26 Kasım 2014 Çarşamba

BİYOGAZ TESİSLERİNİN FİNANSMANI -4

NEREDEN BAŞLAMALIYIM?

1- Yenilenebilir enerjilere ilgi artıyor ve bankalarda ağır da olsa bu sektöre teker teker ilgi duymaya başladılar.

Bankaların tamamı hakkında etraflıca bilgi toplayın(Internet) Portföylerinde enerji ve yenilenebilir enerjilere yatırım olan bankaları teker teker ziyaret edin.
Bazı bankaların hedefleri arasında özel olarak biyogaz projleri için finansman olasılıkları var... (burada herhangi bir banka ismi vermekten kaçınıyoruz.)

Banka ile görüşmeye yeterli zaman ayırın ve mutlaka iyi hazırlık yaparak gidin.  

Doğrudan banka müdürü ile görüşün ve projenizi sunun anlatın. Mümkünse elinizde projenizin özet bilgileri olsun, özellikle getir ve götürüsü, fayda ve masraf analizleri gibi..
Girişiminizi kendi özgün hali ile sunun.
Çelişkili ifadelerden sakının,
Projenizi planlayan uzmanı yanınızda bulundurun, sizi bu aşamada desteklemeli.
Mümkünse önceden iyi hazırlanmış bir ekonomiklik ve verimlilik analizi sunun.
(bu belge fayda-masraf hesabından farklıdır, 5-10-15-20 yıllık bir süreçte tesisin ekonomik durumunu ortaya koyar)

Bu analizlerin önceden hazırlanması ve bankaya sunulması projeniz hakkında olumlu bir intiba ve görüş oluşturmak bakımından çok önem taşır.

Projenin uygulayıcısı ve sahibi olarak sizin de konuya iyi vakıf olmanız, sorulara çelişkisiz, net ve anlaşılır yanıtlar vermeniz önemlidir.

Banka görevlisini(müdürü) yatırımınız ve girişiminiz hakkında bilgilendirmek ve projenizin verimliliğini açıklamak sonuçta sizin görevinizdir, başkasının değil, bu işi ben danışmanım diyenlere bırakmayın!

Ve son olarak, projenizin teknolojik üstünlüğü ve yenilikçiliği üzerine çok fazla konuşmayın! daha çok kanıtlanmış ve uygulamalarda başarılı olduğu üzerinde durun...Hiç uygulanmamış, ''İlk olma'' özelliği taşıyan projeler bankacıların gözünde yüksek risk taşır... başarıyla uygulanmış ve kendini kanıtlamış projeler bankacılar için güvenilir intibası oluşturur...

Türkiye de çiftlik tipi biyogaz tesisleri için Almanya örneğinde olduğu gibi henüz özel teşvikler ve yasal düzenlemeler çıkarılmadı, bu alanda bazı çalışmaların yapıldığını duyuyoruz 2015 yılında yeni enerjiler alanında bazı yeni destek ve teşviklerin beklentisi içindeyiz, sektörün gelişmesi buna çok bağlı. 

Biz daha 1984-85 yıllarında köylerde ücretsiz köy tipi biyogaz uyugulama projeleri dağıttık, birkaç meraklı dışında çoğu insan hayret etti, ama uygulayan olmadı.. şimdi küçük orta ve büyük hayvancılık işletmeleri, gıda sanayi, meşrubat fabrikaları, biyolojik atık üreten her iktisadi işletme biyogazla ilgileniyor bu iyi bir gelişme...

Gelecek yayın konumuzu somut bir projeyi ele alarak sürdüreceğiz, bu projeyi sizlerle birlikte planlayıp, uyugulanabilir hale getireceğiz. Projeyi özellikle küçük ve orta ölçekli büyükbaş hayvancılık işletmeleri tarafından uyugulanabilir bir büyüklükte seçtik ve işletmenin kendi enerji ihtiyacını karşılayabilir olmasına odakladık.. ilginizi çekeceğini umuyoruz ve ilgili herkesi bu yayın dizimizi takip etmeye davet ediyoruz...


Hoşçakalın.....








19 Kasım 2014 Çarşamba

BİYOGAZ TESİSİLERİNİN FİNANSMANI 3

Geçen yayınımızda Banka kredileri ve Girişimci kredileri üzerinde durduk. Bu yayınımızda da finansman modelleri üzerinde durmaya devam ediyoruz.

3- Leasing

Bu finansman modeli çok fazla tercih edilmemekle beraber bazı durumlarda son derece işe yarayabilir.. özellikle de yatırımın sabit kısımlarının finansmanında değil, bilakis sonradan değiştirilebilecek, yedeklenebilecek taşınabilir tesis kısımları için oldukça ilginç ve akılcı olabilen bir finansman modelidir.
Örneğin biyogaz tesisinin henüz çoğunlukla yurt dışından temin edilen kojenerasyon ünitesi, özel karıştırıcılar, katı madde dozajlama ünitesi leasing ile finanse edilebilir. 
Bu üniteler leasing sağlayıcısı tarafından sağlanır ve onun mülkiyetinde kalır. Siz yatırımcı olarak kullanım hakkına sahip olursunuz ve bunun için leasing sağlayıcısına bir ücret ödersiniz. Bu ücret genellikle sözleşme sürecine göre değişiklik gösterir ve pazarlık edebilirsiniz..!

Avantajları: 

Mallar leasing sağlayıcısının mülkiyetinde olduğundan sizden ayrıca bir teminat istenmez. vergisel bazı avantajları da kullanmanız mümkündür(çok düşük KDV)

Dezavantajları:

Düzenli ödeme taksitleri banka kredi taksitlerinden daha yüksek olabilir. 
Zamansal değer kaybı müzakere edilir. Sözleşme sonunda karşılıklı belirlenen bir bedel ödenerek malların mülkiyeti elde edilebilir.. 

4- Kiralama

Bu finansman modeli Leasing'e çok benzer aradaki fark, kiralanan ekipmanların yatırımcının mülkiyetine geçmesidir. Bunun için yatırımcı sözleşmede belirlenen bir bedeli öder. Sözleşmenin bitmesi halinde ayrı bir ücret ödenmez.

Avantajları :

Teminat gerektirmez. Vergisel indirimleri vardır. Amartizasyon ve işletme giderleri objenin yatırımcının mülkiyetinde olmasından dolayı dikkate alınır.

5- Contracting

Bu model yatırımcının tesis finansmanını kensinin sağlayamadığı durumlarda oldukça işe yarayan ve çok etkili bir modeldir.
Bu durumda yabancı bir yatırımcı biyogaz yatırımının büyük bir kısmını veya tamamını karşılar. (Contractor) İşletme sahibi olarak siz sadece tesis kurulum yerini ve tesiste işlenecek atık gübreyi veya diğer biyo atıkları düzenli sağlamakla yükümlü olursunuz.
Contactor size bunun için karşılıklı müzakere edeceğiniz bir ücreti öder, ve tesisi kurar ve sözleşmede belirlenen süre boyunca işletir. Tesisi ekonomik ömrü boyunca da işletebilir, veya belirli bir sürenin sonunda size devredebilir, bunu siz karşılıklı müzakerelerle belirlemelisiniz.

Contracting modeli genellikle biyogaz yapımcı firmaları tarafından sunulmaktadır ve Avrupa da çok aygın olarak kullanılmaktadır.
AB ülkeleri içinde en yüksek biyogaz tesis sayısına(9000 adet) sahip F:Almanya
daki son yasal değişikliklerle bundan böyle yeni orta ve büyük ölçekli biyogaz tesislerinin kurulmayacağı varsayılmaktadır. Bu Türkiye deki biyogaz yatırımları için bir fırsat olabilir..! Biyogaz tesisi kurmak isteyen yatırımcıların bu noktaya dikatlerini çekmek isteriz...

Önümüzdeki yıllarda Türkiye de YEK kanununda yapılacak iyileştirmelerle(daha iyi bir enerji satın alma fiyatı, daha uzun dönem satın alma süreci vbg.) bir çok yabancı yatırımcı için Türkiye deki Biyogaz tesisi yatırımları ilgi çekebilecek duruma gelecektir.  

Avantajları:
   
Tesis işletmecisi veya çiftçi açısından risk yok! ve kendi kapasitesini tam olarak kullanabilir.(kendi işine devam eder..)

Dezavantajları:

>sözleşme koşullarını cantractor kendi belirler!

> işletmenin bir başkasına devredilmesi veya satılması durumunda contractor haklarını aynen devam ettirir.

> Enerji satışından elde edilen gelirin bir kısmını ve işletme giderlerini contactor alıkoyar. (yakl%40)

> Sözleşmenin sonradan fesih edilmesi hemen hemen mümkün değildir!

> Contractor bir başka işletmeciye devir yapmaz..

> İşletmenin düzgün çalışması için yer sahibine yükümlülükler düşer.

Bu önemli dezavantajlardan dolayı contracing modelini kullanmayı düşünenlere,

önceden profesyonel bir hukuki ve vergisel danışmanlık almalarını önemle öneririz.

Bu finansman modellerinin yanı sıra bizim ülkemizde uyugulanabilecek bir alternatif olarak Enerji birlik veya kooperatiflerini önermek isteriz.

Özellikle birbirine çok yakın çiftliklerde tek başına bir biyogaz tesisinin kuramıyacak olan işletmeler bu modelle birlikte daha çok gelir elde edebilirler ve biyogaz işletme masraflarını da bir hayli düşürebilirler.

Gelecek yayınımızda, nerden başlayalım? sorusuna yanıt arayacağız, 

Bir biyogaz yatırımı veya planlamayı düşünüyorsanız, bizimle görüşün, sorun yanıtlayalım, bu blogun amacı bu alanda en doğru bilgileri vererek ülkemizde giderek gelişen bu önemli sektörde yanlış yatırımları önlemek, baştan planlamaya çok önem vermek, ve bu teknolojinin ülkemize de kazandırılmasını sağlamaktır.

Bir sonraki yayınımıza değin hoşça kalın...





 
                     İtalya da küçük işletmeler için kompakt bir biyogaz tesisi
  











9 Kasım 2014 Pazar

BİYOGAZ TESİSLERİNİN FİNANSMANI-2

Geçen yayınımızda bir biyogaz tesisi yatırımındaki en kritik aşama nın tesis finansmanı olduğu üzerinde durmuştuk.
Dikkatinizi çekmiştir elbet, son günlerde yazılı ve görsel medyada yerli kaynakların enerji üretimindeki önemi üzerine bir hayli yer verilmeye başlandı. 
Bunun üzerinde giderek daha fazla durulacak, ülkenin enerji açığı her yıl biraz daha büyüyor...
Tüm yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı yatırımların finansmanı da buna gelişmelere paralel olarak gündeme geliyor ve finans kurumları bu alanda hazırlıksız yakalandılar.

Biyogaz tesisi kurmayı planladınız ve bağımsız bir uzmana danışarak bir yapılabilirlik etüdü yaptırdınız, ve bu çalışmada bankacı gözüyle tesisinizin yatırımıyla ilgili tüm bilgiler yer alıyor varsayalım.

Bankalara gitmeden önce hedef belirlemelisiniz. Bu hedefler ;

1- Doğru bankaların seçimini,
2- Vadeleri en uygun finansmanın hangi bankalar tarafından teklif edildiğini,
3- İstenilen teminatlar açısından en uygun finansmanı,
4- Devlet destekli programlara dayalı finansman kaynaklarını,
5- Yatırım başvurunuzun hızlı ele alınıp, sonuçlandırılmasını,
6- Sonradan eksik finansmana ihtiyacınızın olmamasını

kapsamalıdır. Biyogaz tesisi yatırımı için en çok gündemde olan finansman şekilleri üzerinde duralım.

1- Girişimci kredileri
  
En çok kullanılan kredi şeklidir. Teminat olarak Biyogaz tesisinin kendisi alınmalıdır. Bankalar her şey den önce son yıllardaki şirket performansını dikkate alıyorlar. İlave teminat talepleri haksız ve yersiz, şebekeye bağlandığı andan itibaren enerjiyi devlet garantili ulusal şebekeye satıyorsunuz, başka bir teminata neden gerek var..? Banka zaten buna temlik koyuyor.
Hızlı bankaları tercih etmelisiniz, başvurunuz bekletilmemeli..Konuyu bilen ve portföyüne almış bankaları tercih edin.
İlave ihtiyatlar talep edilmemeli. Faizlere dikkat edin, en düşük oranları ve en uzun vadeleri, geri ödemesiz dönemin uzun olmasını tercih edin.

2- Proje finansmanı

Bu finansman modelinde yatırımcının öz sermaye katılımı oldukça yüksektir ve bankanın teminat talebi olmaz veya oldukça daraltılabilir. Burda da biyogaz tesisinin kendisi ve getirisi teminat temelidir.
Alışılmış faiz oranları yüksektir. Girişimci kredileri ile kıyaslandığında banka proje hakkında daha uzun ve kapsamlı bir inceleme yapabilir ve çoğunlukla banka likidite rezervi talep edebilir.

3- Devlet bankaları aracılığı ile finansman

Bazı devlet bankaları yenilenebilir enerji projeleri için yurt dışından temin edilmiş finansman modelleri sunmaktadırlar. Worldbank, KfW, Fransız kalkınma ajansı, EIB , ve diğerlerinden sağlanan finansman yerel bankalar aracılığı ile sunulmakta ve yerel bankaların risk teminatında kullanılmaktadır. Faiz oranları aracılık hizmeti bedellerinden dolayı yüksektir, ve bugüne kadar pek başarılı olamamıştır.

Ancak son zamanlarda bazı devlet bankaları tarafından hedef kitleye yönelik ve özellikle hayvancılık tesislerinin kurulması, yenilenmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarından Biyokütle ve Güneş enerjisi yatırımları için program finansmanı sunulmaktadır.
Bu özel programlarından yararlanmak lokal banka şubeleri üzerinden mümkün olabilmektedir. Dolayısıyla tüm başvuru inceleme ve sonuçlandırma işlemleri bu  lokal şubeler tarafından kabul edilmekte ve yapılmaktadır.

Faiz indirimli olan bu finansman modelinde geri ödemesiz bir süreç ve yeterli vade sunulmaktadır. 
Bu modelin dezavantajı, finansman yapısal taşlarında sabit kuralların geçerli olması ve müzakereye açık olmamasıdır.
Önümüzdeki süreçlerde bu tür finansman modellerinin daha yaygın ve elverişli hale getirileceğini bekliyoruz. 

Gelecek yayınımızda bu konuyu ele almaya devam edeceğiz ve Leasing, Contracting, ve kiralama gibi yeni finansman modellerini inceleyeceğiz.

Bu çok önemli konuda soru ve yorumlarınızı bekliyoruz...

Yatırımınızın başarılı olmasını dileriz. 

Hoşça kalın....








    











2 Kasım 2014 Pazar

EN KRİTİK AŞAMA: BİYOGAZ TESİSLERİNİN FİNANSMANI

Giderek dahada azalan fosil enerji kaynakları ve artan enerji fiyatları bugün küçük büyük tüm işletmelerin en önemli ve acil hale gelmiş sorunudur. Türkiye enerjide dışa bağımlı bir ülkedir ve enerji açığı büyümeye devam etmektedir. 

Uzun vadeli çözümlerin yanı sıra kısa vadeli çözümler üzerinde durmak ve çözümler üretmek zamanıdır şimdi... Bu durum küçük orta ölçekli ve büyük tarım ve gıda üretimi yapan işletmeler için daha da önem arz etmektedir.
Çünkü bu işletmeler her gün tonlarca organik atık üretmekte ve başka türlü değerlendirmeden bertaraf etmek zorunda kalmaktadırlar. Buda  işletmelere ek bir maliyet getirmektedir. 
Bugün işletmelerin hemen hepsi organik atıkların enerjiye dönüştürülebileceğini, ve bundan yarar sağlayacaklarının bilincindeler.

Yenilenebilir enerjiler içinde çok yetenekli olan biyogaz bu işletmeler için iyi bir fırsat ve organik atıkların enerji üretimi için kullanılmasına en uygun konsept. 

2011 yılında YEK kanununda yapılan iyileştirmelerle biyogaz pazarı ülkemizde gelişmeye başladı ve bugün bir kaç firma bu alanda pazara hakim olma yarışı içine girdiler. Çoğu Alman, Hollanda, Danimarka, Avusturya firmalarından oluşuyor. 
Sundukları tekliflere bakınca Türkiye koşullarında oldukça yüksek kalan fiyatlarla karşılaşılıyor, ve tabi ki bu tesislerin finansman ihtiyacını karşılamak zorlaşıyor. Bu arada büyük yerli firmalar Enerji sektöründeki bu büyük açığın farkına erken vararak enerji yatırımlarını hızlandırdılar. Bunlar şu veya bu şekilde finansman yaratmada sorunları aşıyorlar.
Sorun küçük ve orta ölçekli işletmelerin tesis yatırımı için gerekli uygun finansmanı nasıl yaratacak olmalarında... 
Bizim bu yeni yayın konumuzun odaklandığı noktada tam olarak bu sorunun çözümü.

Mevcut durumu analiz ettiğimizde, küçük işletmeler için akılcı çözümün kendi ihtiyaçları olan enerjiyi kendi işletmelerinde ortaya çıkan atıklarla karşılayabilir olmasındadır. Bunu sağlayabildikleri takdirde, enerji masraflarını tasarruf edecek ve ayni zamanda enerji işletmecisi de olacaklardır.
Bütün sorun işletme bünyesine en uygun yöntemle ve yatırımla enerji üretimini gerçekleştirmektir. 

Ne tür işletme olursa olsun, finansman ihtiyacını belirlemeden önce mutlaka bağımsız bir uzaman mühendislik kurumuna işletmelerine özel bir ''YAPILABİLİRLİK'' çalışması yaptırmalarını ısrarla öneriyoruz... Bir çok girişimci bu önemli kademeyi atlayıp, çeşitli tavsiyelerle veya ilişkilere dayanarak biyogaz yüklenicilerinden fiyat teklifi alarak, o teklif teki yatırım miktarına göre finansman arayışına giriyorlar. Bu hiç bir zaman doğru sonuçlara götürmeyecek bir yöntemdir!
Yapılabilirlik çalışmasını yapan kuruluş tesis imalatına girmemeli ve fiyat vermemelidir, yani biyogaz tesisi satıcısı olmamalıdır. Aksi takdirde yanlı ve taraf tutucu, yanılgı olanağı yüksek rakamlarla baştan yanlış yola girilebilir.

Bu yayın konumuz devam edecektir, gelecek yayınımızda, yatırım miktarı bir yabılabilirlik etüdüne dayanarak belirlenmiş biyogaz yatırımlarının finansman kaynakları, olasılıkları ve gerçekleştirilmeleri üzerinde duracağız, ve bu önemli konuyu birlikte irdeleyeceğiz. 

Düşüncelerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum... Hoşça kalın..