Biyogaz tesisleri seminerimiz Modül-1 ile bugün başlıyor...
Jeopolitik olarak stratejik bir pozisyonda bulunan ülkemiz Türkiye bugünkü enerji ihtiyacının %30 nu yerli kaynaklardan karşılamaktadır.
Jeopolitik olarak stratejik bir pozisyonda bulunan ülkemiz Türkiye bugünkü enerji ihtiyacının %30 nu yerli kaynaklardan karşılamaktadır.
Ülkemiz enerjide %70 oranında dışa bağımlıdır!
2018 itibariyle bugün elektriksel kurulu güç 88 bin Megawatt(88GW) seviyelerini bulmuştur. Türkiye de elektrik enerjisine olan talep her yıl %6-8 civarında artmaktadır.
Yenilenebilir enerjilerden(YE) elektrik üretiminde; %7,7 Rüzgar, %5,5 Güneş, %2 jeotermal, ve %1 biyokütle kaynaklarından faydalanarak bugün elektrik enerjisi üretilmektedir.
Yetkili merciler Türkiyenin YE de bir bölgesel merkez olamasını hedeflediklerini,
YE- çeşitliliği ve teknolojilerini uluslararası seviyeye çıkarmak olduğunu açıklamaktadırlar.
Halen geçerliliğini koruyan YE-kanunu 2020 sonuna dek devam edecektir. Enerji talebinin bugünkü talep artış seviyesini koruyacağı varsayımı, Yenilenebilir enerjilerin payının 2020 sonrasında da artarak devam edeceğini açıkça göstermektedir.
Bugünkü toplam elektriksel kurulu güç 88.000 Megawatt düzeyindedir. Trend, kurulu gücün her on yılda neredeyse kendini katladığı yönündedir!
Bu durum, YE lerin toplam enerji üretimindeki payının önümüzdeki yıllarda hızlanarak devam edeceğini göstermektedir.
Biyogaz dan kojeneratif enerji üretim tesislerinin de bu gelişmeye paralel olarak öncelikle biyokütle tedariğinin kolay ve sürekli olduğu bölgelerde olmak üzere, tüm bölgelerde yaygınlaşacağını öngörmek mümkündür.
Ne var ki, yatırımcılar ve işletmeciler bu alandaki geçerli güncel teknolojiler, yöntemler, ve ekonomik beklentiler noktasında gerekli ve yeter düzeyde bilgiye sahip değildir...!
Bu yüzden tarımdan endüstriye biyogaz tesislerinin başarılı bir şekilde yaygınlaştırılması için, bu kesimlerin dayanılabilir, güvenli bağımsız BİLGİ ye ihtiyacı vardır.
Bu bilgi aktarımının öncelikle YE alanında söz sahibi kurumlar, merciler, dernekler ve birlikler tarafından gerçekleştirilmesi beklenir.
Bu seminer işte bu bilgi boşluğunu biraz olsun gidermek, ilgilenen her kesime gerçekçi, ve güncel bilgileri belirli bir sistematik içinde aktarmak maksadıyla düzenlenmiştir.
Seminer sektörde aktif olan firma ve markaların ticari çıkarlarından bağımsız olarak bugünkü teknolojik seviyeyi bilimsel temellere dayanarak aktaracaktır.
Bugün başlayan seminerimiz katılımcısını;
* Biyogazdan kojeneratif enerji üretiminin nasıl yapıldığı konusunda MOTIVE etmeyi,
* Bir biyogaz projesinin fikir aşamasından uygulama aşamsına kadar nasıl getirileceği, bunun için ne tür araçları kullanmaları gerektiğini, projelerin yapılabilirlik analizlerinin ve değerlendirme araçlarının neler olduğu hakkında BİLGİ aktarmayı, ve
* Bir biyogaz projesinin başarıyla gerçekleştirilmesi için izlenecek YOL'u göstermeyi amaçlamaktadır...
Seminer, katılımcılarının her eğitim seviyesinden olacağını dikkate alarak, gereğinden fazla teorik bilgiden kaçınılmıştır. Aktarılan bilgiler bu alanda dünya lideri olan Almanya da uzmanlaşmış yılların deneyimine sahip, bağımsız kişi ve kurumlardan elde edilmiş pratik ve işe yarayan bir rehber kaynak olarak değerlendirilmelidir.
Seminerin tüm katılımcılar için faydalı olacağını umuyor ve arzu ediyoruz.
Önümüzdeki hafta Modül-2 de; biyogazın elde edilmesi, kullanılan ham madde çeşitleri, ülkemizdeki potansiyel, kimlerin öncelikle biyogaz tesislerine ihtiyacı olduğu konusunu ele alacağız.
Hoşça kalın..