14 Aralık 2013 Cumartesi

BİR BİYOGAZ TESİSİ YATIRIMINDA NELERE DİKKAT ETMELİYİM ?

İşletmeniz için bir biyogaz tesisi kurmayı düşünüyorsunuz, ve nereden ve nasıl başlamalı? sorusuna yanıt arıyorsunuz...

Bir önceki yayınımızda finansman temini üzerinde birkaç noktaya değinmiştik. Ondan önce yapmamız gerekenler var !

1- Biyogaz tesisimizi öncelikle hangi kaynak malzeme ile kesintisiz ve ilave masrafsız besleyebileceğimizi, ve tesisimizin hangi kurulu güçte olacağını tespit ettik. Şimdi;

2- Biyogaz tesisimizin kaça mal olacağını eksiksiz bir şekilde saptamalıyız.

Genellikle biyogaz tesisinin etrafındaki ''yardımcı tesisler'' olan Trafo ve şebeke bağlantı masrafları bu aşamada dikkatlerin dışında kalır! Teklif vericiler bu yardımcı tesisleri fiyatlarına dahil etmezler...bu yüzden; teklif almadan önce,

> Gerekli trafo gücünü ve şebeke bağlantı masraflarını tam olarak saptayın!
> Arazi üzerinde yapılacak masrafları saptayın,
> Kantar gerekebilir, dış çevredeki tüm yapılması kaçınılmaz işleri hesaba katın!

Tecrübelere göre bu '' ilk bakışta görülmeyen'' masraflar toplam yatırımın %25 i ile 35 i arasında oynar..oldukça önemli bir oran!

2- Toplam yatırım bedelini saptadıktan sonra, net yatırım bedelinin % 5 ile 10 u kadar yedek sermaye ayırın. (proje inşai işlerinde süreç uzayabilir..!)

3- Biyogaz tesisinin kendisi finansal açıdan bir teminattır.. bu noktayı Türkiye de bankalar henüz dikkate almıyorlar! Israrlı olun.

4- Bankalarla görüşmelerinizde biyogaz tesisi için bağımsız bir Teknik/mali uzman tarafından yapılmış bir fizibilite ve iş planı sunun ve bununla başarı potansiyelini ispat edin.

5- Nakit akışı yeterli bir şekilde hesaplanmış olmalıdır. Tahmini değerler yerine gerçek değerlerden söz edin ve gösterin. Gelecek 10 yıl için hesaplayın.

6- Kurulum yerinin avantajlarını saptayın ve sunun. 

7- TEİAŞ la ön görüşmeler yaparak bağlantı noktası sorununu önceden çözün!

8- Biyogaz tesisiniz için yeterliliği olan deneyimli firmalardan teklif alın, bunu daha önceden de yapabilirsiniz, ne var ki kendiniz önceden hazırlıklı olursanız, bu adımda yanılmanız veya yanıltılmanız zor olur! Dikkatli olun!

9- Yapılan yatırım hesaplarında biyogaz tesisini terk eden gübrenin gerçek değeri konusunda çok çelişkili yorumlar ve görüşler var... biyogaz tesisine giren malzeme neredeyse çok az bir kayıpla %2-5 gibi, biyogaz tesisini nitelikli gübre olarak terk eder. Çoğunlukla uygulanan teknik bir seperatör vasıtasıyla katı kısmı sıvı kısımdan ayırmak ve katı kısmı pazarlamak şeklinde olur.
Halbuki asıl gübre niteliği sıvı kısımdadır!!! değer burdadır, N-P-K yani Azot, Fosfor ve Potas sıvı kısımda çözelmiş halde bulunur..Bu malzemenin gerçek eş değer gübre değerini bir uzmana hesaplatın! ton başına 2.., 3...., 5... Dolar değil, değeri çok daha fazla..! saptadığınız gerçek Gübre değeriyle hesaplara dahil edin....

10- Çoğunlukla göz ardı edilen bir adıma geldik, biyogaz tesisinizi özellikle kendini geri ödeme ve toplam işletme ömrü boyunca kim nasıl işletecek? Siz mi? daha önceden deneyim sahibimisiniz? hayırsa dikkat edin! Finans kurumları işte buna çok dikkat eder ve önemserler.
İşletmecinin niteliği önemli rol oynar.

11- Biyogaz tesisiniz için iş gücü gereksinimini hesaba katmayı unutmayın, pratik bir formül vermek gerekirse, her 100 KWe. güç için günde 2 saatlik bir iş gücü yeterli olacaktır. Örnek :


Tesisinizin gücü 500 KWe. ise  ; 5 x 2 x 335 = 3350 saat /yıl.


12- Finasman temininde genellikle geçerli olan kural öz sermaye miktarını toplam yatırımın 

       %25 - 30 kadar tutarak geri kalan kısmı %75- 80 dış finansmanla sağlamak şeklindedir.

Son olarak bugüne kadarki deneyimlerimizden çıkardığımız sonuçlara göre yatırım sermayesinin tesis kısımlarına dağılımını bir fikir oluşturması için veriyoruz:

Biyolojik fermentasyon kısımları (inşai)      %40- 45

Kojenerasyon ünitesi                                   %20

Yardımcı tesisler                                           %25-30

Şebeke/proje                                                %5

Yedek                                                             %5


Unutmayın ve ısrar edin; Biyogaz tesisinin kendisi finasman sağlayan kurum(bankalar) için asıl teminattır!         

Finans kredinizin toplam süresi en az  10 yıl ve geri ödemesiz dönemi en az 3 yıl olmalıdır.. 

Bir nokta daha; biyogaz tesisinizin kurulduğu arazinin gerçek değerini bilirkişiye saptatın ve hesaplara yansıtın! bu nokta genellikle göz ardı edilir. siz etmeyin.

Gerekirse enerji satış gelirlerinizi finans kurumuna temlik edebilirsiniz. Toplam faiz giderlerinizin toplam yatırımınızın %10- 13 arasında olacağını hesaplayın..


Biyogaz tesisi yatırımınız hayırlı olsun, her zaman sorularınızı bana yöneltiniz, bilgi ve deneyimlerimizi sizlerle paylaşmaktan zevk duyuyoruz.

Hoşça kalın..


























    

30 Kasım 2013 Cumartesi

KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ HAYVANCILIK İŞLETMELERİ İÇİN YENİ MODEL BİR BİYOGAZ TESİSİ 2

Türkiye de yaklaşık 12 milyon büyük baş hayvan mevcudu var ve bunların çoğunluğu küçük ve orta ölçekli işletmelerde.
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin önemli sorunları var, girdi fiyatları içinde, enerji masrafları, yem masrafları, işletme sermayesi ihtiyacı, süt satışında karşılaşılan sorunlar ve diğerleri en belli başlıları arasında yer alıyor.

Geçen yayınlarımızda değinmiştik, tekrar edelim, bu işletmelerde her gün oluşan biyolojik atıkların enerjiye dönüştürülmesi halinde yararlanabilecek özel teşvikler henüz yok...
Açıkta bekletilen hayvansal atıkların atmosfere verdiği iklim değişimine sebep olan metan emisyolarından söz etmiştik, bunun önlenmesi ve küçük - orta işletmelerin bu atıkları enerjiye dönüştürmeleri halinde yeni teşviklerden biri üretilen enerjinin ulusal şebekeye aktarılması durumunda belirli bir kurulu güce kadar özel bir alım fiyatı ile gerçekleşebilir. Almanya örneğinde olduğu gibi 75 KWel. güce kadar olan tesislerin ürettiği elektrik  kiowatı 25. eurocentten ulusal şebekeye satılabilyor hemde 20 yıl garantili!

Böyle bir düzenleme ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin biyogaz tesisi kurmalarında sıçrama şeklinde bir gelişme yaşanabilir.  Çok geç olmadan benzer bir düzenlemenin ülkemizde de olmasını bekliyoruz. Bu öngörü ile küçük ve orta ölçekli büyük-küçük baş işletmeler için kolay ve düşük masraflı yatırımla kurulabilecek yeni bir biyogaz tesisi modeli üzerinde çalışmalarımız tamamlanmak üzere. 

Bu modelin en önemli özelliği, basit bir yapıda olması, çok kolay işletilebilmesi, bakım ve onarım masraflarının çok düşük olmasıdır. %100 yerli malzeme ile yapımı mümkün olacak bu yeni tip biyogaz tesisleri ile küçük ve orta işletmelerin büyük çoğunluğunda bir biyogaz tesisi kurmak mümkün olabilecektir.

2014 yılının başından itibaren bu yeni tip biyogaz tesisini sizlere yakından tanıtmayı planlıyoruz.

Bir biyogaz tesisi kurmak ve işletmek isteyen yatırımcıların sayısı her gün biraz daha artıyor. Bu yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması, enerji verimliliğinin artırılması, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması açısından son derece iyi bir gelişme.
Ne var ki, yatırımcıların en büyük sorunu gerekli yatırım sermayesini mümkün olduğunca düşük masrafla uzun vadeli olarak temin etmekte yatıyor.
Bankalar Dünya bankası, veya Avrupa yatırım bankası veya diğer dış kaynaklı finansman temin edebiliyorlar. Ancak iş eyleme dönüştüğünde, bankalar kılı kırk yarıyor ve çok adil olmayan bir yaklaşımla aşırı teminat talep ediyorlar.

Evet, biliniyor ki, para dönüşü olmayan yola girmez, ve dönerken iyi bir kazançla dönmeyi tercih eder. İyi de yatırımcı için de aynısı geçerli değil mi? Türkiye de son yıllarda edindiğimiz deneyimler bankaların biyogaz tesisinin kendisini bir teminat olarak görmediğini gösterdi. Bu hiç de doğru değil, korku var, çekince var ve bunu çok yüksek teminatla garanti etme eğilimi var... bunlar değişmeli, mutlaka değişmeli....

Bir sonraki yayınımıza kadar hoşça kalın...



 







  

3 Kasım 2013 Pazar

KÜÇÜK HAYVANCILIK İŞLETMELERİ İÇİN YENİ MODEL BİR BİYOGAZ TESİSİ

Değerli blog okuyucularım, son yayınımızda küçük tip biyogaz tesislerinin bireysel kurulumunun ekonomik olmayacağını vurgulamıştık ve akılcı çözüm önerisi olarak ta toplu hayvancılık yapılan yörelerde ortaklaşa bir merkezi tesis kurulumunun verimli sonuç vereceğini bir örnekle açıkladık.

Gerçek şu ki; her yörede bu tür ortak bir tesis kurulumu için koşullar elverişli değildir. Böyle bir durumda hayvancılık işletmesi yinede bir biyogaz tesisi kurarak kendisi için yeterli olacak enerjiyi üretmek isteyecektir. Bu ve benzeri durumlarda izlenecek yol şöyle olmalıdır;

1- Öncelikle kendi enerji gereksiniminizi tam olarak belirleyin, bir yıl içinde ödediğiniz elektrik faturalarının toplamını alın, şayet likit gaz kullanıyorsanız yine yıllık toplam masraflarını belirleyin, konutunuzda işletmenizin hemen yanında ise kış aylarındaki ısınma giderlerinizi saptayın.  

2- Tüm yıllık enerji giderlerinizin parasal değerini bulun.(Muhasebecinizle görüşün) 


3- Şimdi kaç adet sağmal, kaç adet düve, kaç adet 1-2 yaşında hayvan ve kaç adet buzağınız varsa bunları listeleyin, küçük baş hayvanlarınız da varsa bunları da belirtin ve bize bildirin.

4- Sizin için bir biyogaz tesisi inşa etmenin maliyetini, fayda ve masraflarını
biz sizin için hesaplayalım ve tarafsız bir şekilde bir biyogaz tesisi yatırımının sizin için akılcı mı yoksa gereksiz bir yatırım mı olacağını biz tespit edelim ve bir sonuç raporu olarak size gönderelim.

Tabi ki son kararı siz vereceksiniz, raporunuzun sonucu olumlu ise, sizinle yatırımın şekli, tesisin yöntemi, projelendirmesi ve maliyetleri hakkında bilgi alış verişinde bulunarak en doğru kararı vermenize destekçi olalım.

Yaptığınız yatırımın size uzun yıllar fayda sağlamasını, ve komşu işletmeler için örnek olmasını arzu ederiz. Daha önceki yayınlarda belirtmiştik, Türkiye de henüz küçük hayvancılık işletmelerinde ortaya çıkan organik atıkların değerlendirilmesini teşvik eden bir yasa yoktur, bu nokta üzerinde ilgili kurumların çalışmaları olduğunu biliyoruz, çevre koruma adına bu yasa ve düzenlemelerin bir an önce çıkarılmasını ve yürürlüğe alınmasını istiyoruz.

Araştırmacı olarak bizler Türkiye deki küçük hayvancılık işletmelerinin koşul-
larına çok uygun, kolay kurulumu, bakım ve onarımı işletmenin kendi imkanlarıyla olacak düşük maliyetli biyogaz tesisi geliştirilmesi için çalışıyoruz ve yakın bir süreçte sonuçlarını sizlerle paylaşmaktan mutululuk duyacağız.


Soru ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Hoşçakalın!
















  

12 Eylül 2013 Perşembe

KÜÇÜK HAYVANCILIK İŞLETMELERİ İÇİN BİYOGAZ TESİSLERİ 2

Değerli blog okuyucularım, Haziran 2013 te yayınlamaya başladığımız bu bilgilendirme dizimizi istemeden bu güne kadar ertelemek zorunda kaldık. Hiç bir mazeret öne sürmeksizin çok özür dileriz.

Küçük ölçekli biyogaz tesislerini 100 KWel. elektriksel kurulu güçe kadar olan tesisler olarak tanımlamıştık. 500 KWel. tesislerin ülkemizde daha yaygın talep görmeye başlaması üzerine bu sınırı küçük ve orta ölçekli biyogaz tesisleri olarak yeniden tanımlamak istedik.

İlk yayınlarımızda belirttiğimiz gibi 5 büyükbaş hayvanı olan bir aile bile bir biyogaz tesisi inşa edebilir. Önemli olan kazanılacak enerjinin nerede hangi maksatla kullanılacağını önceden belirlemektir.

Bir biyogaz tesisinin büyüklüğünü belirleyen en önemli kıstas, elde edilecek enerjinin hangi maksatla kullanılacağını talebin büyüklüğünü baştan belirlemektir.

Hayvan sayısı tek başına biyogaz tesisinin büyüklüğünü belirlemez! Önemli olan önce talep belirlemektir. 

Bir örnek : Yeniköy halkı geçimini yoğun bir şekilde süt hayvancılığı yaparak sağlıyor. Yeniköy de 20 adet irili ufaklı süt hayvancılığı işletmesi var. İşletmeciler biyogaz tesisinin faydaları hakkında bilgi edinmişler ve kurulum için araştırma içine girmişler.

Konu hakkında tarım fuarlarına giderek bir kaç firma ile görüşmeler de yapmışlar. 

Sonuç şu;  Firma her istekli için teklif vermek istemiş, ve kararlı olan işletmelere teklif sunmuş. Ancak çiftçiler yatırım bedellerinin yüksek olduğunu kendilerini aştığını belirterek bu yatırımdan vazgeçmişler ve hiç biri hala bir biyogaz tesisine sahip olamamış.

Böyle bir durumda çiftçilere yapılacak akılcı öneri, tek tek küçük ve çok sınırlı fayda sağlayacak tesis yerine, birlik kurarak merkezi bir proje geliştirilmiş olsaydı tek tek kurulacak  biyogaz tesisleri maliyetinden daha az ve faydası çok daha fazla olacak bir biyogaz tesisi inşa etmek mümkün olacaktı.

Neden? çünkü; 

1- Yeniköy de en büyük çiftlik 100 BBH lık(BBH=büyükbaşhayvan) tır, ve üretebileceği toplam güç 20-30 KW kadardır. 

2- Diğer çiftliklerde 20-80 BBH arasında hayvan bulunmaktadır. Ayrı ayrı biogaz tesisi yapmaları durumunda 2 ila 15 KW gücünü geçmeyen tesisler ortaya çıkmış ve masrafı yararının çok üstünde olacaktı.

3- Oysa merkezi bir biyogaz tesisi yapmaya karar vermeleri durumunda toplam gücü 500 KW olabilecek bir biyogaz tesisi inşa etmiş olacaklardı ve bu durumda tek tek yapacakları yatırım maliyetinin daha altında bir maliyetle faydası yüksek ve kendini 5-8 yılda kurtaran bir biyogaz tesisine sahip olacaklardı.

Zira; bu tesis yılda 4 milyon Kilowattsaat elektrik enerjisi üretecek ve şebekeye satarak iyi bir gelir elde edecekti, ve

eş zamanlı üretilen termik enerji ile yeniköy deki okul binası, spor salonu uzaktan ısıtma sistemiyle donatılacak, elde edilen nitelikli gübre ile de tarla tarımında kullanılan ithal ve çok pahalı mineral gübreye ihtiyaç kalmayacaktı.


Bu örnekten çıkan sonuç şu; küçük biyogaz tesislerine yapılan yatırımın faydası maliyetinin çok üstünde olacaktır. Sağlanan bireysel fayda çok amaçlı olmayacak, sadece ısınma veya yakma maksatlı kullanılacaktı ve genel enerji ihtiyacına oranlandığında küçük bir oran olacaktı. 

Küçük biyogaz tesisleri ancak tek amaçlı küçük enerji ihtiyacını ancak karşılayabileceğinden ülkemizdeki bugünkü teşviklerle ekonomik olmaktan uzaktır. Yeniköy örneğinde olduğu gibi işletmeler birleşerek merkezi bir proje üzerinde anlaşmaları halinde faydası çok daha yüksek merkezi biyogaz enerji santralleri ile yoğun hayvancılık yapılan köylerde örnek tesisler kurulabilir.

Bir daha ki yayına kadar hoşçakalın... 







23 Haziran 2013 Pazar

KÜÇÜK İŞLETMELER İÇİN KÜÇÜK BİYOGAZ TESİSLERİ

                             KÜÇÜK İŞLETMELER İÇİN KÜÇÜK BİYOGAZ TESİSLERİ


Bugün yeni bir yayın dizisine başlıyoruz; küçük işletmeler için küçük fakat anlamda büyük biyogaz tesisleri hakkında, projelendirme, kurulum ve işletimi üzerine fikirlerimizi sizlerle paylaşacağız.

Küçük işletmeler deyince hayvansal veya bitkisel atık miktarı günde 30 metreküpü geçmeyen veya kurulu gücü 100 KW ın altında olan işletmeleri kastediyoruz.
Bu işletmelerin bugün için en önemli masraf kapısını enerji tüketimi oluşturmaktadır. İşletmenin çalışma alanına göre de bu masraflar değişim göstermektedir. Biz bu yayın dizimizde ağırlıklı olarak küçük süt ve besi sığırcılığında kurulacak bir biyogaz tesisinin fayda ve masraf analizini, bugünkü teşvik içeriğine göre kurulumun ne kadar anlamlı olacağını, planlama-projelendirme ve uygulama aşamalarına kadar olan süreçte dikkat edilmesi gereken noktaları, işletme sürecindeki aşamaları, tesisin ekonomik ömrünü tek tek ele alıp inceleyeceğiz.

Bu dizinin ilk yayınında belirtmemiz gereken en önemli nokta şudur; ülkemizde henüz küçük işletmelere özel, özellikle hayvansal atıkların çevreye olan olumsuz etkilerinin en aza, ve sıfır düzeye indirilmesini, dolayısıyla iklim değişimlerine olan etkinin azaltılmasını hedefleyen bir teşvik yasası yoktur. Tarım ve hayvancılık ve Çevre ve şehircilik bakanlıklarının bu konu üzerinde bir model proje üzerinde çalışmalar yaptıklarını biliyoruz. Bu çalışmaların somut teşviklerle sonuçlanması en büyük arzumuzdur.

F.Almanya hükümeti bu maksatla 01.01.2012 den bu yana çıkardığı yeni teşvik yasasıyla gücü 75 KW'a kadar olan ve %80 hayvansal atığın enerji üretilmesi amacıyla biyogaz tesislerinde işlenmesini destekledi. Geçen kısa süre içinde 75 KW lık küçük tesis sayısında önemli artış kaydedildi. Bu küçük tesislerde üretilen elektrik enerjisini üreticiler 1 kilowattsaatini 25 eurocentten, yani, 62.5 kuruştan devlete satabiliyorlar...

Bizde de bu örneklerden uyarlamalar yapılmalıdır. Zira küçük işletmelerin sayısı ülkemizde oldukça yüksektir ve enerji masrafları var olma mücadelelerinde önemli bir engeldir.

Bu işletmeler için şebekeye satmak amaçlı olmasa bile, kendi enerji ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla bile olsa, yeni teşvik yasalarıyla %100 yerli malzeme ve ekipman kullanarak ekonomik, çevre ile uyumlu biyogaz tesisleri inşa etmek mümkündür.

Önümüzdeki hafta buluşmak ümidiyle hoşça kalın....  









15 Haziran 2013 Cumartesi

BİYOGAZ-YENİENERJİ ÜRETİMİNDE KARAR ANI, FAYDA VE MALİYETLER

                        BİYOGAZ ÜRETİMİ İÇİN KARAR ANI


Yenilenebilir enerji kaynakları arasında en istikrarlı olan enerji üretimi biyogaz alternatifidir. Bunun nedenleri üzerinde geçmiş yayınlarımızda durmuştuk, yeri geldikçe yineleyeceğiz; nedenleri arasında en önemlisi biyogazın depolanabilme olasılığının olmasıdır.
Güneş enerjisinde, depolanabilirlik hala sorundur ve çıkış yolları araştırılmaktadır, rüzgarda da durum farksız. 

Yoğun organik atık üreten her üretim sektöründe bu organik-biyolojik atıkların çevresel sorunlara neden olmadan bertaraf edilmesi gerekmektedir. AB ülkelerinde başta F.Almanya olmak üzere, organik vasıflı atıkların 2000 yılından itibaren çöp depolama alanlarına dökülmesi yasaklanmış, mümkün olduğunca bu atıkların ekonomiye geri dönüşüm yöntemleri desteklenmiştir.
Bu yöntemler içinde en akılcısı organik- biyolojik atıkların enerji ve organik gübreye dönüşümü olarak kendini pratikte 2004 yılından bu yana yeterince ve başarıyla kanıtlamıştır.

Türkiye deki çevre mevzuatı da benzer yöntemlerin uygulanmasını istemektedir, ancak uygulamadaki teşvikler nedense yetersizdir. Bir örnek vermek gerekirse, 01.01.2012 yılından itibaren F.Almanya sadece büyükbaş   hayvan atıklarından elektrik enerjisi üretecek biyogaz tesisleri için üretilen her  Kiowattsaat için 25 eurocent ödemeyi garanti etti, bu teşvikle tamamen  büyükbaş hayvan atıklarının açıkta bekletilmeden akılcı bir yolla geri dönüşümü hedeflendi. 
Halen sürdürülmekte olan Türk/Alman biyogaz projesi kapsamında benzer teşvik sistemleri üzerinde durularak ülkemizde de bunun bir an önce başlatılmasını umuyoruz.

Her işletmeci için en kritik an KARAR ANI dır. Bir biyogaz tesisinin maliyetleri kurulum koşulları, uygun yer, yatırım maliyetleri, yatırım finansmanı gibi noktalara bloğumuzda geniş yer vermeye çalıştık. Ne var ki her işletme bu genel kuralları kendisine uyarlamak zorundadır.

Yeni yatırımcılar işletmelerinin daha planlama aşamasında bir biyogaz tesisini  küçük veya büyük, işletmelerine entegre etmeyi düşünmek zorundadır. Gelecek beş on yıl içinde bu kaçınılmaz olacaktır. Çünkü;

> Enerji gelecek yıllarda en büyük girdi maliyeti olacaktır,

> Organik atık üreten işletmelerin tümü çevresel sorunları çözümlemekte büyük zorluklarla karşılaşacaklar,

> Enerji üretimine yatırım bugün ve gelecekte en karlı yatırım olmaya devam edecek.

> Tarımın her kesiminde kimyasal gübre kullanımı kısıtlanırken(iklim değişimine neden olma) organik gübre ve toprak iyileştiricilere talep çok artacaktır.

> Bir biyogaz tesisi kuran her işletme elektrik ve ısı enerjilerini eş zamanlı üretimi yanısıra, bir atık işleme tesiside kurmuş olacak, ve işlediği atığa katma değer kazandıracaktır.

Bunlar gerçekten güçlü sebepler, projeyi hayata geçirmede en zor aşama bir biyogaz tesisinin gerçek yatırım maliyetinin ne olacağı ve finansmanın nasıl sağlanacağıdır.

Kartacalı Anibal Romaya Alplerden fillerle inmeyi planlamıştı, ancak Alpler hiç bir yerden geçit vermiyordu, komutanları keşiften sonra ona bir geçit bulamadıklarını söylediklerinde, Anibal o ünlü sözünü haykırdı '' Ya bir yol buluruz, yada bir yol yaparız...'' 

Bizde bir biyogaz tesisi kurmayı kafya koyabildiysek, kurulum için mutlaka bir ''yol'' buluruz, veya bir ''yol'' yaparız.

Biyogaz tesislerinde ana maliyetlerin çıkış noktalarını sıralarsak;

> Projelendirme ve ruhsat alma,
> kullanılacak ham madde maliyetleri,
> ham madde depolama stoklama,
> besleme donanımları,
> biyolojik reaktör ve bekletme tankları imalatı,
> susuzlaştırma ve gübre tesisleri,
> blok enerji santralı(kojenerasyon)
> dışsal üniteler(Trafo, iletim hatları,çevre tanzimi, vbg.)


Bir örnek ;

Bir işletme biyogaz yatırım maliyeti olarak 650.000.-Euro hesaplıyor, ve bir adet 200 KW lık, bir adet 100 KW gücünde iki kojenerasyon kuruyor.

Birincisini tam güç te kullanıyor ikincisini ise sadece ihtiyaç halinde devreye alıyor. Birinci jeneratör tek başına çalıştığında spezifik yatırım maliyeti KW başına 3.250.-Euro iken ikinci jeneratörde devreye girdiğinde bu meblağ 2.170.-Euro ya düşüyor. 

Şimdi bir yıl içinde üretilebilen enerji miktarını dikkate aldığımızda 1.980.000KWh elektrik enerjisine eş geliyor. Bunu bir yıl içindeki toplam çalışma süresine bölersek;

1.980.000 KWh/ 8760 h= 226 KW buluyoruz. 

spesifik yatırım maliyetimiz 650.000.-Euro/226 KW= 2.875.-Euro/KW oluyor.

Yani, yatırım maliyetlerinde tesisin büyüklüğü toplam gücü son derece önemli rol oynuyor. Başka bir ifadeyle, tesis nekadar fazla enerji üretebilirse, spesifik yatırım maliyetleri de  o kadar düşük oluyor.

Yaklaşık olarak aşağıdaki rakamlarla kendi tesisiniz için yaklaşık maliyetleri hesaplayabilirsiniz.

Tesis gücü                      spesifik yatırım maliyeti
-------------------------------------------------------------

100   KW                        3500-4500 Euro/KW

100-250 KW                    2500-3500 Euro/KW

250 ve üzeri                    2000-3000 Euro/KW


İnşai maliyetler yatırımın %40 nı, Teknolojik maliyetler %40-50 sini,

Kojenerasyon %20-24  kapsar. 


Kojenerasyon biyogaz tesisinin en önemli kısmıdır ve ilk yatırımda çok kritik bir   şekilde ele alınmalıdır. Motorların ömrü 5- 10 yıl arasında dır. 

sermaye maliyetinde yatırımın en az %50 sinin kredi olması halinde kredi faizlerinin %5-6 civarında olacağını varsaymak gerekir.

Bakım onarım için yatırım toplam maliyetinin %40-50 sinin %2-3 ü yıllık masraf olarak hesaplanabilir.

Biyogaz tesisinde işçilik veya personel masrafı oldukça düşüktür. 100KW lık bir tesis te her KW için 6 saat dikkate alınırsa yılda 600 işgücü saati eder.

600/3650 = 1.65 saat /gün eder, yani bu tesis günde yaklaşık 2 saatlik bir iş gücü gerektirmektedir.

500 KW gücündeki bir biyogaz tesisinde ise;

her KW için 3,5 işgücü saati gerekir, buda yılda 1750 iş gücü saati eder, 1750/365= 4,8 saat/gün , bu tesis te günde yaklşık  5 saatlik bir iş gücüne gereksinim duymaktadır.


Gelecek yayınımızda bu masrafların karşısında bir biyogaz tesisinin sağlayacağı getiriyi yani faydaları inceleyecek ve masraf ve faydayı yatırım terazisinin kefelerine koyup tartacağız.

Yorumlarınızı bekliyoruz, hoşça kalın. 

  














  



25 Mayıs 2013 Cumartesi

KENDİ BİYOGAZ TESİSİMİ KENDİM YAPIYORUM 5


       ÖRNEK PROJEMİZİN YATIRIM HESABI FAYDA VE MASRAF ANALİZİ



Yaptığımız örnek projede çiftliğimizdeki süt hayvanı sayısı 200 adet, genç hayvan sayımız 100 adet ve sürekli buzağı sayımızın da 100 adet olduğunu varsaymıştık.

Yatırım hesabı yaparken bu hayvan sayılarını bir birim değere eşitlememiz gerekiyor ve önümüzdeki 5 yılda olabilecek gelişmeleri de dikkate alarak hesabı yapıyoruz. Buna göre tesisimizin ortalama birim eşdeğer hayvan sayısının  350 GV olduğunu saptıyoruz. Burada GV=> birim büyükbaş hayvan eşdeğer sayısıdır.
Biyogaz tesisimiz yılda 8040 saat çalışacak ve 141.802,50 m3 biyogaz üretecek şekilde projelendirilmiştir, ve buna göre kurulu elektriksel gücü 50 KW  olacaktır.

Biyogaz tesisimiz bize yılda böylece ; 780.885,00 KWsaat brüt enerji üretebilecektir.
Bunun 390.442,50 KWh ti termik enerji,
         296.736,30 KWh ti de Elektrik enerjisidir.

Tesisimiz üretilen termik enerjinin tamamını kendi ihtiyacı için(Fermentörlerin ısıtılması ve acil soğutma) kullanacaktır. Bu atık enerji olmayacağı anlamında oldukça olumludur.(Tesis verimliliğini artırıcı faktör)  

Yaptığımız hesapta bu biyogaz tesisi için toplam yatırım maliyetinin 185.000.- 210.000.- Avro arasında olacağını bulduk.

elektrik enerjisinin şebekeye satılması durumunda yıllık toplam ticari gelir;

32.640,99.- avro olacaktır. Bu noktada benzer büyüklükteki çiftlik sahibi arkadaşlarımız bir yıllık ödedikleri elektrik faturalarını çıkarıp baksınlar. Bu gelirin altında kalıyor iseler, bu tesisi bir an önce yapmayı planlamalıdırlar.

yaptığımız hesapta yıllık ticari kazancın yaklaşık 16.300.- avro olduğunu gördük...bir başka ifadeyle %50 kazanç temin ediyor.

Bu yatırımın geri dönüşü ; 185.000.- Avro/16.000.- Avro = 11 yıl! gibi görünüyor. Neden? çünkü tesis küçük! ürettiği elektrik enerji miktarı küçük...

Hesaplarımızı yatırım bedelinin %50 sini kredi sermayesi olarak kabul ettik. Bu %70-80 e kadar da çıkarılabilir, ancak kredi maliyetlerini, ve bankaların teminat taleplerini de en az seviyede tutmak gerekir diye düşündük...

tesisimizden elde ettiğimiz yaş organik gübre miktarı ise yılda yaklaşık 5000 ton.

Bu haliyle tonu 10 TL den satılabilir ise; 50.000.- TL yıllık ek gelir elde edilebilir.

Hesaplarımızı arzu edenlere exel tablosu halinde gönderebilirim. Lütfen isteyiniz.
Şimdi yorumlayalım;

1-Tesis toplam yatırım bedeli 350 Büyükbaşlık çiftliğimiz için yaklaşık ;

200.000.-Avro yani şu an için, 450.000.-TL(İzmir de iyi bir daire fiyatı denebilir.) 

2- Bu yatırım 10 yılda geri dönüyor! çok uzun bir süreç.... bu şu demek; %50 kredi kullandığımızda vade en az 10 yıl olmalı... hangi bankaya gitmeli?

3- Biyogaz tesisim elektrik faturalarımı ödüyor ise, yatırıma değer mi? Evet, zira gelecek 10 yılda elektrik fiyatları %100 ün üstünde artacak!

Görüldüğü gibi, orta ölçekli büyükbaş çiftlik ve işletmeleri için bir biyogaz tesisi kurmak ve işletmek enerji fiyatlarının gelecek yıllardaki seyri dikkate alındığında rentabıl görünmektedir. Ancak bu ölçeğin altındaki işletmeler için yatırımın deyip, deymeyeceği kendi özel koşullarında incelenmelidir. 

Çok genel bir ifadeyle; küçük ölçekli işletmeler için biyogaz tesisi kurmak ve işletmek ekonomik görünmüyor. Yine de ısınma amaçlı, sera ısıtması amaçlı, elektrik enerjisine dönmeden gazlı brülör kullanarak düşük maliyetli tesisler kurmak mümkün olabilir.

Teknolojide daima çıkar yollar bulunur, bütün sorun sağlanacak faydanın masrafların üstünde kalmasını sağlamaktır.

Bu 5 yayında somut bir proje üzerinde durarak, bir biyogaz tesisinin kurulmasını kendimizin ele alarak, basit bir yöntemle,kurulum yeri için gerekli alanı, çiftliğimizin biyogaz potansiyelini, bu potansiyelle ne kadar enerji elde edebileceğimizi, ve sonuçta bu girişimin yatırıma değip değmeyeceğini irdeledik.
Esas olan da budur, verdiğimiz örneği alarak sizde kendi çiftliğiniz için bir biyogaz tesisinin büyüklüğünü, gücünü, bulabileceksiniz. Takıldığınız da beni arayın, bana yazın, birlikte inceleyip, ortak bir sonuca varabiliriz.

yeni yayında buluşmak üzere işleriniz su gibi aksın, rüzgar hep arkanızdan essin, hoşça kalın.... 
  











18 Mayıs 2013 Cumartesi

KENDİ BİYOGAZ TESİSİMİ KENDİM YAPIYORUM 4

                              KENDİ BİYOGAZ TESİSİMİ KENDİM YAPIYORUM 4. 


3. Yayınımızda kendi süt hayvancılığı tesisimiz için adım adım tesis için gerekli olan alanı saptamaya çalışmıştık, ve önce biyolojik reaktör veya fermentörün kaplayacağı alanı hesapladık  yaklaşık taban alanı 75 m2, çapı D= 10 metre ve yaklaşık 6 metre yüksekliğinde betonarme silndir şeklinde bir yapıydı.

Bir biyogaz tesisinin en önemli kısımlarını sıralayalım;

1- Ön toplama ve denge havuzu(tankı-lagünü) 

sıvı gübre toplama havuzlarından bu denge tankına gübre pompa ile basılır. Görevi darbeleri önlemek ve fermentasyon öncesi gübreyi hazırlamaktır.

2- Biyoreaktör/fermentör

Denge tankından gelen malzemeyi havasız ortamda biyolojik işlem ile fermente edip gazının alındığı kısımdır. Genellikle iki kademe şeklinde yapılır.

3- Gazı alınmış fermente olmuş malzemeyi biriktirme ve tutma havuzu.

Görevi; gazı tamamen veya kısmen alınmış malzeme burada sızdırmasız havuz da tekrar tarım arazilerinde nitelikli gübre olarak kullanılmak üzere bekletilir.

4- Blok enerji santralı (BES) 

Görevi; Biyogazın içten yanmalı motorlarda yakılarak elektrik ve ısı enerjilerine dönüştüğü birim,
genel olarak Gaz arıtma kondisyonlama, makina dairesi, ve elektro şalt sistemlerinin hep bir arada bulunduğu kısımdır.

Bu dört ana kısımların dışında kalan dış kısımlar trafo binası, şalt ve kumanda odası, yedek malzeme deposu, tamir-bakım atölyesi gibi kısımlardır.

Yer işgal edecek önemli kısım fermente olmuş gazı alınmış malzemenin biriktiği havuzdur. Bu havuz genellikle fermentör gibi silindirik yapıda tercih edilir, zira üstü fermöntörde olduğu gibi membranla kapatılarak geride kalmış son gaz da alınır. 
Kaplayacağı yeri hesaplarken dikkat edilmesi gereken nokta, gübrenin bu havuzda en fazla kaç gün oyalanacağını iyi kestirmektir. Türkiye nin batı kısımları için biz bu sürenin en az 90- 120 gün
olmasını öneriyoruz.
Örnek tesisimiz için bu havuzun hacminin yaklaşık 1300 m3 olması gerekiyor. Zira günlük malzeme miktarımız  14,52 m3 tü, biz 15 m3 diyelim;

15 m3/gün x 90 gün = 1.350 m3  silindirik bir yapı olduğunu ve yüksekliğinin de 6 metre olduğunu kabul edelim;   

1350 m3/6 m= 225 m2 lik bir taban alanı gerektiriyor! 

1- Ön denge tankı  için gerekli alan      :   20 m2

2- fermentör için gerekli alan                :   75 m2

3- Gübre biriktirme için gerekli alan    : 225 m2

4- makina dairesi                                  :    50 m2

5- Trafo                                                   :    10 m2  (direk üstü de olabilir)

6- Trafik yolları ve geçişler                    : 500 m2
__________________________________________

Toplam alan gereksinimi                           980 m2

Bu örnek biyogaz tesisimiz toplamda en az 1000 m2 lik bir alan gerektirmektedir. özellikle önceden mevcut bir tesis içinde kurulması durumunda yeterli ve uygun alanın bulunması gerekmektedir.

uygulama projelerinde özellikle ;

> kısa akış mesafelerine, akışkan malzemenin borularda soğuması önlenmelidir.

> Mesafelerin kısa olması gereksiz boru boylarını önler, tasarruf edilir.

> Cazibeli arazilerde borulama cazibeyi dikkate almalıdır.

> Fermöntör ve biriktirme havuzu ile blok enerji santralı arasındaki mesafeler en kısa olmalıdır.


Bir sonraki yayınımızda örnek biyogaz tesisimizin yatırım maliyetini  çıkarıp, rentabıl olup olmadığını inceleyeceğiz.

Bir biyogaz tesisi yapmak istiyorum diyen ve bu yayınları takip eden arkadaşlarımız, lütfen soru ve yorumlarınızı yapınız, bilmediklerimizi sizin sayenizde öğrenelim.

Hoşçakalın..
 











11 Mayıs 2013 Cumartesi

KENDİ BİYOGAZ TESİSİMİ KENDİM YAPIYORUM 3

                                    KENDİ BİYOGAZ TESİSİMİ KENDİM YAPIYORUM 3



Büyük baş hayvancılık tesisiniz de kurmayı ve işletmeyi düşündüğünüz biyogaz-yenienerji tesisinizin olası biyogaz potansiyelini saptadınız. Şimdi 2. adımda kurmayı planladığınız tesisinizin gerektirdiği alanı muhtemelen düşüneceksiniz. Bunun için fermentasyon havuzlarının boyutlarını saptamanız gerekiyor, zira tesisin en büyük ve hacimli kısımları bunlar.

Bunun için kabaca aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz;

Frementasyon havuzu hacmi (m3) = günlük atık miktarı(m3/gün) x ortalama oyalanma süresi(gün) 

Ortalama oyalanma süresi = havuzlara alınan mayi halindeki gübrenin gazının tamamen alınabileceği süre= fermentasyon süreci de denebilir. pratikte bu süreç büyük baş hayvan gübresi için yaklaşık 25- 50 gün olarak alınabilir, bu süreç ne kadar uzun olursa gerekli hacim de o kadar büyür! Bilinmelidir ki, kısa fermentasyon süreçlerinde havuzların hacimleri dolayısıyla   maliyetleri daha küçük olur, ancak gübrenin gazı tam olarak alınamaz..! teknik olarak bu sorun çözümlenebilir.  
Biz bu süreci 35 gün olarak alalım.

Toplam bir yıllık tırnak altı malzememiz 5300 m3/yıl idi.

Günlük olarak ifade edersek;  5300 m3/365 gün = 14,52 m3/gün  olarak bulunur.

Yukarıdaki formüle göre;

Fermentasyon havuzu hacmi= 14,52 m3/gün  x  35 gün  =  508,2 m3  olur.

Pratikte fermentasyon havuzları çeşitli avantajlarından dolayı silindir şeklinde tercih edilmiştir.
Prizmatik şekillerde de yapılabilir. Biz silindir şekli tercih edelim. Havuzların dolum seviyeleri genellikle 6,0 metre kabul görmüştür, buna yaklaşık 0,60 -0,9 metre de gaz kısmı ilave edilir,

biz pratik olsun diye 1 metre ilave edelim ve toplam havuz yüksekliğimiz 7,0 metre olsun.

Silindir şeklindeki havuzumuzun taban alanı = 508 m3/ 7,0 m. = 72,57 m2 olarak belirlenmiş olur.

Buda yaklaşık 10 metre çapa denk gelir. Şimdi, adına biyolojik reaktör, fermentör, veya gazlaştırma havuzu dediğimiz kısım 10 metre çapında, yaklaşık 7 metre yüksekliğinde bir silindir yapı olarak  karşımıza çıktı. Dikdörtgen şekilde de yapılabilir.

Projelendirme esnasında biyolojik atığın cinsi, miktarı, sürekliliği, içindeki kuru ve organik kuru madde miktarları dikkate alınarak kesin ölçüler ve yapı şekli belirlenecektir, ancak siz şimdi bu yapının yaklaşık boyutlarını saptamış oldunuz. 

Hayvansal gübrenin yanı sıra diğer bazı organik biyolojik atıklarda biyogaz tesisinizde kullanılabilir. Buna lütfen çok dikkat edin, zira hayvansal gübre yaş ve katı halde biyogaz verimi en düşük olan bir malzemedir! Zira tek başına sadece büyük baş hayvan gübresi kullanan tesisler uzun vadede verimli olmayacaktır. Bugün batıda işletilen biyogaz tesislerinin büyük bir kısmı bu yüzden enerji bitkileri denilen bitkilerle çalıştırılmaktadır. Ülkemizde henüz enerji bitkileri ekim biçimi için yenilenebilir enerjiler yasasında bir hüküm bulunmamaktadır.

Bu sebepten dolayı bir biyogaz tesisinin kurulması ve işletilmesi düşünüldüğünde en kritik nokta tesisin hangi malzemelerle beslenmesi halinde ekonomik ve verimli olarak işletilebileceğidir, tabi ki bu noktada öncelikle elde mevcut masrafsız atık malzemeler dikkate alınmalıdır.
Yine bu noktada genel olarak söylenebilecek şeyler yoktur, çünkü her işletmenin bulunduğu yere göre kendine has koşulları vardır. Bu koşulların incelenmesinden sonra somut değerlendirmeler yapılabilir ve yanlış yatırım risklerinden kaçınılabilir.

Bu önemli sebepten dolayı böylesi bir defalık yatırımlardan önce bağımsız mercilere bir ön fizibilite ve verimlilik hesabı yaptırmak gerekmektedir.

Devam edecek.

Bir sonraki yayına kadar hoşça kalın....







4 Mayıs 2013 Cumartesi

KENDİ BİYOGAZ TESİSİMİ KENDİM YAPIYORUM 2

           HAYVANCILIK İŞLETMEMİN BİYOGAZ POTANSİYELİ NEDİR?

  • Hayvancılık işletmenizde bir biyogaz-yenienerji tesisi kurmayı düşündünüz, şimdi ise hayvansal ve bitkisel atıklardan ne kadar biyogaz elde edebileceğinizi tespit etmelisiniz.

Aşağıdaki soruları oldukça doğru olarak yanıtlayınız;

1-  Günlük hayvansal dışkı miktarım kaç ton?, kaç romörk? kaç kamyon?

2-  Bunun dışında yem artıkları, silaj artıkları da oluşuyorsa günlük veya aylık ne kadar?

3- İşletmemin yakınındaki arazilerimde kanolla, tritikale, sudan otu gibi enerji bitkileri ekimi de yapabilirmiyim?

4- İşletmem de bunlar için yeterli depolama yerim varmı?

5- Biyogaz tesisinde çalıştırabilecek adamım varmı, kaç saatini tesise verebilir?

6- Yakınlarımda sebze meyve gıda sanayi varmı?

7- Kendi işletmem de bugün için ne kadar elektrik faturası ödüyorum?

8- Yıllık ısı ihtiyacım ne kadar?(Mandıra veya sera, binalar, vbg.)

9- Biyogaz tesisim için hangi teşvikler var ve nerden destek alabilirim?

10- Yakınlarda görüp referans alabileceğim kurulmuş başka bir biyogaz tesisi varmı?

Bu sorulara olumlu yanıtlar ararken işletmenizin biyogaz potansiyelini aşağıda verilen rakamlara dayanarak hesaplayabilirsiniz.


Büyükbaş hayvancılık tesisleri için bir yıllık atık miktarları;

Hayvan                                       1 yıllık atık(gübre) miktarı

1 sağmal inek                                      20 m3 (ton)

1 besi hayvanı                                      10 m3 (ton)

1 genç hayvan 1 yaş                              10 m3

1 Buzağı                                                3 m3

______________________________________________________________


Örnek hesap:  200 sağmal, 100 genç hayvan, ve  bir yılda ortalama 100 buzağısı olan bir işletmenin biyogaz potansiyeli nedir?


200 x 20  =  4000 m3

100 x 10  =  1000 m3

100 x 3    =   300 m3
___________________

Toplam   =   5300 m3 yıllık kuru(tırnakaltı) ve yaş gübre miktarı.   (1)


Şimdi 2. adımda bu atık miktarını biyogaz potansiyelini hesaplayalım;


1 m3 kuru ve yaş karışımı malzeme bize yaklaşık  24 m3 biyogaz verir.


5300 m3 x 24 m3/m3 =   127.200 m3 Biyogaz / yıl. (2). Demek ki bu işletmede bir yılda ortaya çıkan biyolojik atıklardan 127.200 m3 biyogaz elde edebileceğiz.

Peki bu biyogaz miktarı ile ne kadar yenienerji elde edebiliriz?

1 m3 biyogaz bize 2KWh (saat) lik elektrik enerjisi ve 3,5 KWh lik te ısı enerjisi üretebilir.

127.200 m3 x 2 KWh = 254.400 KWsaat elektrik enerjisini 1 yılda üretebiliriz

ve yine;

127.200 m3 x 3,5KWsaat = 445.200 KWsaat ısı enerjisini eş zamanda üretebiliriz.  (3)


İşletmemiz de yıllık tüketim saatlerinin toplamının 7500 saat olduğunu varsayarsak;


254200 KWsaat(h) /  7500 saat = 34 KW gücünde bir jeneratörü çalıştırabilecek bir biyogaz tesisi kurmak mümkün olabilecektir. (4)

Burada önemli olan kendi enerji ihtiyacınızı bu alternatif enerji üretimiyle karşılayabilecek olmanızdır. 

Yukarıda verdiğimiz basit hesaplama yöntemi ile kendi biyogaz potansiyelinizi, dolayısıyla üretebileceğiniz eş zamanlı elektrik ve ısı enerji miktarını kabaca hesaplayabilirsiniz, ve yatırıma değip değmeyeceğini anlayabilirsiniz.

Yatırım kararınızı bu blogta ki yayınlarımızda belirtiğimiz ilkelere dayanarak verdiğinizde sağlam adım atmış olursunuz.

Yorum ve sorularınızı bekliyorum.

Hoça kalın...




   









28 Nisan 2013 Pazar

KENDİ BİYOGAZ TESİSİMİ KENDİM NASIL YAPARIM...?

Küçük ve orta ölçekli hayvancılık işletmeleri için bir biyogaz tesisini kurmak ve işletmek için ne yapmalı? 

Bugünün hayvancılık işletmesi ile 70 li yılların hayvancılık işletmesi arasında ne gibi farklar var?
Bugünün hayvancılık işletmecileri işletmelerini çeşitlendirilmiş faaliyetlerle başarılı kılmak zorundadırlar. Temelde deki faaliyetler olan torağın işlenmesi ve ondan en yüksek verimin alınması, ve hayvancılığın gerektirdiği faaliyetler o yıllardaki gibi devam ediyor, fakat günümüzde hem çiftçilik, hemde hayvancılık çok önemli düzeyde teknolojik olarak gelişti, çoğu işlemler otomatikleştirildi.
Ancak mali kazançlar ayni oranda artmadı...

2000 li yılların sonuna doğru ticari anlamda başarılı olmak zorunda olan işletmeler için yeni bir payanda olarak enerji üreticiliği ortaya çıktı.
Modern hayvancılık işletmelerinde her gün oluşan biyolojik hayvansal ve bitkisel atıklardan elektrik ve termik enerji üretimi yapabilecek bir küçük kuvvet santralı ile işletme ek gelir elde edebilir duruma gelebilecektir.

Artık herkes bilmektedir ki, fosil kaynaklar sona doğru yaklaşmaktadır,ve kullanılmaya devam edildikçe bundan iklim, toprak, ve su kaynakları zarar görecektir...bu bilinç giderek artmaktadır.
Bu görüş artık siyaset tarafından da toplumca da benimsenmektedir.
Bu gerçeklere dayanılarak 2005 ve 2010 yıllarında yenilenebilir enerji kanunu çıkartıldı. Bu kanun kapsamında en son yapılan yönetmelik değişikliği ile lisanssız elektrik üretim kurulu gücü 1000 KWe(1 Megawatt) yükseltildi. 
Üretilen elektrik enerjisine bu kanunla  on yıl süreyle alım garantisi verildi.
Şimdi hayvancılık işletmecilerinin küçük büyük tümünün bu noktada bir biyogaz tesisi kurmak ve işletmek düşüncesi içinde olduğunu deneyimlerimizden biliyoruz.

Daha önceki yayınlarımızda sözünü ettik, tekrar edelim, küçük işletmeler için bir biyogaz tesisi kurmak ve işletmenin en akılcı yolu bulundukları yerde diğer işletmecilerle kooperatifleşerek bir tesis kurmak ve işletmek şeklinde olursa 
ekonomik ve verimli olur. Peki, kendileri için bir tesis yapmak istediklerinde işe nereden başlamalılar?
Bireysel veya ortaklaşa kurulacak bir biyogaz tesisi ile;

> yüksek değerde ökolojik akılcı enerji üreticisi,
> atıkların açıkta beklemesi, ve koku kirliliğinin önlenmesi,
> gazı alınmış gübrenin yakıcı etkisinin kalmaması,
> Gübre akışkanlığının yükselmesi,
> organik gübre üretimi,
> hijenik gübre garantisi,
> elde kalan diğer organik atıkların değerlendirilmesi ve
> yeni bir katma değer sağlama
hedefleri gerçekleştirilmiş olacaktır.

Tabi ki bu hedeflere ulaşmak için detaylı ve planlı bir ön çalışma gerekecektir.  
 Bu yeni yayın dizimizle bir biyogaz tesisi kurmayı düşünen ve planlayan her keze yardımcı olmak ve karar vermelerini kolaylaştıracak bir temel sunmayı amacladık.
Yayınımızı takip eden her hayvancılık işletmecisi kendi çiftliğinde elde edilebilecek biyogaz miktarını ve bununla ne yapabileceğini hesaplayabilecektir. 
Dahada önemlisi, olası bir biyogaz tesisi kurulması durumunda yararını ve masraflarını hesap edebilecek, ve bu sayede yanlış bir yatırım yapma riskinden kaçınabilecektir.

Bundan sonraki yayınımızda; ''İşletmemin biygaz potansiyeli nedir'' sorusunu yanıtlayacağız.

Hoşçakalın...