8 Şubat 2015 Pazar

BİR BİYOGAZ TESİSİNİ BİRLİKTE PROJELENDİRELİM....

Son yayınımızdan bu yana biraz zaman geçti. Takipçilerimizden ve yayınlarımızın yeni izleyicilerimizden mazeret beyan etmeden özür diliyoruz..

Bugün hep birlikte çiftlik tipi bir biyogaz tesisinin projelendirilmesinin nasıl yapılacağını içeren yeni bir yayına başlıyoruz. 
Bundan şunu hedefliyoruz; biyogaz tesisleri standart bir yapıya sahip değildir, ve her işletmenin kendi koşullarına göre en uygun bir sistem ve yöntemle projelendirilmelidir.

Organik ve biyolojik her türlü atık havasız bir ortamda belirli seviyedeki koşulların sağlanması ile fermentasyona(biyolojik organik çözülme,parçalanma, biyokimyasal dönüşüm) uğrar ve bu işlem sonunda içinde ağırlıklı oranda Metan gazı oluşan bir gaz bileşimi ortaya çıkar.
Metan gazı bir enerji kaynağıdır, ve çeşitli dönüşüm aygıtlarında enerjiye dönüştürülür.

Biz bu yayın dizimizde işin daha çok pratik uygulamasıyla ilgileneceğiz. Yayın dizimizi takip eden her kes çiftlik tipi bir biyogaz tesisinin nasıl projelendirildiğini bilecek ve kendi biyogaz tesisinin inşasında teklif vericilerden neleri talep edeceğini sebep-sonuç ilişkisi içinde anlayacaktır. Bu sayede yanlış yatırımların önlenmesi mümkün olacaktır.
Biyogaz tesislerinin ilk yatırım tutarı yüksektir. Çünkü bir PV-Güneş enerjisi tesisinde olduğu gibi yalın ve sade bir yapıya sahip değil, aksine komplike bir sistem teknolojisini içermektedir.

Buna karşın biyogaz tesisleri dış hava koşullarından asla etkilenmez ve yılın en az 8000 saati hiç durmadan enerji üretirler.
Yeri gelmişken bir alternatif, yenilenebilir enerji tesisi yatırımı gerçekleştirmeyi planlayan girişimci ve yatırımcılar için bu noktada, alternatif enerji çeşitlerinin avantaj ve dezavantajlarını sunmayı yararlı buluyoruz...

En son gelişmeler smart-grid(akıllı) şebekelerin gelecekte yaygınlaşacağını göstermektedir. Bu tüm alternatif enerji kaynaklarının ayni anda koordine bir ağ halinde birlikte enerji arz-talep durumuna göre esnek bir şekilde kullanılabileceği anlamına gelir.

1- Rüzgar enerjisi 

*  daha düşük bir yatırımla gerçekleştirilebilir,
*  lisanslı üretimde prosüdür uzun ve çileli,
*  üretilen her KWh için arazi gereksinimi daha az,
*  sadece önceden belirlenmiş yerlerde kullanılabilir..,
*  yıllık bazda ortalama rüzgar kuvvetleri önemli bir kriter oluşturur,
*  üretilen elektrik enerjisi sadece sınırlı saatlerde ve önceden hesaplanamayan       zamanlarda işe yarıyor..yani yeterli kuvvette rüzgar olduğunda...
*  enerji talebinin en düşük olduğu saatlerde (22:00 - 06:00) enerji üretimi en      yüksek düzeylerde olabilir..bu durum genellikle büyük su depolama                    göletleriyle dengelenmeye çalışılabilir, ancak bu çok yüksek yatırım gerektiren
   bir çözümdür...
* arazi ön hazırlama çalışmaları oldukça pahalıya mal olur.


2- PV-Güneş enerjisi

* son dönemlerde birim maliyetlerde düşüş var..
* daha az izin ve ruhsat prosedürü var, ancak kurulum yeri sorunları çıkabilir,
* kazanılan enerji sadece yeterli düzeyde(direkt ışınlanma) ışınlama olduğunda      ve tamamen GÜNDÜZ saatlerinde üretilebilir, gece asla..!
* her KWh başına gerekli olan alan (m2) en yüksek seviyededir..
* kollektörler(paneller) yaz aylarında ışınlanma ile ısınır ve verim kayıplarına          sebep olur, abzorbsiyon katsayısı yüksek panallerde bu dahada sorunludur.
* üretilen enerjinin depolanması hala büyük bir teknik sorundur. 

3- Biyogaz koenerasyon, trijenerasyon santralları

* Enerji yönetimi(arz-talep dengesi) en iyi bu teknoloji ile mümkündür,
* üretilen biyogaz iistenildiği kadar depolanabilir,
* saf metan gazına dönüştürülerek doğal gaz şebekesine basılabilir, bir bakıma      doğal gaz şebekesi sınırsız bir depolama sağlar..,
* üretilen gaz nakil hatlarıyla istenilen noktaya iletilebilir(zatelit sistem),
* kojenerasyon üniteleri + toleransla seçilerek, yılın her saatinde enerji talebinin
   seviyesine göre değerlendirilebilir,
* ayni zamanda elektrik  ve ısı enerjileri üretildiği için kullanım alanı ve tesis          verimliliği çok yüksektir, (% 95-98)
* organik-biyolojik her türlü atık enerji kazanımında değerlendirilerek ekolojik ve    ekonomik katma değer üretilir,
* biyogaz tesislerinde değerlendirilen biyolojik atıklar daha sonra atık değil,          nitelikli organik gübre vasfı kazanarak, toprak ve bitki verimliliğinin                    artırılmasında, iyi tarım uygulamalarında mineral gübre yerine kullanılır.

Bunlar de fakto gerçeklerdir, maksadımız bir alternatif enerji kazanım şeklinin favori gösterilmesi değildir, gelecekte alternatif enerji kaynaklarının tümünün kullanılamasından yanayız, ne ki biz bu alanda yatırım yapacak herkesin gözü ile bakmak, kafasıyla düşünmek ve kalbiyle his etmek istiyoruz. Hepsi bu...


Gelecek yayınımızda, orta ölçekli, özellikle bir çiftlik tipi biyogaz tesisinin yatırımı öncesi projeyi birlikte hazırlamaya başlayacağız..şimdiden elinizdeki değerlendirilebilecek atık miktarlarını tespit etmeye başlayın..

Hoşça kalın!


  


  













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder