MODÜL-4 Biyogaz üretiminde kullanılan başlıca ham maddeler(substrates)
Pancar(yem ve şeker pancarı)
Şeker pancarı ekimi tarımda yaygın olarak yapıldığından biyogaz üretiminde kullanılması koşullara göre elverişli olabilir.
Pancar(yem ve şeker pancarı)
Şeker pancarı ekimi tarımda yaygın olarak yapıldığından biyogaz üretiminde kullanılması koşullara göre elverişli olabilir.
Verimi bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Hektar(10 dönüm) başına verimi 50-90 ton kadardır. Şeker ve yem pancarı olarak iki türü bulunur.
Şeker pancarının biyogaz verimi: 130 Nm3/ton, Metan verimi: 72 Nm3/ton dur.
Yem pancarının biyogaz verimi : 90 Nm3/ton, metan verimi ise: 50 Nm3/ton dur.
Toprakta yetişen bir kök bitkisi olduğundan, biyogaz tesisinde kullanılmadan önce yüzeyi topraktan temizlenmelidir.!
Aksi halde toprak fermentör tabanına çökerek fermentör hacmini küçültür...
Düşük kuru kütle(KK) oranından dolayı(%16-23) depolanması zordur.
AB ülkelerinde 90 lı yıllardan itibaren biyogaz tesislerinin çok hızlı çoğalması karşısında hükümetler belirlenen bazı enerji bitkilerinin ekimini teşvik edip desteklediler. Bu durum geniş tarım arazilerinin sadece bu maksatla kullanılmasına neden oldu ve sonuçta son yıllarda bu destekler kaldırıldı.
Aşağıdaki resimde bu enerji bitkilerine toplu bir bakış verilmiştir.
Üst resimde enerji bitkilerinin ekolojik yararı belirtilmiştir.
Alt resimde ise halen en güncel enerji bitkilerinin özellikleri verilmiştir.
Türkiye de enerji bitkilerinin ekimi teşvik edilmemiştir. Böyle olsa bile, ekim için çok geniş araziler mevcut değildir.
Mısır silajı da son yıllarda giderek artan bir şekilde hayvancılıkta yem olarak kullanılmaktadır ve ton başına maliyeti oldukça yüksektir. Bu nedenle biyogaz üretiminde ülkemizde mısır silajı kullanılması akılcı değildir.
Bir biyogaz tesisi nerede kurulacak olursa olsun, kilit nokta, en yakın noktalardan temin edilebilecek olan ham maddelerin gerçekçi bir şekilde cinslerini, miktarlarını ve sürekli tedariğinin tespit edilmesidir.
Bu nokta tamamlanmadan bir biyogaz tesisi kurulması mümkün olmaz!!!
Burada MODÜL- 4 sona erdi. Konuyu oldukça özet olarak verdik, kendi içinde ayrı bir bilim olan biyogaz- ham maddeleri konusunun esaslarına yeri geldikçe değinmeye devam edeceğiz.
Son dönemde yayınlarımızın izlenmesinin artmasına sevindik, ancak yorumlarınızı ve sorularınızı çekinmeden iletmenizi de bekliyoruz...
Hoşça kalın......
Tarımsal ürün artıkları ve yan ürünler
Bira posası, sebze meyve artık ve atıkları, hal atıkları, tahıl atıkları, alkol üretimi yan ürünleri, tahıl tozu, baharat üretimi artıkları, patates üretimi yan ürünleri, patates kabukları, pancar melası, şeker pancarı küspesi ve posası, meyve suyu, konserve üretimi yan ürünleri ve atıkları, biyogaz üretiminde kullanılırlar.
Kentlerde semt pazarlarındaki sebze atıklarının ve evsel atıkların kaynağında ayrı toplanması koşulu ile kullanılması da biyogaz tesisleri için uygundur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder