20 Eylül 2015 Pazar

TÜRKİYE KOŞULLARINA UYGUN KÜÇÜK TİP BİYOGAZ TESİSLERİ -2



Küçük tip biyogaz tesislerini önce kurulu güce göre tanımlamalıyız. Bu tesisler 75-100 KWe. ile 300 KWe elektriksel kurulu güce kadar olan tesislerdir. 
Genellikle kendi enerji ihtiyacını kendi işletmesinde oluşan bitkisel veya hayvansal atıkların çevreye zarar vermeyecek şekilde biyogaz tesisinde fermentasyonu sonucu oluşan biyogazın enerjiye dönüştürerek, karşılamayı amaçlayan küçük tesislerdir.

Bugüne kadar edindiğimiz deneyimlere dayanarak, bu tesilerin aşağıdaki talep ve kriterleri karşılaması gerektiğini söyleyebiliriz;

1-Küçük tip biyogaz tesisleri işletmecinin kendisinin bakım ve işletmesini yapabileceği, mümkün olduğunca basit yapıda, ve kolay bir işletim sistemine sahip olmalıdır.

2-Küçük tip biyogaz tesislerinin ilk yatırım bedeli, sağlanan teşviklerden ve hibe desteklerinden faydalanmaya olanak sağlayacak şekilde ve yüksek olmamalıdır.

3- Kurulumda olabildiğince yüksek oranda yerli malzeme kullanılmalı, ve her zaman kolayca temin edilebilir olmalıdır.

4- Tesis yüksek bir işletim güvencesi, kolay bakım olanağı sunmalı, yıllık sürekli çalışma süresi 8000 saatin altına düşmemelidir.

5- Tesisin ilk montajı, işletmeye alınması kısa sürede mümkün olmalıdır. Somut olarak bu sürenin tüm aktiviteler dahil, 5-6 ayı geçmemesini öneriyoruz.

6- Yatırımın başa baş noktasını yakalama ve geri dönüş süresi olabildiğince kısa olmalıdır.

7- Yatırım kararı almadan bu konuda uzman ve bağımsız kuruluşlardan görüş alınmalı ve mutlaka bir ön projelendirme ve fizibilite(yapılabilirlik araştırması) yaptırılmalıdır.

Bu 7 önemli talep ve kriter dahada genişletilebilir, biz en önemli olanları burada belirttik. 

Küçük tip biyogaz tesisleri hakkında baştan söylenmesi gereken önemli gerçek şudur; küçük biyogaz tesisleri genel olarak ekonomik değildir!

Başka bir ifade ile, küçük tip biyogaz tesislerine harcanan para uzun bir süreçte geri döner...! bu önemli gerçeği hep akılda tutmalıyız.

Enerji maliyetleri bugün yüksektir, yarında yüksek olacak..Yatırımdan önceki enerji faturası ile küçük biyogaz tesislerinin yatırımdan sonraki işletim giderleri faturasını iyi kıyaslamak gerekiyor. 
Burada en can alıcı nokta bu tesislerin ilk yatırım bedellerinin olabildiğince düşük olmasını sağlamaktır. Ancak dikkat! 
''Ucuz'' değil, düşük diyoruz, kurulacak tesis her zaman için yukarıda sıraladığımız 7 talebin tümünü karşılamalıdır!

Yatırım bedelinin olabildiğince sınırlar dahilinde düşük tutulması bugün Türkiye de ki teknoloji ile mümkündür. Burada hüner, deneyim, bilgi ve sağlam referanslardır. 
Bizim yaptığımız çalışmalarda 75- 100 KWe. aralığındaki bir biyogaz tesisine yapılan yatırımın 8- 10 yıl gibi bir sürede geri döndüğüdür. Bu süreç uzundur. Bağlanan sermayenin bu süreç içindeki maliyeti yüksektir ve bu nedenle küçük tip biyogaz tesisleri yatırımında mümkün olduğunca teşvik ve hibe desteklerinden yararlanılmalıdır.

Türkiye de tamamen veya yüksek oranda hayvansal gübre işleyecek olan biyogaz tesislerinin yaygınlaştırılması için özel teşviklerin ve desteklerin oluşması gerekmektedir. İşlenmeyen atık gübrelerin açık sahalara gelişi güzel dökülmesi ve birikmesi vahim çevre sorunlarına sebep olmaktadır.

Küçük biyogaz tesislerinin teknik yapısına girmeden önce önemli noktaları ele aldık, tüm düşüncelerin merkezinde yatırım öncesinde daima verimlilik ve ekonomiklik esas alınmalıdır. 
Daha sonra ise basitlik önemlidir. Kolay ve ekonomik işletim ve tesis güvenliği gibi kriterler mutlaka iyi araştırılmalı ve sağlanmalıdır. 

Önümüzdeki hafta, küçük tip biyogaz tesisinizi nasıl kurabilirsiniz, nerden başlamalısınız, neler yapmalısınız..? sorularına yanıt arayacağız..

Esen kalın!  













  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder