25 Mayıs 2013 Cumartesi

KENDİ BİYOGAZ TESİSİMİ KENDİM YAPIYORUM 5


       ÖRNEK PROJEMİZİN YATIRIM HESABI FAYDA VE MASRAF ANALİZİ



Yaptığımız örnek projede çiftliğimizdeki süt hayvanı sayısı 200 adet, genç hayvan sayımız 100 adet ve sürekli buzağı sayımızın da 100 adet olduğunu varsaymıştık.

Yatırım hesabı yaparken bu hayvan sayılarını bir birim değere eşitlememiz gerekiyor ve önümüzdeki 5 yılda olabilecek gelişmeleri de dikkate alarak hesabı yapıyoruz. Buna göre tesisimizin ortalama birim eşdeğer hayvan sayısının  350 GV olduğunu saptıyoruz. Burada GV=> birim büyükbaş hayvan eşdeğer sayısıdır.
Biyogaz tesisimiz yılda 8040 saat çalışacak ve 141.802,50 m3 biyogaz üretecek şekilde projelendirilmiştir, ve buna göre kurulu elektriksel gücü 50 KW  olacaktır.

Biyogaz tesisimiz bize yılda böylece ; 780.885,00 KWsaat brüt enerji üretebilecektir.
Bunun 390.442,50 KWh ti termik enerji,
         296.736,30 KWh ti de Elektrik enerjisidir.

Tesisimiz üretilen termik enerjinin tamamını kendi ihtiyacı için(Fermentörlerin ısıtılması ve acil soğutma) kullanacaktır. Bu atık enerji olmayacağı anlamında oldukça olumludur.(Tesis verimliliğini artırıcı faktör)  

Yaptığımız hesapta bu biyogaz tesisi için toplam yatırım maliyetinin 185.000.- 210.000.- Avro arasında olacağını bulduk.

elektrik enerjisinin şebekeye satılması durumunda yıllık toplam ticari gelir;

32.640,99.- avro olacaktır. Bu noktada benzer büyüklükteki çiftlik sahibi arkadaşlarımız bir yıllık ödedikleri elektrik faturalarını çıkarıp baksınlar. Bu gelirin altında kalıyor iseler, bu tesisi bir an önce yapmayı planlamalıdırlar.

yaptığımız hesapta yıllık ticari kazancın yaklaşık 16.300.- avro olduğunu gördük...bir başka ifadeyle %50 kazanç temin ediyor.

Bu yatırımın geri dönüşü ; 185.000.- Avro/16.000.- Avro = 11 yıl! gibi görünüyor. Neden? çünkü tesis küçük! ürettiği elektrik enerji miktarı küçük...

Hesaplarımızı yatırım bedelinin %50 sini kredi sermayesi olarak kabul ettik. Bu %70-80 e kadar da çıkarılabilir, ancak kredi maliyetlerini, ve bankaların teminat taleplerini de en az seviyede tutmak gerekir diye düşündük...

tesisimizden elde ettiğimiz yaş organik gübre miktarı ise yılda yaklaşık 5000 ton.

Bu haliyle tonu 10 TL den satılabilir ise; 50.000.- TL yıllık ek gelir elde edilebilir.

Hesaplarımızı arzu edenlere exel tablosu halinde gönderebilirim. Lütfen isteyiniz.
Şimdi yorumlayalım;

1-Tesis toplam yatırım bedeli 350 Büyükbaşlık çiftliğimiz için yaklaşık ;

200.000.-Avro yani şu an için, 450.000.-TL(İzmir de iyi bir daire fiyatı denebilir.) 

2- Bu yatırım 10 yılda geri dönüyor! çok uzun bir süreç.... bu şu demek; %50 kredi kullandığımızda vade en az 10 yıl olmalı... hangi bankaya gitmeli?

3- Biyogaz tesisim elektrik faturalarımı ödüyor ise, yatırıma değer mi? Evet, zira gelecek 10 yılda elektrik fiyatları %100 ün üstünde artacak!

Görüldüğü gibi, orta ölçekli büyükbaş çiftlik ve işletmeleri için bir biyogaz tesisi kurmak ve işletmek enerji fiyatlarının gelecek yıllardaki seyri dikkate alındığında rentabıl görünmektedir. Ancak bu ölçeğin altındaki işletmeler için yatırımın deyip, deymeyeceği kendi özel koşullarında incelenmelidir. 

Çok genel bir ifadeyle; küçük ölçekli işletmeler için biyogaz tesisi kurmak ve işletmek ekonomik görünmüyor. Yine de ısınma amaçlı, sera ısıtması amaçlı, elektrik enerjisine dönmeden gazlı brülör kullanarak düşük maliyetli tesisler kurmak mümkün olabilir.

Teknolojide daima çıkar yollar bulunur, bütün sorun sağlanacak faydanın masrafların üstünde kalmasını sağlamaktır.

Bu 5 yayında somut bir proje üzerinde durarak, bir biyogaz tesisinin kurulmasını kendimizin ele alarak, basit bir yöntemle,kurulum yeri için gerekli alanı, çiftliğimizin biyogaz potansiyelini, bu potansiyelle ne kadar enerji elde edebileceğimizi, ve sonuçta bu girişimin yatırıma değip değmeyeceğini irdeledik.
Esas olan da budur, verdiğimiz örneği alarak sizde kendi çiftliğiniz için bir biyogaz tesisinin büyüklüğünü, gücünü, bulabileceksiniz. Takıldığınız da beni arayın, bana yazın, birlikte inceleyip, ortak bir sonuca varabiliriz.

yeni yayında buluşmak üzere işleriniz su gibi aksın, rüzgar hep arkanızdan essin, hoşça kalın.... 
  











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder