21 Ekim 2012 Pazar

BİYOGAZ PROJELERİNİN FİNANSMANI

BİYOGAZ projelerinin finansmanı bir biyogaz projesinin gerçekleştirilmesinde en önemli ve kritik aşamayı kapsar. Tesisin teknolojik kısımlarının büyük bir kısmının ithal edilerek temin edilmesi proje gerçekleştirme maliyetini yukarıya çekmekte ve ilk yatırım maliyetlerinin karşılanmasını zorlaştırmaktadır.
Çözüm kısa vadede mümkün olmamakla beraber yerli teknolojilerin bu alanda gelişmesi ve piyasa olgunluğuna ulaşmasıyla zamanla bulunacaktır. Bugün yerli bankalar teker teker yenilenebilir enerji projelerine finans kayanakları sunmaya başladılar, fakat kredi maliyetleri AB ülkeleriyle kıyaslandığında tam iki misli fazla..! Geri ödemesiz süre çok kısa, vadeler en çok 7 yıl ile sınırlandırılmış.
Bankalar çok fazla tedirgin, ve cesur değiller. Bu nedenle ağır teminatları şart koşuyorlar. Bu durum bir çok yatırımcı için cesaret kırıcı ve yıldırıcı. AB ve bazı AB ülkelerindeki fonlardan faydalanma konusunda yatırımcıların bilgisi yok ve yol gösterici kurumlarda henüz çok eksik.

''Bir çıkış yolu daima vardır'' denir, evet var; yatırımcının kendisi bu kaynakları araştırabilir ve bulabilir. Bizde araştırmaya devam ediyoruz ve yatırımcılara bu blog tan yardımcı olmaya çalışacağız.

Şimdilik burada finansman temini için önemli bir kaç kritik noktaya değineceğiz.
Bir biyogaz tesisinin gerçekleşmesinde önemli miktarda sermaye uzun vadeli bir yatırıma bağlanır.. dolayısıyla sermaye maliyetinin henüz planlama aşamasında başlayarak mümkün olduğunca düşük tutulması gerekmektedir.

Bunun yanı sıra yatırım sermayesinin hızlı ve güvenli bir şekilde geri dönüşünün sağlanması lazımdır. Elektrik enerjisi satış fiyatarının alış fiyatlarındaki son artışlarla düşük kalması, termik enerjinin hemen kdv yaratacak şekilde kullanılamaması gibi defakto gerçekler yatırım finansmanı teminini zora sokmaktadır.
Sağlam bir proje finansmanı için atılacak ilk adım yatırım maliyetinin eksiksiz ve doğru bir şekilde hesaplanmasıdır..!Yatırım maliyetinin %25-35 şini ''yan masraflar'' dediğimiz yardımcı tesisler oluşturur. Bunlar gerekli olduğunda silaj ambarları, trafo, ve şalt tesisleri, arazi alt yapı çalışmaları ve ek tesislerdir.
Ayrıca yatırım finansmanı tespitinde her durum için ihtiyat amaçlı yatırım maliyetinin %7-10 nu hesaba katmak gerekebilir.Bu ihtiyat özellikle baştan görülemeyen kalemlerin finansmanı için önem taşır.

Bundan sonraki yayında ''proje finansmanında en önemli noktalar'' a değineceğiz. 









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder