmıyım? iyi olur, ama saflaştırmak koşulu ile.. bunu nasıl yaparım? birkaç yöntem var, en etkilisi en pahalı olanı; R/O yöntemi, yani reverse osmosis, türkçesi ters süzme yöntemi..

Peki, kuyularımdan sürekli yeni su ile beslesem..? olur tabi, ama ürettiğiniz enerjiden tüketirsiniz, oldukça yüksek tutar, üstelik proses atık suyunu ne yapacaksınız? hiç bir yere deşarj(salma) yapamazsınız..arıtma yapsam..? sadece R/O yöntemi ile olabilir...  

Sonuç çıkarım; Kanatlı sektöründe enerji ihtiyacı çok yüksek ve önemli. atıkların en akılcı bertaraf yöntemi enerji üretiminde değerlendirmek şeklinde görünüyor, teknoloji bugün %100 kanatlı biylojik atığından biyogaz üretimini mümkün kılıyor, ne var ki ilk yatırım bedelleri ve sonrası işletim masrafları diğer sektörlere nazaran daha yüksek. 

Yerleşimlerine yakın büyükbaş çiftlikleri ile birlikte kanatlı sektörü için biyogaz-yenienerji yinede akılcı bir çözüm olabilir.

Bu konuda yorumlarınızı bekliyorum, ülkemiz kanatlı sektörü için alternatif enerji kaynaklarının kullanılması gelecekte kaçınılmaz görünüyor...


Bir sonraki yayına kadar hoşça kalın... 













6 Ocak 2013 Pazar

BİYOGAZDAN OTOGAZA

BİYOGAZ OTOGAZ SEKTÖRÜ İÇİN BÜYÜK ŞANS...

Arıtılmış biyogaz verimli ve iklim koruyucu bir yakıt türü olarak otogazlı araçlarda sorunsuz kullanılabilir.
Kurulu her biyogaz tesisi kendi yakın mahallinde bir otogaz satış noktası kurarak, yeni bir gelir kaynağı oluşturabilir, veya  biyogazdan ürettği otogazı(biyometan) diğer otogaz istasyonlarına pazarlayabilir.
Almanya da ilk biyogazdan otogaz istasyonu 2006 yılında açıldı ve kısa zamanda diğerleri bunu takip ettiller. Ne var ki Almanya da ki otogazlı araç sayısı Türkiyedekinin çok altında. Türkiye de otogazlı   
araç sayısının 4 milyonu bulduğu tahmin ediliyor!
10 dönümlük bir arazide yetiştirilen enerji mısır silajından elde edilecek biyogazla bir otogazlı araç 70.000 km yol katedebilir, nerdeyse Dünyayı iki defa turlar.

Benzin ve dizel motorlu araçlara göre biyogaz otogazıyla çalışan araçlar Atmosferin sera gazıyla kirlenmesini %80 oranında önleyebilir ve aynı zamanda önemli miktarda para tasarrufu da sağlar. Bu özelliğnden dolayı biyogaz verimli karbondiyoksit emisyonu nötr bir yakıt türüdür.
Görüldüğü gibi bir biyogaz tesisi elektrik-ısı- enerjisi- organik gübre ve biyoyakıt üreten çok yetenekli bir karaktere sahiptir.
Ayrıca biyogaz kolay depolanabilme özelliği sayesinde beslediği elketrik şebekesinin ihtiyacına göre elektrik üretimini azaltıp artırabilir.

Yenilenebilir enerjiler içinde çok önemli bir yere sahip biyogaz tesisleri temiz enerji üretiminde aynı bir ayar elemanı gibi rol üstlenir, Rüzgar ve Güneş enerjilerinden elde edilen elektrik enerjisinin iklime bağımlı artış ve düşüş zamanlarındaki enerji dalgalanmaları anında devreye girerek bu boşluğu doldurur.
Bu sepebten dolayı biyogaz fosil enerji kaynaklarına olan bağımlılığın önlenmesinde aktif bir rol oynar.

Biyogazdan elde edilen otogazla biyogaz tesislerinin yaygınlaşması ülkemizde önemli bir sektör haline gelmiş otogazlı araçlar için çok ekonomik yeni bir şans sunmaktadır. Otogaz üreticileri biyogaz sektörüne ilgi duymalı ve bu yeni şansı değerlendirmelidir.