11 Mayıs 2013 Cumartesi

KENDİ BİYOGAZ TESİSİMİ KENDİM YAPIYORUM 3

                                    KENDİ BİYOGAZ TESİSİMİ KENDİM YAPIYORUM 3



Büyük baş hayvancılık tesisiniz de kurmayı ve işletmeyi düşündüğünüz biyogaz-yenienerji tesisinizin olası biyogaz potansiyelini saptadınız. Şimdi 2. adımda kurmayı planladığınız tesisinizin gerektirdiği alanı muhtemelen düşüneceksiniz. Bunun için fermentasyon havuzlarının boyutlarını saptamanız gerekiyor, zira tesisin en büyük ve hacimli kısımları bunlar.

Bunun için kabaca aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz;

Frementasyon havuzu hacmi (m3) = günlük atık miktarı(m3/gün) x ortalama oyalanma süresi(gün) 

Ortalama oyalanma süresi = havuzlara alınan mayi halindeki gübrenin gazının tamamen alınabileceği süre= fermentasyon süreci de denebilir. pratikte bu süreç büyük baş hayvan gübresi için yaklaşık 25- 50 gün olarak alınabilir, bu süreç ne kadar uzun olursa gerekli hacim de o kadar büyür! Bilinmelidir ki, kısa fermentasyon süreçlerinde havuzların hacimleri dolayısıyla   maliyetleri daha küçük olur, ancak gübrenin gazı tam olarak alınamaz..! teknik olarak bu sorun çözümlenebilir.  
Biz bu süreci 35 gün olarak alalım.

Toplam bir yıllık tırnak altı malzememiz 5300 m3/yıl idi.

Günlük olarak ifade edersek;  5300 m3/365 gün = 14,52 m3/gün  olarak bulunur.

Yukarıdaki formüle göre;

Fermentasyon havuzu hacmi= 14,52 m3/gün  x  35 gün  =  508,2 m3  olur.

Pratikte fermentasyon havuzları çeşitli avantajlarından dolayı silindir şeklinde tercih edilmiştir.
Prizmatik şekillerde de yapılabilir. Biz silindir şekli tercih edelim. Havuzların dolum seviyeleri genellikle 6,0 metre kabul görmüştür, buna yaklaşık 0,60 -0,9 metre de gaz kısmı ilave edilir,

biz pratik olsun diye 1 metre ilave edelim ve toplam havuz yüksekliğimiz 7,0 metre olsun.

Silindir şeklindeki havuzumuzun taban alanı = 508 m3/ 7,0 m. = 72,57 m2 olarak belirlenmiş olur.

Buda yaklaşık 10 metre çapa denk gelir. Şimdi, adına biyolojik reaktör, fermentör, veya gazlaştırma havuzu dediğimiz kısım 10 metre çapında, yaklaşık 7 metre yüksekliğinde bir silindir yapı olarak  karşımıza çıktı. Dikdörtgen şekilde de yapılabilir.

Projelendirme esnasında biyolojik atığın cinsi, miktarı, sürekliliği, içindeki kuru ve organik kuru madde miktarları dikkate alınarak kesin ölçüler ve yapı şekli belirlenecektir, ancak siz şimdi bu yapının yaklaşık boyutlarını saptamış oldunuz. 

Hayvansal gübrenin yanı sıra diğer bazı organik biyolojik atıklarda biyogaz tesisinizde kullanılabilir. Buna lütfen çok dikkat edin, zira hayvansal gübre yaş ve katı halde biyogaz verimi en düşük olan bir malzemedir! Zira tek başına sadece büyük baş hayvan gübresi kullanan tesisler uzun vadede verimli olmayacaktır. Bugün batıda işletilen biyogaz tesislerinin büyük bir kısmı bu yüzden enerji bitkileri denilen bitkilerle çalıştırılmaktadır. Ülkemizde henüz enerji bitkileri ekim biçimi için yenilenebilir enerjiler yasasında bir hüküm bulunmamaktadır.

Bu sebepten dolayı bir biyogaz tesisinin kurulması ve işletilmesi düşünüldüğünde en kritik nokta tesisin hangi malzemelerle beslenmesi halinde ekonomik ve verimli olarak işletilebileceğidir, tabi ki bu noktada öncelikle elde mevcut masrafsız atık malzemeler dikkate alınmalıdır.
Yine bu noktada genel olarak söylenebilecek şeyler yoktur, çünkü her işletmenin bulunduğu yere göre kendine has koşulları vardır. Bu koşulların incelenmesinden sonra somut değerlendirmeler yapılabilir ve yanlış yatırım risklerinden kaçınılabilir.

Bu önemli sebepten dolayı böylesi bir defalık yatırımlardan önce bağımsız mercilere bir ön fizibilite ve verimlilik hesabı yaptırmak gerekmektedir.

Devam edecek.

Bir sonraki yayına kadar hoşça kalın....







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder