Biyogaz veya diğer alternatif enerji sistemlerini hayvancılık işletmelerinde ve genel olarak tarım sektöründe kurmak ve işletmek için geçen yılın son çeyreğinde yeni bir hibe programı getirildi. Birinci başvuru süresi de Aralık ayı sonunda sona erdi. Bu teşvik ve hibe programı 2020 ye kadar devam edecek.
Başvuruların kesin sayısını bilmiyoruz, daha önceki hibe programlarından daha düşük olduğunu proje yazan tarımsal danışmanlardan duyduk.
Yorumladığımız kadarınca, toplam yatırım bedeli 2 milyon TL yi geçmeyen yatırım bedelinin %50 si kadarını hibe olarak almak mümkün.
Son başvurular sonuçlandığında hangi projelerin daha güçlü veya öncelikli olarak desteklendiğini, hangi kriterlerin daha önemli olduğunu, hangi yörelerin daha çok teşvik aldığını, somut olarak belirleyecek ve analiz edeceğiz.
Bu konuda özellikle biyogaz projelerinin bu desteklerden faydalanabilme durumunu irdeleyeceğiz.
Genel bir tespit olarak, biyogaz yatırımlarının güneş ve rüzgar enerjilerinden daha çok yatırım sermayesi gerektirdiğini söyleyelim.
Sebebi şu; Biyogaz tesisleri belli bir proses teknolojisi içermekte ve yine belli bir yönteme dayanmaktadır.
Ne ki, bizim çeşitli yatırım projeleri için yaptığımız yapılabilirlik etüdlerinde(fizibilite) biyogaz tesislerinde yatırılan sermayenin geri dönüşü(ROI) Güneş ve Rüzgara göre daha hızlı ve daha yüksektir.
Yapılabilirlik kriterlerinin en önemlisi toplam yatırım sermayesinin maliyeti ve zaman içindeki getirisidir. Buna ekonomistler rantabilite de diyorlar. Daha önceki yayınlarımızda biyogaz tesisleri için finansman temini konusunu etraflıca incelemiştik, bankalar şimdilerde bundan önceki yıllara kıyasla konu ile daha çok ilgilenmeye başladılar, ancak kredi temininde çok fazla blokaj ve engel var, serbest sermaye yatırım finansmanında oldukça temkinli ve çekimser davranıyor.
Proje finansmanında vadeler çok kısa dönemli, risk güvenceleri çok sert ve esnek değil.
Öyle ki, eğer bir türlü projeniz için para bulursanız, bu para karşılığında risk durumunda her şeyinizi kaybedebilirsiniz!
Öyle ki, eğer bir türlü projeniz için para bulursanız, bu para karşılığında risk durumunda her şeyinizi kaybedebilirsiniz!
Bu manzara karşısında yatırımcı için hibe ve teşvikler çok fazla önem kazanıyor...
Bu yazı dizimizde, yatırım sermayesi kaynaklarını, projeniz için yatırım sermayesi bulmada hangi yordam ve yöntemlerin etkili olduğunu, adım adım ne yapmanız gerektiğini, alternatif yolların neler olduğunu sizlere kendi deneyimlerimizden aktaracağız.
Yazı dizimiz kesintisiz devam edecek, bu arada sormak istediklerinizi ve değerli görüş ve yorumlarınızı bekliyoruz.
saygılarımızla, hoşça kalın...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder