5 Nisan 2015 Pazar

BİR BİYOGAZ TESİSİNİ BİRLİKTE PROJELENDİRELİM- 7

Buraya kadar bir biyogaz tesisinin projelendirilmesinde ki en kritik aşamaları birlikte ele alıp inceledik.
Ancak önemli bir nokta kaldı.. geçen yayının başında belirtip biraz ertelediğimiz biyogaz tesisimizde elektrik üretimi ile eş zamanda kazandığımız ısı enerjisi...

Dikkat etti iseniz, miktar olarak en az üretilen elektrik enerjisi kadar! Kullanılır hale getirirsek biyogaz tesisimizin verimi artar, ve daha ekonomik işletim mümkün olur, buda yatırımımızın daha hızlı geri dönüşünü sağlar.

Ne var ki, ısı enerjisinin kullanımı her işletme için mümkün olamıyor, ve bu yüzden biyogaz tesisimizin verimliliği düşüyor!
Tabi bu arada hemen belirtelim, her biyogaz tesisi kazandığı ısı enerjisinin küçük bir kısmını kendi ihtiyacı için kullanır, % 10-15 kadarını...seçilen yöntem tekniğine göre bu az veya daha çok olabilir.
Küçük tesisler genel olarak ''verimsiz'' diye damgalanırlar, bir bakıma şimdiye dek doğru bir tezdi. Ancak biyogaz teknolojilerindeki yeni gelişmeler artık bu tezi çürüttü. Küçük tesislerde verimli ve ekonomik işletilebilirler. Yinede ortak olan nokta, ısı enerjisinin akılcı yani kar sağlayıcı kullanımını sağlamak...

Biyogaz tesislerinde geri kazanılan ısı enerjisi çeşitli maksatlar için kullanılıyor, bunlardan daha öncede söz etmiştik, yinelemekte fayda var..;

> Sera ısıtmasında, (kışın),
> Konut ısıtmasında(kışın),
> spor salonu ısıtılmasında,
> Gübre kurutmada,
> Sebze meyve ve baharat bitkilerinin kurutulmasında,
> Mısır kurutmasında,
> Soğutma amaçlı,
> yeniden elektrik enerjisine dönüştürülebilir(ancak düşük bir verimle...!)

Bu uygulamalar en yaygın olanları. Yeni bazı araştırmalar ısı enerjisinin kesikli değil, tam yıl boyunca kullanılmasına olanak sağlayacak gelişmeler kaydetmeye devam ediyor. Bunları sırası geldiğinde sizlerle paylaşacağız.

Birlikte projelendirmeye devam ettiğimiz biyogaz tesisinin önemli kısımlarının boyutlarını ve özelliklerini şimdi biliyoruz. Bundan sonra projemizin detaylandırılmasına başlayacağız. Ancak bu detaylara girmeden, tesisimizin yatırm miktarını kabaca hesaplayabiliriz.

Bunu yapalım, çünkü detaylar bizi bir hayli oyalar. Bunun için exel tablomuza girerek, elimizdeki büyük baş hayvan sayısını (sağmal- genç ve buzağı sayılarını) bir faktörle birime çevirip, toplam büyükbaş birimsel sayısı olarak hesaplamak zorundayız,  böylece atık miktarını ve üretilebilecek biyogaz miktarını daha sağlıklı olarak belirlemiş oluruz.

Örnek;  Çiftliğimizde 

150 adet sağmal hayvan
  50 adet kuru hayvan
100 adet genç hayvan (1 yaşa kadar küçük)
70   adet buzağı olduğunu varsayalım.  Buna göre;

150 x 1.2= 180 BBB        BBB= Büyükbaş birim
  50 x 1,0=   50 BBB
100 x 0.7=   70 BBB
70   x 0.3=   21 BBB
_______________________
Toplam   =  321 BBB

Şimdi bu 321 Büyük BBirim sayısı ile doğru hesaplama yapabileceğiz. Bu faktörler yıllarca yapılan deneyler ve kazanılan deneyimlere dayanmaktadır ve KTBL verileridir.

Önceki tespitlerimizde tesisimizde ne mısır silajı, ne ot silajı, nede başka bir ham madde kullanmayacağız. Sadece akışkan haldeki homojen gübreyi kullanacağız.

Dilerseniz burda bu yayını bitirelim, kısa tutmaya çalışıyoruz, ve her adımın özümsenmesini, anlaşılmasını amaçlıyoruz.

Bundan sonraki yayında, sizlerle tesisimizin otomatik olarak hesapladığımız sonuçlarını paylaşacağız; 

Toplam üretilen elektrik ve ısı enerjisini, ısı enerjisinin ne kadarını tesisimizin kendisi için kullanacağını, üretilen elektrik enerjisinin miktarını ve parasal değerlerini, tesisimizin toplam yatırım bedelini, teşviklerden faydalanma oranını,
Ticari gelir miktarını, ve net kar miktarını, net kara göre tesis yatırımının geri dönüş sürecini birlikte inceleyip yorumlayacağız.

Bloğumuzu takip edenlerin her geçen gün artmasını ülkemizde biyogaz teknolojisinin benimsendiği olarak algılıyor ve seviniyoruz. sevincimizin asıl temelini sizlere gerçekten yararlı bilgi sunmuş olabilmek oluşturacaktır.

Bu anlamda gelecek yayında buluşmak üzere hoşça kalın.

Bize ulaşın, sorun bildiğimizi sizlerle paylaşalım, bilmediğimizi birlikte öğrenelim.. Bizler mesleğimizin ömür boyu öğrencileriyiz....

Hoşça kalın...






  

  













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder