Geçen haftaki yayınımızda başladığımız yeni yayınımıza kaldığımız yerden devam edelim.
2. adım yer seçimi idi. Yer seçimini yapmadan önce tesisimizin arazimiz üzerinde ne kadar yer kaplayacağını kabaca bilmemizde yarar var.
2. adım yer seçimi idi. Yer seçimini yapmadan önce tesisimizin arazimiz üzerinde ne kadar yer kaplayacağını kabaca bilmemizde yarar var.
Daha önceki yayın kayıtlarımızda biyogaz tesisini oluşturan ana kısımları tek tek ele alıp incelemiştik ve hatırlarsanız tesisin fermentör veya biyolojik reaktör denilen betonarme veya çelik yapıdaki kısımlarının en fazla yer ihtiyacı olduğunu tespit etmiştik.
Fermentör pratik uygulamalarda ayr ayrı ve birbirinin hacmine yakın iki tank olarak yapılır. Bu iki ayrı kısıma ayrılmış fermentör aslında sadece bir fermentörün ikiye bölünmüş şeklidir.
Pratikte bu uygulama kendini geçerli kılmıştır, çünkü bu şekilde ham madde daha iyi fermentasyona uğramaktadır. Fermentasyon da ana hedef ham maddenin Biyogaz potansiyelini sonuna kadar kullanmak olmalıdır!
Bu hedefi gözetmeyen bir planlama ve ardından projelendirme de ham maddenin gaz potansiyeli tamamen kullanılamaz ve bu da tesis verimliliğini doğrudan olumsuz etkiler, oysa siz verimli veya verimsiz olacak bir biyogaz tesisine ayni yatırımı yapmış olursunuz..! ne kötü bir sonuç..!
Ancak şunu bu noktada hemen söyleyelim ki, fermentörün iki kısımdan oluşmuş olması bunu her zaman garanti etmeyebilir.
Önemli olan tek veya iki parçadan oluşmuş fermentörde olsa, ham madde içindeki gaz potansiyelinin tamamıyla kullanılmasını sağlayabilecek bir planlamanın gerçekleşmesidir.. işte işin mühendislik kısmı burda büyük, büyük rol oynar...Tabi ki bunu siz yatırımcı ve girişimcilerden beklemiyoruz. Biliniz yeter, talep ediniz, isteyiniz, ve sorunuz..bu yayınların amacı size bu noktalarda yardımcı olmak ve destek vermektir..
Öyleyse, kabaca da olsa ilk yapmamız gereken iş, günlük atık miktarımızı, kendi deneyimlerimize göre hesap etmemizdir. Planlayıcıların bulduğu rakamı lütfen talep edin ve kendi saptadığınız miktarlarla kıyaslayın.. çünkü bu tespit tesisinizin kapasitesini, gücünü ve sürekliliğini belirleyecektir!
En gerçekçi rakamları ancak siz bilirsiniz.. günde, haftada, ayda ve yılda kaç römork veya kamyon atık oluşuyor..?
Varsayalım, sizin tesisiniz de ortalama günlük 10 traktör römorku sıvı/katı tırnak gübresi oluşuyor bundan eminsiniz.
Bu pratik olarak bir römork için 3-4 ton veya metreküp atık demek..10 römork dersek, günde 30 ton tırnak gübreniz var demektir.. ve bu yılda;
365 gün x 30 ton/gün = 10950 ton/yıl eder. Bir hayli önemli miktar..!
Bakın bu malzemenin kabaca biyogaz potansiyelini hesaplayalım;
1 ton büyükbaş süt hayvanı tırnak gübresi yaklaşık olarak 23 metreküp biyogaz potansiyeli taşır... bu pratik olarak;
%55 metan gazı oranında; 13 metreküp Metan gazına veya doğal gaza eşdeğerdir.
%55 metan gazı oranında; 13 metreküp Metan gazına veya doğal gaza eşdeğerdir.
Bakınız, bu tam tamına 1000 adet mutfak tüpü eder...! potansiyele dikkat edin! müthiş...İsterseniz biyogaz üretip, metan gazı kısmını ayrıştırıp, bir yakıt istasyonu bile kurabilirsiniz.
Evet ama biz biyogaz tesisimizi planlamaya devam edelim..
Bundan sonraki adımda 3. adım, fermentörlerimizin yaklaşık hacimlerini, ve oradanda arazimizde kaplayacakları alanı birlikte hesap edeceğiz..
Değerli takipçi ve okurlarım, yayınları mümkün olduğunca kısa ve öz tutmaya gayret ediyoruz, bize bu knudaki fikirlerinizi bildirirseniz çok sevineceğiz, daha anlaşılır, daha öz ve doğru bilgi sunmak bizim asıl hedefimizdir...
Bir sonraki yayınımıza kadar hoşça kalın....
İki kısımdan oluşmuş bir fermentasyon kısmı ve tabana yakın
kısma döşenmiş ısıtıcı borular...