18 Nisan 2014 Cuma

KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELER İÇİN BİYOGAZ TESİSLERİ

Küçük ve orta ölçekli hayvancılık işletmeleri için tasarlanmış biyogaz tesisleri kolay kurulumlu, ilk yatırım maliyetleri ve işletme maliyetleri yüksek olmayan tesisler olarak tasarlanmalı ve ülkemiz işletmelerine uygun olan teknolojilerle donatılmalıdırlar.

Bir biyogaz tesisini aşağıda sıralanmış ve yatırım maliyeti içinde tutacağı maliyet oranları verilmiştir.


İnşai kısımlar : Atıkların işleneceği ve gaz oluşumunu sağlayan kısıma fermentör veya biyoreaktör denir. Yapısal olarak, betonarme, çelik saç veya HDPE tanklardan oluşabilir.

İnşai kısımlar bir biyogaz tesisi yatırımının %30 ila 40 nı oluşturabilirler.

Gaz hazırlama temizleme ve enerji elde etme kısımları kısaca teknik kısım diyecek olursak  yatırımın % 40 nı  oluştururlar.

Diğer kısımlar tesisatlar, boru hatları, güvenlik aygıtları, trafo ve şalt sistemlerinden oluşur ve yatırımın %20 sini oluştururlar.

Bu oranlar uzun deneyimler sonucunda elde edilmiş değerlerdir ve her tesis için planlama aşamasında projeye göre değişiklik gösterebilir olsalar da genel bir değerlendirme için bir fikir verebilirler.

Küçük tesislerde karıştırıcı yerine çok daha az enerji tüketen hidrolik karıştırma sistemleri, yağmurlama veya kendi kendine karıştırma gibi sitemler kullanılarak tasisin arıza yapma olasılığı en düşük seviyeye indirilir.

Hangi tesis olursa olsun hangi büyüklükte olursa olsun en önemli noktalardan biri tesis biyolojisinin aksamasız işlevini sürdürmesini sağlayacak bir kontrol ve otomasyonun baştan doğru planlanmış olmasını temin etmek olmalıdır.

Bir biyogaz tesisinde en kritik ekipmanlardan biride blok enerji(elektrik ve ısı) santralidir. Biyogaz içindeki karbondioksit, hidrojen sülfür ve diğer gazların varlığından dolayı blok enerji santralindeki gaz motorunun ömrünü son derece etkili olarak sınırlar!!! Bu yüzden blok enerji santrali(BES) temininde son derece bilinçli bir seçim yapmak gerekir.

Burada kritik noktalardan biride tesis yapımcısından daha işin başında; kullanılacak hammaddenin cinsi ve miktarına göre elde edilebilecek biyogazın içinde oluşacak Metan oranının belirlenmesini talep etmektir.
Önemli olan gaz karışımı içindeki Metan CH4 oranının mümkün olduğunca yüksek olmasını temin etmektir. Bu oran %75 lere kadar çıkabilir. 

Örnek : Metan oranı %50-55 olan bir gaz karışımında blok enerji santrali gaz motorunun ömrü beş(5) yılda bitebilir!!!
Buna karşılık aynı motor %70 Metan oranlı bir biyogaz la 10 yıl bakım gerektirmeyebilir. İşte bunlar çok ama çok önemli kritik noktalardır. 

Yayınlarımızı kısa ve öz tutmaya, her seferinde ayrı bir önemli noktayı ele almaya dikkat ediyoruz.

Gelecek yayınımızda biyolojik reaktörleri(Fermentörler) inceleyecek ve kritik noktalara dikkat çekeceğiz...



Hoşçakalın....





   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder