16 Nisan 2019 Salı

BİYOGAZ SİSTEM TEKNOLOJİSİ, MODÜL-3 DEVAMI

Ham madde olarak kullanılan malzemelerin fermentasyon öncesi hazırlanması

Fermentasyonda kullanılacak ham maddeler(materyaller-malzemeler) fermentöre alınmadan önce biyolojik bozunmayı olumsuz etkileyecek bazı zararlı maddelerden arındırılmalıdır.
Zararlı maddeler içinde en sık rastlananlar, kum, çakı, ve taşlardır. Bunlar ön toplama tankına alınmadan veya tank içinde ayrıştırılırlar.

Ham maddelerin parçalanması

Ham madde olarak kullanılan malzemeler fermentasyona girmeden önce geniş yüzeyler oluşturmak maksadı ile belirli ölçülerde parçalama aygıtlarında parçalanıp ufaltılırlar.
Bu işlem biyolojik bozunmanın hızını artırmak için yapılır. Ancak gaz verimi aynı oranda artış göstermez.

Malzemeler ön toplama tankına alınmadan önce, dış mekanda da parçalanabilir. Bu maksatla özel kırıcılar, öğütücüler, helozonik ufaltıcılar gibi aygıtlar kullanılır.
 

Kullanılan malzemelerin zararlı madde
içermediği kabul edilse bile, bu parçalayıcı-
ların kullanılmasında fayda vardır.

Yandaki resimde görülen kırıcı ufalayıcı
özellikle büyükbaş hayvancılık işletmelerinde kurulan biyogaz tesisleri
için tahta parçaları, taş gibi küreme esnasında karışan zararlı maddelerin ayrıştırılması için elverişli bir kırıcıdır.

Homojenleştirme                            
    
   
Ham maddeler fermentasyona girmeden  önce pompalanabilir bir akışkanlık kazanmalıdır. bu işlem genel olarak ön toplama tankında gerçekleştirilir.
Homojenleştirme için sıvı haldeki fermentasyon artıkları, proses sıvısı veya zorunlu hallerde, normal su da kullanılabilir.

Proses artığı sıvının kullanılması normal su kullanımını önler veya azaltır, ve ham maddelerin fermentasyona girmeden önce mikro organizmalarla aşılanmasını sağlar. Bu işlem hijenizasyondan sonra yapılır. 
Normal su kullanımı hem yüksek maliyetlidir, ve hemde gaz verimini düşüren bir etki yapar. ( , sudan biyogaz üretilmez, Dr. Holm)

Modern büyük baş hayvancılık işletmelerinde temizlik için kullanılan suyun içinde genellikle kullanılan dezenfektanlar fermentasyon prosesine dahil olduklarında olumsuz etki yaparlar.

Fermentörlere alınan materyalin homojenliği fermentasyon işlemini doğrudan etkiler. 

Hijyenleştirme 

Bulaşıcı hastalıkları önlemek maksadıyla, patojen malzemeler fermentasyona girmeden önce hijyenik hale getirilmelidir.
Bu işlem için materyaller 1-1,5 saat süreyle 70 C grd ısıl işleme tabi tutulurlar.
Diğer bir yöntem ise, patojen bakterilerin basınçlı sterilizasyonla etkisiz hale getirilmesidir.
Bu işlemde materyaller 20 dakika boyunca 133 C, 3 bar basınç altında ön işleme tabi tutularak steril hale getirilirler.






Resimde bir dozajlama ünitesine yüklenen ham madde fermentörlere girmeden önce sol alt kısımda görülen parçalama aygıtında ufaltılıyor..


Yayınlarımızın giderek daha fazla ilgilenene ulaştığını görüyoruz, daha iyi, daha faydalı nasıl olabiliriz ? bunu sizden duymak istiyoruz.

Hoşça kalın......

                                                                     
                  















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder