3 Mayıs 2014 Cumartesi

KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELER İÇİN BİYOGAZ TESİSLERİ (4)

BİYOGAZIN OLUŞTUĞU YER;  FERMENTÖRLER 

Bir biyogaz tesisini oluşturan kısımları ve toplam yatırım maliyeti içindeki yüzdelik payları geçen yayınımızda ele almıştık. Bu yayında bu kısımların en önemlilerinden olan fermentörleri inceleyeceğiz.
Fermentörler organik atığı mayi halde içine alan ve burada havasız bir ortam altında belirli bir süre bekletip, bu süreç içinde organik atığın katı madde kısmının mikroorganizmalar tarafından çözümlendiği ve bu esnada metan gazının ağırlıklı olarak içinde yer aldığı biyogazın olştuğu kısımlardır.
İçinde karmaşık ve birbirini takip eden biyokimyasal reaksiyon ve aşamalar olduğundan fermentörlere biyolojik reaktörler de denmektedir.

Yapıları genellikle silindir şeklinde betonarme havuzlar şeklindedir. Çapları her tesis için değişmekle beraber 30 metreye kadar, yükseklikleri de 7-8 metre olmaktadır.
Biyogaz tesisinin projelendirilmesinde ve planlanmasında en kritik aşama bu fermentör kısımların en yüksek gaz verimini sağlayacak şekilde hesaplanmasıdır. Biyogaz tesisi inşa eden firmalar gerçek uzmanlıklarını bu kısımların planlamasında ispat ederler.

Fermentörlerin boyutlarının belirlenmesinde en etken faktör organik atık maddenin fermentör içinde oyalanma süresidir. Bu süre biyogaz oluşumunu sağlayacak yönteme göre çok değişken olabilir. Süre ne kadar uzun olursa fermentörün boyutları da o kadar büyük olur, ve maliyet yükselir. Yatırımcılar bu noktalara dikkat etmeli, gerekirse sivil kurumlardan danışmanlık desteği almalıdırlar.

Fermentörler genel olarak betonarme yapılardan oluşmakla birlikte çeşitli şekillerde DKP saç veya paslanmaz çelikten de imal edilebilirler. 
Fermentörlerin hava almaz bir şekilde imal edilmeleri gerekir. Betonarme fermentörler genelde açık havuz şeklinde olup üzerleri membran çadırla kapatılır.

Betonarme fermentörlerin iç yüzeyleri organik atıkların fermentasyonu esnasında oluşan asitlerden etkilenmesini önlemek maksadıyla özel koruyucu maddelerle kaplanır. Gaz bölümünde de yine daha özel bir maddeyle iç yüzeyler korunur.

Fermentör içinde mayi haldeki atığın hacimsel yoğunluğuna bağlı olarak fermentör hacminin tabandan yukarıya doğru ilk 1/3 lük kısmında basınç en yüksek düzeyde oluştuğundan betonarme statiğinde bu noktaya dikkat edilmelidir.

Fermentörlerin iç yüzeyinde alt kısımda ısıtıcılar yerleştirilir, paslanmaz çelik veya PE borulardan oluşan bu ısıtıcılar fermentör içindeki mayiyi 35- 40  veya  50-55 santigrad dereceye kadar ısıtırlar. Bu ısının kaybolmasını önlemek amacıyla fermentörlerin dış yüzeyleri yeterli düzeyde ısı izolasyonuyla kaplanırlar.

Yatırımcılara ısrarla önerimiz şudur; biyogaz tesisinizi bağımsız uzman mühendislik kuruluşları ile birlikte projelendirmeden teklif almayın! ister ihale yoluyla, ister teklif alma yoluyla olsun, bu bağımsız uzman mühendislik kuruluşu üzerinde mutabık olduğunuz en iyi ve isabetli olarak seçilen tesis için mutlaka bir şartname hazırlamalıdır. Alınan teklifler bu şartnameye uygun teklifler olmalıdır.




Gelecek yayınımız da kojenerasyon aygıtını inceleyeceğiz.
Yorum ve sorularınızı bekliyoruz... hoşçakalın..
 


















  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder