3 Kasım 2013 Pazar

KÜÇÜK HAYVANCILIK İŞLETMELERİ İÇİN YENİ MODEL BİR BİYOGAZ TESİSİ

Değerli blog okuyucularım, son yayınımızda küçük tip biyogaz tesislerinin bireysel kurulumunun ekonomik olmayacağını vurgulamıştık ve akılcı çözüm önerisi olarak ta toplu hayvancılık yapılan yörelerde ortaklaşa bir merkezi tesis kurulumunun verimli sonuç vereceğini bir örnekle açıkladık.

Gerçek şu ki; her yörede bu tür ortak bir tesis kurulumu için koşullar elverişli değildir. Böyle bir durumda hayvancılık işletmesi yinede bir biyogaz tesisi kurarak kendisi için yeterli olacak enerjiyi üretmek isteyecektir. Bu ve benzeri durumlarda izlenecek yol şöyle olmalıdır;

1- Öncelikle kendi enerji gereksiniminizi tam olarak belirleyin, bir yıl içinde ödediğiniz elektrik faturalarının toplamını alın, şayet likit gaz kullanıyorsanız yine yıllık toplam masraflarını belirleyin, konutunuzda işletmenizin hemen yanında ise kış aylarındaki ısınma giderlerinizi saptayın.  

2- Tüm yıllık enerji giderlerinizin parasal değerini bulun.(Muhasebecinizle görüşün) 


3- Şimdi kaç adet sağmal, kaç adet düve, kaç adet 1-2 yaşında hayvan ve kaç adet buzağınız varsa bunları listeleyin, küçük baş hayvanlarınız da varsa bunları da belirtin ve bize bildirin.

4- Sizin için bir biyogaz tesisi inşa etmenin maliyetini, fayda ve masraflarını
biz sizin için hesaplayalım ve tarafsız bir şekilde bir biyogaz tesisi yatırımının sizin için akılcı mı yoksa gereksiz bir yatırım mı olacağını biz tespit edelim ve bir sonuç raporu olarak size gönderelim.

Tabi ki son kararı siz vereceksiniz, raporunuzun sonucu olumlu ise, sizinle yatırımın şekli, tesisin yöntemi, projelendirmesi ve maliyetleri hakkında bilgi alış verişinde bulunarak en doğru kararı vermenize destekçi olalım.

Yaptığınız yatırımın size uzun yıllar fayda sağlamasını, ve komşu işletmeler için örnek olmasını arzu ederiz. Daha önceki yayınlarda belirtmiştik, Türkiye de henüz küçük hayvancılık işletmelerinde ortaya çıkan organik atıkların değerlendirilmesini teşvik eden bir yasa yoktur, bu nokta üzerinde ilgili kurumların çalışmaları olduğunu biliyoruz, çevre koruma adına bu yasa ve düzenlemelerin bir an önce çıkarılmasını ve yürürlüğe alınmasını istiyoruz.

Araştırmacı olarak bizler Türkiye deki küçük hayvancılık işletmelerinin koşul-
larına çok uygun, kolay kurulumu, bakım ve onarımı işletmenin kendi imkanlarıyla olacak düşük maliyetli biyogaz tesisi geliştirilmesi için çalışıyoruz ve yakın bir süreçte sonuçlarını sizlerle paylaşmaktan mutululuk duyacağız.


Soru ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Hoşçakalın!
















  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder