KANATLI HAYVANCILIK ÇİFTLİKLERİ İÇİN BİYOGAZ-ENERJİ ÜRETİMİ
Kanatlı hayvancılık Ülkemizde oldukça yaygınlaşmış ve yaygınlaşmaya devam etmektedir. Bu sektörün enerji ihtiyacı nedir?
1- Kanatlı sektörünün lokomotifi et ve yumurta tavukçuluğudur ve enerji gereksinimi çok yüksektir. Çiftliklerin her ay ödedikleri elektrik faturaları bunu çok açık ortaya koyuyor.
Kış aylarında ısınma ve aydınlatma, yaz aylarında soğutma ve aydınlatmaya olan talep sürekli yükselmekte ve bilinen enerji tüketici aygıtlarla giderilmeye çalışılmaktadır.
2- işletme masrafları içinde enerji giderleri en yüksek düzeydedir.
3- temiz ve ucuz enerji temini bu işletmeler için kaçınılmaz koşul olmuştur.
Alternatif enerji temini için şüphesiz Güneş ve Rüzgar enerjileri akla gelebilir, ama en akılcı yöntem her gün çiftlikte atık olarak oluşan ve çevre sorunlarına yol açan bertarafı da kolay olmayan biyolojik atığı enerji temini için kullanabilirmiyiz.?
Yanıt: evet! ancak.. büyükbaş hayvancılıkta ki gibi kolay değil!
Neden değil? kanatlı hayvan atıklarının biyogaz potansiyeli büyükbaşa göre daha yüksek olmasına rağmen biyogaz üretiminde yüksek Azot miktarına bağlı Amonyak yoğunlaşması sonunda biyoloji bozulabiliyor ve biyogaz üretiminin sürekliliğini engelliyor..
Peki Teknoloji bu sorunu çözemedi mi?
Evet çözdü ama çok uğraştı... Bugüne kadar saf kanatlı atıkları bir biyogaz enerji santralında en fazla % 30 oranlarına kadar kullanılabiliyordu, Almanya Köten kentinde Alman hükümetinin büyük desteğiyle yapılan araştırma maksatlı Köten biyogaz santralinde bugün bu oran %80 leri aşmıştır.
%100 oranlarına ulaşmak ta bugün için artık mümkün, yinede yatırımcıların bu noktaya çok dikkat etmelerini öneriyoruz.
Riskler nelerdir?
En başta yüksek işletme masrafları oluşabilir.. çünkü üretimde lagün hacımları kadar ve 1,5 katı kadar su gerekecektir..! neden? Amonyum yoğunlaşmasını çözeltmek, azaltmak için.. aynı suyu tekrar tekrar kullanamazmıyım? iyi olur, ama saflaştırmak koşulu ile.. bunu nasıl yaparım? birkaç yöntem var, en etkilisi en pahalı olanı; R/O yöntemi, yani reverse osmosis, türkçesi ters süzme yöntemi..
Peki, kuyularımdan sürekli yeni su ile beslesem..? olur tabi, ama ürettiğiniz enerjiden tüketirsiniz, oldukça yüksek tutar, üstelik proses atık suyunu ne yapacaksınız? hiç bir yere deşarj(salma) yapamazsınız..arıtma yapsam..? sadece R/O yöntemi ile olabilir...
Sonuç çıkarım; Kanatlı sektöründe enerji ihtiyacı çok yüksek ve önemli. atıkların en akılcı bertaraf yöntemi enerji üretiminde değerlendirmek şeklinde görünüyor, teknoloji bugün %100 kanatlı biylojik atığından biyogaz üretimini mümkün kılıyor, ne var ki ilk yatırım bedelleri ve sonrası işletim masrafları diğer sektörlere nazaran daha yüksek.
Yerleşimlerine yakın büyükbaş çiftlikleri ile birlikte kanatlı sektörü için biyogaz-yenienerji yinede akılcı bir çözüm olabilir.
Bu konuda yorumlarınızı bekliyorum, ülkemiz kanatlı sektörü için alternatif enerji kaynaklarının kullanılması gelecekte kaçınılmaz görünüyor...
Bir sonraki yayına kadar hoşça kalın...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder