3 Ağustos 2017 Perşembe

KANATLI SEKTÖRÜNDE ARTIK BİYOGAZ TESİSİ KURMAK MÜMKÜN...!

Kanatlı sektöründe biyogaz üretimi artık mümkün, hemde büyük oranda kanatlı atığı kullanarak...

Koşullara uyum sağlamış optimal bir yöntemle kanatlı sektöründe biyogaz üretilebilir hale geldi.
Şimdiye kadarki denemelerde, biyogaz tesisleri ancak en fazla %30 oranında kuru kanatlı atığı kullanabiliyordu.Bunun sebebi de, oksijensiz ortamda, fermentasyon süreçleri esnasında oluşan Amonyak yoğunlaşması sonunda faydalı mikroorganizmaların çoğalamadan faaliyetini durdurması sonucu oluşan ve pratikte ,,Çökme,, olarak bilinen bir durumdu..

Şimdi bu sorun artık çözüldü. İşletme halinde olan ve istenen sonuçların alınabildiği tesisler kuruldu ve kurulmaya da devam ediyor.

Fermentasyon sonrası biyogaz gübresi kompostlaştırılarak veya pelet halinde  değerlendirilerek nitelikli sıvı veya katı azot zengini gübre olarak ek katma değer yaratır. Bu gübre tamamen hijyenik ve kokusuzdur.

Türkiye kanatlı sektörünün iyi geliştiği bir ülke olarak bu alanda oldukça büyük bir potansiyele sahip. 

Kanatlı atığı ile çalışan biyogaz tesisleri şu değerleri de üretir;

* Kanatlı atığı tamamen hijyenik hale gelir

* Hijyenizasyon modüler olarak büyütülebilir

* Biyogaz gübresi fermentasyon sonrasında kompostlaştırılarak daha yüksek nitelikli gübre haline gelir

* Sıvı gübre doğrudan tarla da veya serada kullanılabilir

* Kullanım esnasında koku oluşmaz!

* Kojenerasyon ünitesinde elde edilen ısı doğrudan çiftlik ihityacı için kullanılır

* Mineral gübreye ihtiyaç kalmaz

* Sıvı gübre bitkisel gübrelemede çok iyi sonuçlar verir

kanatlı atığı ile biyogaz ve enerji üretimi artık tüm kanatlı sektörü için kilit bir teknoloji olarak önemli bir rol oynayacaktır.
Biyogaz tesisinde üretilen ısı enerjisi hangarların ısıtılmasında doğrudan kullanılarak, toplam verimlilik artacaktır.


Bundan sonraki yayınımızda bu işin biraz da olsa meraklıları için teknik detaylara değineceğiz, kanatlı sektöründe yeni bir dönem başlıyor...

Sorularınızı bekliyoruz...

Hoşça kalın... 








5 Şubat 2017 Pazar

BİYOGAZ YENİ ENERJİ TESİSİ KURMAK İÇİN HİBE VE TEŞVİKLER-2

Tarımsal kalkınma hibe desteklerinden yenilenebilir enerji tesisi kurmak için faydalanmak isteyen başvuruların çok büyük bir kısmının Güneş enerjisinden Elektrik üretimi maksatlı olduğunu gözlemliyoruz...
Öyle ki, hayvancılık işletmelerinin çoğu (%90) dahi Güneş enerjisi tesisi için başvuruda bulunuyor.

Hibe başvurusu kabul edilen bir işletmecisine hangi tür tesis kurarsa kursun projesini 2017 sonuna kadar tamamlaması koşulu getirildi. İlk bakışta bunun normal bir süreç olduğu kanısına varıyorsunuz, yeterli bir zaman gibi görünüyor.
Oysa, küçük ve orta ölçekli olsa dahi, projelerin en önemli fazı planlama safhasıdır.
Hibe başvurusu esnasında verilen ''Proje'' sadece bir ön ve çok kaba bir tasarımdır, hiç bir detay içermez. Başvuruların değerlendirilmesi ve kabulü, daha sonra hibe sözleşmelerinin imzalanması süreçleri ile zaman fark etmeden kaçıp gider...
Kendi deneyimlerimizden özümsediğimiz sonuçlara göre, hibe başvurusu kabul edilmiş başvuru sahiplerine projelerini planlama süreçleri tamamlama sürecine ilave olarak verilmelidir. Neden?

> Çünkü, doğru bir planlama ya dayanmadan yapılan hiç bir proje ön görülen zamanda bitirilemez!

> Çünkü, doğru bir planlama olmadan gerçek proje bütçesi hazırlanamaz ve sadece kaba tahminlerden oluşur. Bütçe aşılır, ve finansal sorunlar başlar..

Bir örnek verelim; 250 KWe gücünde bir biyogaz projesi için planlama süreci en az 2-3 aydır. Bitirme süreci ise, en az 6 aydır! Ayni kurulu max. güçte bir GES- projesi 250 KWp için planlama süreci max. bir aydır, ve bitirilme süreci en çok 2 -3 aydır.
Şimdi her iki projenin bütçesine bakalım; 250 KWe BES projesi için tahmin edilen bütçe: 3.000.000.-TL,

250 KWp GES projesi için tahmin edilen bütçe: 1.250.000.- TL..!

GES projelerindeki başvuruların yoğunluğunun nedeni açıkça görülmektedir, çok daha düşük, ve hibe kapsamına daha uygun bir yatırım bütçesi ile kurulum mümkün olabiliyor.

Burada keskin bir ticari bakış ve değerlendirme gerekiyor. Bir biyogaz tesisi yılda 8.365 saat neredeyse hiç kesintisiz... elektrik ve ısı enerjisini ayni anda üretirken, Güneş enerjisi ile depolamasız yılda sadece 2300-2500 saat sadece elektrik enerjisi üretiliyor. Enerji depolama için bir o kadar daha yatırım yapmanız gerekiyor..

Hayvansal atıklarınızın gübre olarak işlenmesi, ve değerlendirilmesini hiç hesaba katmadık! 

Projelerin hibe kapsamında en fazla 1.Milyon TL. ye kadar destekleniyor olması ise ayrı bir kritik nokta.
Yukarıdaki örnekte, 250 KWe- kojeneratif bir biyogaz projesi için yaklaşık, 3 Mio.TL. bütçe tahmininde bulunmuştuk, başvuru sahibi olarak bunun en fazla 1/3 nü hibe olarak aldığımızı düşündüğümüzde, geri kalan 2/3 lük kısmı için, yani yaklaşık %70 lik kısmını kendi öz kaynaklarımızla, veya dış sermaye ile karşılamamız gerekiyor.. bu oldukça tökez taşı dolu bir yol..!

250 KWp bir GES projesi için ise, kendi öz sermaye payımız aldığımız hibenin sadece 1/4 ü kadar az... durum oldukça açık;

Akılcı projeler için hibe üst limitlerinin daha gerçekçi olması gerekiyor, en az üst sınır 3 Mio. TL. olmalı. 

Gelecek yayınımızda, proje değerlendirme kriterleri ve sonuçlanan başvurular hakkında bir şeyler söyleyeceğiz.

Hoşca kalın!
  








21 Ocak 2017 Cumartesi

BİYOGAZ YENİ ENERJİ TESİSİ KURMAK İÇİN MEVCUT HİBE VE TEŞVİKLER

Biyogaz veya diğer alternatif enerji sistemlerini hayvancılık işletmelerinde ve genel olarak tarım sektöründe kurmak ve işletmek için geçen yılın son çeyreğinde yeni bir hibe programı getirildi. Birinci başvuru süresi de Aralık ayı sonunda sona erdi. Bu teşvik ve hibe programı 2020 ye kadar devam edecek.

Başvuruların kesin sayısını bilmiyoruz, daha önceki hibe programlarından daha düşük olduğunu proje yazan tarımsal danışmanlardan duyduk. 
Yorumladığımız kadarınca, toplam yatırım bedeli 2 milyon TL yi geçmeyen yatırım bedelinin %50 si kadarını hibe olarak almak mümkün.
Son başvurular sonuçlandığında hangi projelerin daha güçlü veya öncelikli olarak desteklendiğini, hangi kriterlerin daha önemli olduğunu, hangi yörelerin daha çok teşvik aldığını, somut olarak belirleyecek ve analiz edeceğiz.

Bu konuda özellikle biyogaz projelerinin bu desteklerden faydalanabilme durumunu irdeleyeceğiz.
Genel bir tespit olarak, biyogaz yatırımlarının güneş ve rüzgar enerjilerinden daha çok yatırım sermayesi gerektirdiğini söyleyelim.
Sebebi şu; Biyogaz tesisleri belli bir proses teknolojisi içermekte ve yine belli bir yönteme dayanmaktadır. 
Ne ki, bizim çeşitli yatırım projeleri için yaptığımız yapılabilirlik etüdlerinde(fizibilite) biyogaz tesislerinde yatırılan sermayenin geri dönüşü(ROI) Güneş ve Rüzgara göre daha hızlı ve daha yüksektir. 

Yapılabilirlik kriterlerinin en önemlisi toplam yatırım sermayesinin maliyeti ve zaman içindeki getirisidir. Buna ekonomistler rantabilite de diyorlar. Daha önceki yayınlarımızda biyogaz tesisleri için finansman temini konusunu etraflıca incelemiştik, bankalar şimdilerde bundan önceki yıllara kıyasla konu ile daha çok ilgilenmeye başladılar, ancak kredi temininde çok fazla blokaj ve engel var, serbest sermaye yatırım finansmanında oldukça temkinli ve çekimser davranıyor.
Proje finansmanında vadeler çok kısa dönemli, risk güvenceleri çok sert ve esnek değil.
Öyle ki, eğer bir türlü projeniz için para bulursanız, bu para karşılığında risk durumunda her şeyinizi kaybedebilirsiniz!

Bu manzara karşısında yatırımcı için hibe ve teşvikler çok fazla önem kazanıyor...

Bu yazı dizimizde, yatırım sermayesi kaynaklarını, projeniz için yatırım sermayesi bulmada hangi yordam ve yöntemlerin etkili olduğunu, adım adım ne yapmanız gerektiğini, alternatif yolların neler olduğunu sizlere kendi deneyimlerimizden aktaracağız.

Yazı dizimiz kesintisiz devam edecek, bu arada sormak istediklerinizi ve değerli görüş ve yorumlarınızı bekliyoruz.

saygılarımızla, hoşça kalın...