17 Mayıs 2014 Cumartesi

BİR AVUÇ KÖMÜR İÇİN BİR ÖMÜR VERENLERE...

SOMA, 13 MAYIS 2014 TARİHE KARA BİR YAZI İLE YAZILDI...

ELİM VE TALİHSİZ KAZADA BİRAVUÇ KÖMÜR İÇİN ÖMRÜNÜ TÜKENTENLERE SONSUZLUK RAHMETİ DİLİYORUZ....

ACILI AİLELERİNE SABIR, CESARET VE BAŞSAĞLIĞI DİLERİZ... 

Fosil enerji kaynakları içinde kömürün bilimsel kaynaklara göre tükenmesine 70 yıl kaldığı söyleniyor, daha fazla da olabilir, önemli olan bu değil. Yenilenemeyen ardı çok uzak olmayan bir gün kesilecek olan enerji kaynaklarından olan kömür işletmeciliğinde SOMA bir dönüm noktası olmalı.. işletmelerin tamamında güvenlik önlemlerinin eksiksiz ve sürekli olması temin edilmeli ve bundan sonra benzer kazalar yaşanmamalıdır.
Türkiye enerji stratejisini 2023 için oldukça umut verici belirleyen ülkeler arasında yer aldı. 2023 te yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam enerji üretimininde en az %30 paya sahip olmasını hedefledi.

Yenilenebiliir enerji kaynaklarının enerji üretiminde kullanımı korbondioksit gazı salınımını önemli oranda önler, jeotermal, rüzgar, güneş, biyokütle, suyun yeni enerji kaynakları olarak kullanılmasıyla çevrenin kirlenmesi en etkin şekilde önlenecek, iklim değişikliğine sebep olan etkiler ortadan kalkacaktır. Bu şüphesiz uzun bir süreç alacaktır. Gelecek nesillerin bizleri minnetle anımsamasını istiyoruz, ve bunun için şimdiden 2023 vizyonu için gayret ediyoruz.

Saygılarımla...



12 Mayıs 2014 Pazartesi

BİYOGAS TESİSLERİNDE KOJENERASYON (BLOK ENERJİ SANTRALI) 2

Blok enerji santralı(BES) ingilzce de kısa adı  CHP Almanca da kısa adı BHKW olarak anılır. 

Önceki yayınımız da belirtmiştik, bu aygıtın en önemli kısmı yakıt olarak biyogazı kullanacak olan Gaz-Otto-Motorudur. Ne ki, motor kısım ne kadar kaliteli uzun ömürlü az bakım gerektirir olarak lanse edilse ve olsa dahi, otto-motorun yakıt olarak kullanacağı biyogaz kalitesi, başka ifadeyle, biyogaz karışımı içindeki gerçek metan CH4 oranı çok önemlidir.

Pratikte bu oranın %55 şin altına düşmemesi gerekir! Biyogaz içindeki en istenmeyen gaz Hidrojen sülfürdür. Gaz motoruna girmeden önce mutlaka mümkün olan en düşük seviyelere indirilmelidir..!   H2S < 10 ppm .

Hidrojen sülfür gaz motorunda en önce yataklarda ve silindir kafalarında tahribatlara yol açar.
Biyogaz kojenerasyona girmeden önce son derece bir titizlikle arıtılmalıdır. İşte bir önemli nokta daha... gaz arıtma.. görüyoruz ki, biyogaz tesisini oluşturan komponentler, tesis kısımları arasında son derece uyum sağlama gerekmektedir. 

Her BES(Blok enerji sanralı-kojen grubu) üreticisi yakıt olarak kullanılacak biyogazın sağlaması gereken asgari koşulları ve değerleri verir. Son yıllarda gelişen teknoloji ile biyogaz arıtma ve şartlandırma bir hayli ilerlemiş, ve H2S  2ppm kadar düşürülebilmiştir. 

Bugün F.Almanya da yeni kurulan biyogaz tesislerinde doğal gaz kalitesinde biyogaz üretilebilmekte ve doğal gaz şebekesine besleme yapılabilmektedir. 

BES ünitesi için önemli olan bir diğer faktör de toplam enerji verimliliğidir. Toplam enerji verimliliğini senkron alternatör ve gaz-otto motor birlikte belirlerler. Genel pratikte bu değer %95 şin üstünde olmalıdır. BES te elektriksel verim çok uzun yıllar %38 civarlarında seyretti, yeni yeni bazı motor üreticileri bu oranı %42 lerin üzerine çıkarmayı başardılar.

Bu oranın %50 lere çıkarılması çalışmaları hızla sürüyor. BES üniteleri bugün en küçük 5 KWel. den 1500 KWel. kadar üretilmektedir. Son yıllarda mikro kojenerasyon üniteleride oldukça yaygınlaşmıştır. Özelikle gaz tribünlü ve stirling motorlu ünitelerde gelişmeler kaydedilmiştir.

   
                                         Biyogazla çalışan bir Gaz-Otto Motorlu BES      



Tekrar edelim, ülkemizde de kojeneratör üreten firmalara buradan çağrı yapıyoruz, gelin gelişen biyogaz pazarına uygun maliyetli, rakiplerle yarışabilecek kojen. üniteleri üretin, ve biz önce sizi önerelim...

Bir sonraki yayınımızda Biyogaz tesislerinde ''Gaz yolunu'' ele alacağız, üretilen biyogazın atmosfere olan katkısından bahsedeceğiz, biyogaz tesislerinin yenilenebilir enerjiler içinde en yeteneklisi, en yüksek iklim ve çevre koruma etkisi yaptığını anlatacağız...

Bir sonraki yayınımıza kadar, hoşçakalın....

11 Mayıs 2014 Pazar

BİYOGAZ TESİSLERİNDE KOJENERASYON (GÜÇ/ISI KUPLAJI)

      BİYOGAZ TESİSİNDE KOJENERASYON ÜNİTESİ VEYA BLOK ENERJİ SANTRALI


Geçen yayınımızda fermentörleri incelemiş ve yapımlarında kritik yönlerini göstermiştik. Bu yayında bir biyogaz tesisi yatırımında yatırım bedelinin %20-25 şini oluşturan blok enerji santralına veya alışılmış adıyla kojenerasyon aygıtını ele alcağız.

Enerjinin üretildiği ve işe yarar hale getirildiği tesis kısmı olan kojenerasyon birimi bir gaz motoru ve onun tahrik ettiği bir alternatörden(üreteç) ibaret bir aygıttır.
Çiftliklerde, işletmelerde kullanılan jeneratöre çok benzer. Yakıt olarak biyogazı kullanan bu aygıtlar motor-jeneratörlerin farklı bir çeşididir. Alternatörü tahrik eden patlamalı gaz motorunda oluşan atık ısı bir eşanjör yardımı ile alınarak ısı enerjisi olarak çok çeşitli amaçlarla fayda sağlayıcı işe dönüştürülebilir.

Bu aygıtlarda üretilen elektrik enerjisinin verimi oranı %35-40 kadardır.! Enerjinin %50 si biyogazla çalışan otto motorun atık ısısıdır. Bu enerjinin %10-15 şi biyogaz tesisinin fermentörlerinin ısı ihtiyacını karşılar, kalan kısmının kullanılmaması halinde kojenerasyon ünitesinin toplam verimliliği oldukça düşük olur..!

Bu sebepten dolayı tüm tesis yatırımcılarının daha planlama aşamasında fazla termik enerjinin nasıl kullanılabileceğini araştırmaları ve bir ısı konsepti hazırlamalarını önemle hatırlatmak isteriz. Fazla ısı enerjisi konut ısıtılmasında, seralarda, hububat ve mısır kurutmada, sebze meyve kurutmada, süt soğutmada ve soğuk hava depolarında ana enerji kaynağı olarak kullanılabilir, ek yatırımlarla da ORC denen bir sistemle yeniden elektrik enerjisine dönüştürülebilir.


Bu üniteler halen yurt dışından temin edilmektedir. Yatırımcıların kojenerasyon ünitesi temininde çok dikkatli davranmalarını, bu aygıtın temininde fiyat faktörüne özel bir önem vermelerini, bilinen ve denenmiş markaları tercih etmelerini hatırlatırız.

Biyogaz tesisi biyogaz ürettikçe ki bu yılın 365 günü demek, kojenerasyon aygıtının çalışması gerekmektedir, başka bir ifadeyle bu aygıt yılda en az 7500- 8000 saat hiç durmadan çalışabilmelidir. İşte en kritik nokta da burasıdır.

Biyogaz dan elde edilen yenilenebilir enerji ulusal şebekeye Kilowatsaati 27- 30 kuruştan satılabildiğine göre, bu aygıtın duraklama zamanı büyük zarar yazar değil mi? Yatırımcıların biyogaz tesisi kuran firmalardan bunun garantisini istemelerini öneririz.

Yerli jeneratör imalatçılarının da bir an önce bu aygıtların yerli imalatına girmelerini arzu ederiz. Çin üretimi biyogaz kojeneratörleri dışında Avrupa dan ithal edilen aygıtların fiyatları çok yüksektir. Bugün bir 100 KWe. aygıt 100-150 bin Avro fiyatla satılmaktadır.

Diğer bir kritik nokta da bu aygıtların ömrü ile ilgilidir. En iyilerinin ömrü 7-ila 10 yılı geçmemektedir... motor kısmının ya tamamen yenilenmesi veya değiştirilmesi gerekebilir!

Şimdi bizim ülkemizde bir biyogaz tesisi yatırımının en  az 8-10 yıl sürdüğünü
düşünürsek, bu noktanın önemini daha iyi kavramış oluruz. 

Bir biyogaz tesisinin kalbi kojenerasyon ünitesidir. Enerjinin üretildiği ve paraya dönüştüğü yerdir. Yatırımcıların bu noktaya önem vermelerini yedi defa ölçüp bir defa biçmelerini öneririz..
Özetle;

1- Kojenerasyon aygıtı toplam yatırımın %20-25 şini kapsayabilir!

2- Bir biyogaz tesisi yılda en az 7500- 8000 saat enerji üretebilmelidir!

3- Bu sepebten dolayı Kojenerasyon tesisinizi bilinen denenmiş markalardan seçiniz!

4- Tesisinizi hangi firma yaparsa yapsın, çok güvenli servis olasılığı arayınız!

5- Tesis yapım sözleşmenizde garanti koşullarını siz belirleyiniz ve yedek parça teminini baştan talep ediniz.

Hiç şüphesiz kojenerasyon ünitesi hakkında daha çok noktaya değinmek mümkündür, burada esas olan kritik noktalara değinmeye çalıştık. 

soru ve yorumlarınızı bekliyoruz.. Hoşça kalın..!










  










3 Mayıs 2014 Cumartesi

KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELER İÇİN BİYOGAZ TESİSLERİ (4)

BİYOGAZIN OLUŞTUĞU YER;  FERMENTÖRLER 

Bir biyogaz tesisini oluşturan kısımları ve toplam yatırım maliyeti içindeki yüzdelik payları geçen yayınımızda ele almıştık. Bu yayında bu kısımların en önemlilerinden olan fermentörleri inceleyeceğiz.
Fermentörler organik atığı mayi halde içine alan ve burada havasız bir ortam altında belirli bir süre bekletip, bu süreç içinde organik atığın katı madde kısmının mikroorganizmalar tarafından çözümlendiği ve bu esnada metan gazının ağırlıklı olarak içinde yer aldığı biyogazın olştuğu kısımlardır.
İçinde karmaşık ve birbirini takip eden biyokimyasal reaksiyon ve aşamalar olduğundan fermentörlere biyolojik reaktörler de denmektedir.

Yapıları genellikle silindir şeklinde betonarme havuzlar şeklindedir. Çapları her tesis için değişmekle beraber 30 metreye kadar, yükseklikleri de 7-8 metre olmaktadır.
Biyogaz tesisinin projelendirilmesinde ve planlanmasında en kritik aşama bu fermentör kısımların en yüksek gaz verimini sağlayacak şekilde hesaplanmasıdır. Biyogaz tesisi inşa eden firmalar gerçek uzmanlıklarını bu kısımların planlamasında ispat ederler.

Fermentörlerin boyutlarının belirlenmesinde en etken faktör organik atık maddenin fermentör içinde oyalanma süresidir. Bu süre biyogaz oluşumunu sağlayacak yönteme göre çok değişken olabilir. Süre ne kadar uzun olursa fermentörün boyutları da o kadar büyük olur, ve maliyet yükselir. Yatırımcılar bu noktalara dikkat etmeli, gerekirse sivil kurumlardan danışmanlık desteği almalıdırlar.

Fermentörler genel olarak betonarme yapılardan oluşmakla birlikte çeşitli şekillerde DKP saç veya paslanmaz çelikten de imal edilebilirler. 
Fermentörlerin hava almaz bir şekilde imal edilmeleri gerekir. Betonarme fermentörler genelde açık havuz şeklinde olup üzerleri membran çadırla kapatılır.

Betonarme fermentörlerin iç yüzeyleri organik atıkların fermentasyonu esnasında oluşan asitlerden etkilenmesini önlemek maksadıyla özel koruyucu maddelerle kaplanır. Gaz bölümünde de yine daha özel bir maddeyle iç yüzeyler korunur.

Fermentör içinde mayi haldeki atığın hacimsel yoğunluğuna bağlı olarak fermentör hacminin tabandan yukarıya doğru ilk 1/3 lük kısmında basınç en yüksek düzeyde oluştuğundan betonarme statiğinde bu noktaya dikkat edilmelidir.

Fermentörlerin iç yüzeyinde alt kısımda ısıtıcılar yerleştirilir, paslanmaz çelik veya PE borulardan oluşan bu ısıtıcılar fermentör içindeki mayiyi 35- 40  veya  50-55 santigrad dereceye kadar ısıtırlar. Bu ısının kaybolmasını önlemek amacıyla fermentörlerin dış yüzeyleri yeterli düzeyde ısı izolasyonuyla kaplanırlar.

Yatırımcılara ısrarla önerimiz şudur; biyogaz tesisinizi bağımsız uzman mühendislik kuruluşları ile birlikte projelendirmeden teklif almayın! ister ihale yoluyla, ister teklif alma yoluyla olsun, bu bağımsız uzman mühendislik kuruluşu üzerinde mutabık olduğunuz en iyi ve isabetli olarak seçilen tesis için mutlaka bir şartname hazırlamalıdır. Alınan teklifler bu şartnameye uygun teklifler olmalıdır.




Gelecek yayınımız da kojenerasyon aygıtını inceleyeceğiz.
Yorum ve sorularınızı bekliyoruz... hoşçakalın..