20 Mart 2016 Pazar

TÜRKİYE KOŞULLARINA UYGUN KÜÇÜK TİP BİYOGAZ TESİSLERİNDE KANATLI SEKTÖRÜ (4)

Değerli blog okuyucuları ve takipçilerim, yine 3 ay gibi bir aradan sonra birlikteyiz.

Bu yayında, özellikle kanatlı sektörü üzerinde duracağız. 
Tüm kanatlı çiftliklerinde(tavukçuluk, hindi yetiştiriciliği, ve diğerleri) enerji ihtiyacı diğer tüm hayvancılık işletmeleriyle kıyaslandığında, tüm yıl boyunca oldukça yüksektir.

Kanatlı hayvancılık işletmelerinde oluşan biyolojik atık genellikle kurudur ve bugüne kadar biyogaz tesislerinde tek başına kullanılması aşırı Amonyak konsantrasyonundan dolayı mümkün olmamıştır.
Bizim de çok yakından takip ettiğimiz son yıllardaki yeni teknolojik yöntemlerle Kanatlı sektöründe oluşan kuru/katı atıkların biyogaz tesisinde tek başına(Mono şarj) olarak kullanılması bundan sonra mümkün hale gelecektir.

Yakın bir tarihte, muhtemelen bu yıl içinde, yeni sistemi  yayınımızda tanıtmayı planlıyoruz.
Kanatlı sektörü için geliştirilen yeni yöntem de atıklar sıvı hale getirilmeden ''Kuru fermentasyon'' la işlenerek kesintisiz ve sorunsuz biyogaz üretimi mümkün olmaktadır.
Kanatlı sektörünün yaz aylarında soğutma, kış aylarında ısıtma ihtiyacı yüksektir. Kanatlı sektörü için geliştirilen yeni yöntemde, her iki ihtiyacı karşılamak mümkün olacaktır.

Kanatlı sektörü için geliştirilen yeni yöntemde inşai masraflar bilinen klasik tip biyogaz tesislerine göre oldukça daha azdır ve daha kısa zamanda kurulmaktadır.
Kuru fermentasyon yöntemi ile gazı alınan atıklar fermentasyon sonrasında çok basit ve kolay bir yöntemle kokusuz nitelikli azot bakımından zengin bitki ve toprak gübresine dönüşmektedir.

Kanatlı sektörü için özel olarak geliştirilmiş bu yeni yöntemle ülkemiz kanatlı sektörüne önemli bir hizmet sunulacaktır.
İlgi duyan sektör yatırımcıları ve işletme sahipleri bizden bu konuda bilgi alabilirler.

Ülkemizde hayvansal atıkların enerji ve gübre üretiminde kullanılması ile ilgili çalışmaların bakanlıklar düzeyinde yapıldığını biliyoruz. Bu çalışmaların çıkarılacak yeni ve sektörü doğrudan ilgilendiren yönetmeliklerle düzenlenmesi beklenmektedir.

Zira, bazı yoğun hayvancılık yapılan bölgelerde hayvansal atıkların çok önemli biyogaz potansiyeli oluşturduğu, ancak değerlendirilmemesi durumunda, önemli çevre sorunları yarattığı, ve üreticilerin ağır para cezası ödedikleri de bir gerçektir.

Kanatlı sektörü de oluşan atıkların, taşınmadan yerinde, doğrudan enerji üretiminde kullanılmasını sağlayacak teknolojik gelişmeyi sizlerle yakında bu yayında paylaşacağız...

Hoşça kalın..


Sorularınızı ve düşüncelerinizi bize bildirin!
   












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder