MATERYALLERİN BİOGAZ TESİSİNE YÜKLENMESİ
İstikrarlı bir biyolojik fermentasyon işlemi için, biyogaz tesisine beslenen materyallerin(subtrates) sürekli akış içinde olması idealdir.
Ancak pratik uygulamalarda materyaller fermentörlere kesintisiz olarak değil, belirlenen aralıklarda kesik kesik yüklenir.
Gün içinde bu besleme devamlı yapılır. Materyalin sevki ve yüklenmesi kullanılan materyallerin yapısına göre farklı aygıtlarla ve yöntemlerle yapılır.
Örneğin akışkan haldeki çiftlik gübresi toplama tankından doğrudan pompalar vasıtasıyla yapılırken istiflenen(katı halde) materyaller konveyör sistemleri veya kepçeli loderle yapılır.
Materyalin yüklemeden önceki sıcaklığının fermentördeki sıcaklıklara yakın olması büyük avantaj sağlar, zira yüksek sıcaklık farkı proses biyolojisini önemli ölçüde etkiler ve gaz üretiminde azalmalar olur.
Gerekli olması halinde materyaller ön ısıtmaya tabi olurlar. Materyal silolarında bekletilen bazı materyaller özellikle katı halde olanlar kendi kendine de ısınma yaparlar.
Akışkan materyallerin pompalar vasıtasıyla sevkinde pompalar ve sevk boru hatlarının yerleşiminde kolay ulaşılabilirlik ve etraflarının bakım onarım çalışmaları için uygun olmasına dikkat edilmelidir.
Pompa ve boru hatlarında tıkanmalar olduğunda hızlı müdahale için önlemlerin yeterince alınması gerekir.
Besleme şekline göre pompaların seçimi yapılırken, kullanılan materyalin özellikleri (akışkanlık, kuru madde oranı vbg.) dikkate alınmalıdır.
Akışkan materyaller için genellikle dairesel , salyangoz ve eksantrik milli pompalar kullanılmaktadır.
dairesel pistonlu sevk pompası
Döner pistonlu ve eksantrik helozon milli pompalar biyogaz tesislerinde çok sık kullanılan pompa çeşitleridir.
katı-sıvı paçallamalı sevk pompası
Armatürler ve boru hatları
Materyal sevkii için kullanılan boru hatları ve armatürler çeşitli kimyasal etkilere ve korozyona karşı dayanıklı olmalıdır!
Boru hatlarının tamamında yoğuşmuş su buharının tahliyesi için gerekli önlemlerin alınması şarttır. Çökeltilerin birikim ve tıkanmalara sebep olmaması için, boru hatları eğimli olarak döşenmelidir.!
Boru hatları için genelde, PVC, HDPE, çelik ve paslanmaz çelik kullanılır.
Tam otomatik katı-sıvı paçallamalı materyal sevk sisitemi
Seminerimizi konunun çok fazla detay içermesi sebebiyle mümkün olduğunca kısa ve somut bölümlere ayırdık, aradaki bir haftalık süreyi okuyucuya konuyu kendi özelliği içinde özümsemesi, ve geri bildirimler yapması için koyduk.
Türkiye de son 3-4 yıldan bu yana biyogaz tesislerine gösterilen ilgi arttı ve yeni yatırımlar da devam ediyor. Yatırımcılar ve tesis işletmecilerinin konu hakkındaki bilgisini artırmak, kritik önem taşıyan noktalara dikkat çekmek bu yayının en temel amacıdır.
Gelecek hafta da yeniden buluşmak üzere hoşça kalın!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder