11 Mayıs 2014 Pazar

BİYOGAZ TESİSLERİNDE KOJENERASYON (GÜÇ/ISI KUPLAJI)

      BİYOGAZ TESİSİNDE KOJENERASYON ÜNİTESİ VEYA BLOK ENERJİ SANTRALI


Geçen yayınımızda fermentörleri incelemiş ve yapımlarında kritik yönlerini göstermiştik. Bu yayında bir biyogaz tesisi yatırımında yatırım bedelinin %20-25 şini oluşturan blok enerji santralına veya alışılmış adıyla kojenerasyon aygıtını ele alcağız.

Enerjinin üretildiği ve işe yarar hale getirildiği tesis kısmı olan kojenerasyon birimi bir gaz motoru ve onun tahrik ettiği bir alternatörden(üreteç) ibaret bir aygıttır.
Çiftliklerde, işletmelerde kullanılan jeneratöre çok benzer. Yakıt olarak biyogazı kullanan bu aygıtlar motor-jeneratörlerin farklı bir çeşididir. Alternatörü tahrik eden patlamalı gaz motorunda oluşan atık ısı bir eşanjör yardımı ile alınarak ısı enerjisi olarak çok çeşitli amaçlarla fayda sağlayıcı işe dönüştürülebilir.

Bu aygıtlarda üretilen elektrik enerjisinin verimi oranı %35-40 kadardır.! Enerjinin %50 si biyogazla çalışan otto motorun atık ısısıdır. Bu enerjinin %10-15 şi biyogaz tesisinin fermentörlerinin ısı ihtiyacını karşılar, kalan kısmının kullanılmaması halinde kojenerasyon ünitesinin toplam verimliliği oldukça düşük olur..!

Bu sebepten dolayı tüm tesis yatırımcılarının daha planlama aşamasında fazla termik enerjinin nasıl kullanılabileceğini araştırmaları ve bir ısı konsepti hazırlamalarını önemle hatırlatmak isteriz. Fazla ısı enerjisi konut ısıtılmasında, seralarda, hububat ve mısır kurutmada, sebze meyve kurutmada, süt soğutmada ve soğuk hava depolarında ana enerji kaynağı olarak kullanılabilir, ek yatırımlarla da ORC denen bir sistemle yeniden elektrik enerjisine dönüştürülebilir.


Bu üniteler halen yurt dışından temin edilmektedir. Yatırımcıların kojenerasyon ünitesi temininde çok dikkatli davranmalarını, bu aygıtın temininde fiyat faktörüne özel bir önem vermelerini, bilinen ve denenmiş markaları tercih etmelerini hatırlatırız.

Biyogaz tesisi biyogaz ürettikçe ki bu yılın 365 günü demek, kojenerasyon aygıtının çalışması gerekmektedir, başka bir ifadeyle bu aygıt yılda en az 7500- 8000 saat hiç durmadan çalışabilmelidir. İşte en kritik nokta da burasıdır.

Biyogaz dan elde edilen yenilenebilir enerji ulusal şebekeye Kilowatsaati 27- 30 kuruştan satılabildiğine göre, bu aygıtın duraklama zamanı büyük zarar yazar değil mi? Yatırımcıların biyogaz tesisi kuran firmalardan bunun garantisini istemelerini öneririz.

Yerli jeneratör imalatçılarının da bir an önce bu aygıtların yerli imalatına girmelerini arzu ederiz. Çin üretimi biyogaz kojeneratörleri dışında Avrupa dan ithal edilen aygıtların fiyatları çok yüksektir. Bugün bir 100 KWe. aygıt 100-150 bin Avro fiyatla satılmaktadır.

Diğer bir kritik nokta da bu aygıtların ömrü ile ilgilidir. En iyilerinin ömrü 7-ila 10 yılı geçmemektedir... motor kısmının ya tamamen yenilenmesi veya değiştirilmesi gerekebilir!

Şimdi bizim ülkemizde bir biyogaz tesisi yatırımının en  az 8-10 yıl sürdüğünü
düşünürsek, bu noktanın önemini daha iyi kavramış oluruz. 

Bir biyogaz tesisinin kalbi kojenerasyon ünitesidir. Enerjinin üretildiği ve paraya dönüştüğü yerdir. Yatırımcıların bu noktaya önem vermelerini yedi defa ölçüp bir defa biçmelerini öneririz..
Özetle;

1- Kojenerasyon aygıtı toplam yatırımın %20-25 şini kapsayabilir!

2- Bir biyogaz tesisi yılda en az 7500- 8000 saat enerji üretebilmelidir!

3- Bu sepebten dolayı Kojenerasyon tesisinizi bilinen denenmiş markalardan seçiniz!

4- Tesisinizi hangi firma yaparsa yapsın, çok güvenli servis olasılığı arayınız!

5- Tesis yapım sözleşmenizde garanti koşullarını siz belirleyiniz ve yedek parça teminini baştan talep ediniz.

Hiç şüphesiz kojenerasyon ünitesi hakkında daha çok noktaya değinmek mümkündür, burada esas olan kritik noktalara değinmeye çalıştık. 

soru ve yorumlarınızı bekliyoruz.. Hoşça kalın..!










  










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder