14 Şubat 2015 Cumartesi

BİR BİYOGAZ TESİSİNİ BİRLİKTE PROJELENDİRELİM - 1

Bu yeni yayın dizimizde bir biyogaz tesisini birlikte projelendireceğiz.. Bundan amacımız şu;
Biyogaz tesislerine olan ilgi son teşvikler ve hibelerle birlikte arttı ve artmaya da devam edecek.
Yenilenebilir(yenienerji) enerji türlerinin sunduğu avantaj ve dezavantajları konuya girmeden bir önceki yayınımızda ele almıştık. Biyogaz tesisleri bir anlamda Atık değerlendirme ve geri kazanma tesisleri olarak ta değerlendirilebilir. Bu yönüyle biyogaz tesisleri özel bir değer kazanmaktadır. hayvan çiftliklerinde oluşan atıkların gelişigüzel depolanması yasa ile kısıtlanmıştır, ve çevreye doğrudan olumsuz etki yapmaktadır. Bu yönü ile biyogaz tesisleri özellikle hayvan çiftlikleri, gıda işleme endüstrisi için önemli bir entegre enerji kazanım tesisi olarak değerlendirilmelidir.

Nerde olursa olsun, bir biyogaz enerji üretim tesisine yatırım yapmayı düşündüğünüzde bir çok soruyu yanıtlamanız ve iyi bir ön planlama yapmalısınız. Bu önemli noktayı geçmiş yayınlarda sık tekrarladık. Öyle ise başlayalım:

1. ADIM

Biyogaz tesisinde ham madde olarak ne kullanacaksınız?

Çiftlik atıklarınız ise, atıklarınızın günlük, aylık, yıllık miktarını ve ne vasıfta olduğunu saptamalısınız... Çiftliğinizde atıklar mekanik sıyırıcılarla bertaraf ediliyorsa, bir ön toplama ve biriktirme havuzunuz vardır, ve gübre sıvı halde ve akışkandır.
Küreme yaparak temizleme yapıyorsanız atıklar muhtemelen yarı veya tam kuru durumdadır.
Temizleme esnasında su kullanıyorsanız, bu su içinde dezenfektanlar olabilir, tırnak altı atık içine bir miktar kuru yem karışıyor olabilir. Tüm bunlar planlama için önemli verilerdir. Bu verilerin tam ve eksiksiz saptanması gerekir.

Örnek A;
A- çiftliğinde mekanik otomatik sıyırıcılar var ve atık günlük düzenli olarak toplanıyor, ayrıca basınclı su ile yıkama gerektikçe yapılıyor, ve bu temizlik için kullanılan suyun miktarı da belirlenebilir durumda. A-çifliğinde içinde bir adet karıştırıcı parçalayıcı olan toplama havuzu var.

Atığın içinde yem artıkları veya silaj artıkları yok..! Burada planlama için çıkış koşulları ham madde bakımından belirli. Gerekirse atıktan rastgele bir numune alıp analiz ettirmek mümkün. 

Örnek B;

B-çiftliğinde ise tırnak altı atık malzeme traktörle küreme ile yapılıyor, ve her gün değil.. Ham madde genel de ve yaz aylarında oldukça kuru... sıvı kısmı kısmen tamamen buharlaşmış..

Burada ham madde kuru bir halde, ve planlama içinde oldukça dikkate alınması gereken bir durum var.   

Şimdi bu iki çiftliğe birer biyogaz tesisi projelendirdiğimizi var sayalım, ilk olarak şunu belirtelim ki, her iki tesisin ham madde besleme şekli birbirinden farklı olacaktır.
Dikkat ediniz, daha işin başında ayni tür ham madde olmasına karşın, durum projelendirme açısından farklılık arz etmektedir.!

Soru?; her iki tesiste de atık miktarlarının tonaj olarak aynı miktarda olduğunu varsayarsak, size göre hangi tesiste daha çok biyogaz üretilir?

Tabi ki ham maddenin kuru olduğu tesiste.. çünkü sudan biyogaz ve enerji elde edilemez...

Burdan şu sonucu çıkarabiliriz; Biyogaz tesislerinde kuru ham madde kullanıldığında biyogaz miktarı artar.


2. ADIM;

Biyogaz tesisini arazimde nereye yerleştirmeliyim..?

Çok fazla önemsenmiyecek bir nokta gibi görünse de, bu nokta planlama için oldukça önem taşır. Neden?

> ham madde nakli,
> ham madde şekli,
> ham madde transferi,
> Ulaşılabilirlik,
> Enerji nakil hatlarına olan uzaklık,
önemli etkenler olarak dikkate alınmalıdır.

Arazinizin vaziyet planları ve çiftliğin yerleşim planlarını da bu aşamada elinizde bulundurun..

Ne tür tesis olursa olsun, bir biyogaz tesisinin planlamasına yeterince zaman ayırmayı ihmal etmeyin!, çünkü bu zamanı projeniz uyugulanırken geri kazanacaksınız, ve projeniz o kadar kısa zamanda tamamlanacak...

Bir sonraki yayınımızda yer secimi için önemli olanları ele almaya devam edeceğiz...

Hoşça kalın...



















    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder