30 Kasım 2013 Cumartesi

KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ HAYVANCILIK İŞLETMELERİ İÇİN YENİ MODEL BİR BİYOGAZ TESİSİ 2

Türkiye de yaklaşık 12 milyon büyük baş hayvan mevcudu var ve bunların çoğunluğu küçük ve orta ölçekli işletmelerde.
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin önemli sorunları var, girdi fiyatları içinde, enerji masrafları, yem masrafları, işletme sermayesi ihtiyacı, süt satışında karşılaşılan sorunlar ve diğerleri en belli başlıları arasında yer alıyor.

Geçen yayınlarımızda değinmiştik, tekrar edelim, bu işletmelerde her gün oluşan biyolojik atıkların enerjiye dönüştürülmesi halinde yararlanabilecek özel teşvikler henüz yok...
Açıkta bekletilen hayvansal atıkların atmosfere verdiği iklim değişimine sebep olan metan emisyolarından söz etmiştik, bunun önlenmesi ve küçük - orta işletmelerin bu atıkları enerjiye dönüştürmeleri halinde yeni teşviklerden biri üretilen enerjinin ulusal şebekeye aktarılması durumunda belirli bir kurulu güce kadar özel bir alım fiyatı ile gerçekleşebilir. Almanya örneğinde olduğu gibi 75 KWel. güce kadar olan tesislerin ürettiği elektrik  kiowatı 25. eurocentten ulusal şebekeye satılabilyor hemde 20 yıl garantili!

Böyle bir düzenleme ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin biyogaz tesisi kurmalarında sıçrama şeklinde bir gelişme yaşanabilir.  Çok geç olmadan benzer bir düzenlemenin ülkemizde de olmasını bekliyoruz. Bu öngörü ile küçük ve orta ölçekli büyük-küçük baş işletmeler için kolay ve düşük masraflı yatırımla kurulabilecek yeni bir biyogaz tesisi modeli üzerinde çalışmalarımız tamamlanmak üzere. 

Bu modelin en önemli özelliği, basit bir yapıda olması, çok kolay işletilebilmesi, bakım ve onarım masraflarının çok düşük olmasıdır. %100 yerli malzeme ile yapımı mümkün olacak bu yeni tip biyogaz tesisleri ile küçük ve orta işletmelerin büyük çoğunluğunda bir biyogaz tesisi kurmak mümkün olabilecektir.

2014 yılının başından itibaren bu yeni tip biyogaz tesisini sizlere yakından tanıtmayı planlıyoruz.

Bir biyogaz tesisi kurmak ve işletmek isteyen yatırımcıların sayısı her gün biraz daha artıyor. Bu yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması, enerji verimliliğinin artırılması, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması açısından son derece iyi bir gelişme.
Ne var ki, yatırımcıların en büyük sorunu gerekli yatırım sermayesini mümkün olduğunca düşük masrafla uzun vadeli olarak temin etmekte yatıyor.
Bankalar Dünya bankası, veya Avrupa yatırım bankası veya diğer dış kaynaklı finansman temin edebiliyorlar. Ancak iş eyleme dönüştüğünde, bankalar kılı kırk yarıyor ve çok adil olmayan bir yaklaşımla aşırı teminat talep ediyorlar.

Evet, biliniyor ki, para dönüşü olmayan yola girmez, ve dönerken iyi bir kazançla dönmeyi tercih eder. İyi de yatırımcı için de aynısı geçerli değil mi? Türkiye de son yıllarda edindiğimiz deneyimler bankaların biyogaz tesisinin kendisini bir teminat olarak görmediğini gösterdi. Bu hiç de doğru değil, korku var, çekince var ve bunu çok yüksek teminatla garanti etme eğilimi var... bunlar değişmeli, mutlaka değişmeli....

Bir sonraki yayınımıza kadar hoşça kalın...



 







  

3 Kasım 2013 Pazar

KÜÇÜK HAYVANCILIK İŞLETMELERİ İÇİN YENİ MODEL BİR BİYOGAZ TESİSİ

Değerli blog okuyucularım, son yayınımızda küçük tip biyogaz tesislerinin bireysel kurulumunun ekonomik olmayacağını vurgulamıştık ve akılcı çözüm önerisi olarak ta toplu hayvancılık yapılan yörelerde ortaklaşa bir merkezi tesis kurulumunun verimli sonuç vereceğini bir örnekle açıkladık.

Gerçek şu ki; her yörede bu tür ortak bir tesis kurulumu için koşullar elverişli değildir. Böyle bir durumda hayvancılık işletmesi yinede bir biyogaz tesisi kurarak kendisi için yeterli olacak enerjiyi üretmek isteyecektir. Bu ve benzeri durumlarda izlenecek yol şöyle olmalıdır;

1- Öncelikle kendi enerji gereksiniminizi tam olarak belirleyin, bir yıl içinde ödediğiniz elektrik faturalarının toplamını alın, şayet likit gaz kullanıyorsanız yine yıllık toplam masraflarını belirleyin, konutunuzda işletmenizin hemen yanında ise kış aylarındaki ısınma giderlerinizi saptayın.  

2- Tüm yıllık enerji giderlerinizin parasal değerini bulun.(Muhasebecinizle görüşün) 


3- Şimdi kaç adet sağmal, kaç adet düve, kaç adet 1-2 yaşında hayvan ve kaç adet buzağınız varsa bunları listeleyin, küçük baş hayvanlarınız da varsa bunları da belirtin ve bize bildirin.

4- Sizin için bir biyogaz tesisi inşa etmenin maliyetini, fayda ve masraflarını
biz sizin için hesaplayalım ve tarafsız bir şekilde bir biyogaz tesisi yatırımının sizin için akılcı mı yoksa gereksiz bir yatırım mı olacağını biz tespit edelim ve bir sonuç raporu olarak size gönderelim.

Tabi ki son kararı siz vereceksiniz, raporunuzun sonucu olumlu ise, sizinle yatırımın şekli, tesisin yöntemi, projelendirmesi ve maliyetleri hakkında bilgi alış verişinde bulunarak en doğru kararı vermenize destekçi olalım.

Yaptığınız yatırımın size uzun yıllar fayda sağlamasını, ve komşu işletmeler için örnek olmasını arzu ederiz. Daha önceki yayınlarda belirtmiştik, Türkiye de henüz küçük hayvancılık işletmelerinde ortaya çıkan organik atıkların değerlendirilmesini teşvik eden bir yasa yoktur, bu nokta üzerinde ilgili kurumların çalışmaları olduğunu biliyoruz, çevre koruma adına bu yasa ve düzenlemelerin bir an önce çıkarılmasını ve yürürlüğe alınmasını istiyoruz.

Araştırmacı olarak bizler Türkiye deki küçük hayvancılık işletmelerinin koşul-
larına çok uygun, kolay kurulumu, bakım ve onarımı işletmenin kendi imkanlarıyla olacak düşük maliyetli biyogaz tesisi geliştirilmesi için çalışıyoruz ve yakın bir süreçte sonuçlarını sizlerle paylaşmaktan mutululuk duyacağız.


Soru ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Hoşçakalın!