9 Kasım 2014 Pazar

BİYOGAZ TESİSLERİNİN FİNANSMANI-2

Geçen yayınımızda bir biyogaz tesisi yatırımındaki en kritik aşama nın tesis finansmanı olduğu üzerinde durmuştuk.
Dikkatinizi çekmiştir elbet, son günlerde yazılı ve görsel medyada yerli kaynakların enerji üretimindeki önemi üzerine bir hayli yer verilmeye başlandı. 
Bunun üzerinde giderek daha fazla durulacak, ülkenin enerji açığı her yıl biraz daha büyüyor...
Tüm yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı yatırımların finansmanı da buna gelişmelere paralel olarak gündeme geliyor ve finans kurumları bu alanda hazırlıksız yakalandılar.

Biyogaz tesisi kurmayı planladınız ve bağımsız bir uzmana danışarak bir yapılabilirlik etüdü yaptırdınız, ve bu çalışmada bankacı gözüyle tesisinizin yatırımıyla ilgili tüm bilgiler yer alıyor varsayalım.

Bankalara gitmeden önce hedef belirlemelisiniz. Bu hedefler ;

1- Doğru bankaların seçimini,
2- Vadeleri en uygun finansmanın hangi bankalar tarafından teklif edildiğini,
3- İstenilen teminatlar açısından en uygun finansmanı,
4- Devlet destekli programlara dayalı finansman kaynaklarını,
5- Yatırım başvurunuzun hızlı ele alınıp, sonuçlandırılmasını,
6- Sonradan eksik finansmana ihtiyacınızın olmamasını

kapsamalıdır. Biyogaz tesisi yatırımı için en çok gündemde olan finansman şekilleri üzerinde duralım.

1- Girişimci kredileri
  
En çok kullanılan kredi şeklidir. Teminat olarak Biyogaz tesisinin kendisi alınmalıdır. Bankalar her şey den önce son yıllardaki şirket performansını dikkate alıyorlar. İlave teminat talepleri haksız ve yersiz, şebekeye bağlandığı andan itibaren enerjiyi devlet garantili ulusal şebekeye satıyorsunuz, başka bir teminata neden gerek var..? Banka zaten buna temlik koyuyor.
Hızlı bankaları tercih etmelisiniz, başvurunuz bekletilmemeli..Konuyu bilen ve portföyüne almış bankaları tercih edin.
İlave ihtiyatlar talep edilmemeli. Faizlere dikkat edin, en düşük oranları ve en uzun vadeleri, geri ödemesiz dönemin uzun olmasını tercih edin.

2- Proje finansmanı

Bu finansman modelinde yatırımcının öz sermaye katılımı oldukça yüksektir ve bankanın teminat talebi olmaz veya oldukça daraltılabilir. Burda da biyogaz tesisinin kendisi ve getirisi teminat temelidir.
Alışılmış faiz oranları yüksektir. Girişimci kredileri ile kıyaslandığında banka proje hakkında daha uzun ve kapsamlı bir inceleme yapabilir ve çoğunlukla banka likidite rezervi talep edebilir.

3- Devlet bankaları aracılığı ile finansman

Bazı devlet bankaları yenilenebilir enerji projeleri için yurt dışından temin edilmiş finansman modelleri sunmaktadırlar. Worldbank, KfW, Fransız kalkınma ajansı, EIB , ve diğerlerinden sağlanan finansman yerel bankalar aracılığı ile sunulmakta ve yerel bankaların risk teminatında kullanılmaktadır. Faiz oranları aracılık hizmeti bedellerinden dolayı yüksektir, ve bugüne kadar pek başarılı olamamıştır.

Ancak son zamanlarda bazı devlet bankaları tarafından hedef kitleye yönelik ve özellikle hayvancılık tesislerinin kurulması, yenilenmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarından Biyokütle ve Güneş enerjisi yatırımları için program finansmanı sunulmaktadır.
Bu özel programlarından yararlanmak lokal banka şubeleri üzerinden mümkün olabilmektedir. Dolayısıyla tüm başvuru inceleme ve sonuçlandırma işlemleri bu  lokal şubeler tarafından kabul edilmekte ve yapılmaktadır.

Faiz indirimli olan bu finansman modelinde geri ödemesiz bir süreç ve yeterli vade sunulmaktadır. 
Bu modelin dezavantajı, finansman yapısal taşlarında sabit kuralların geçerli olması ve müzakereye açık olmamasıdır.
Önümüzdeki süreçlerde bu tür finansman modellerinin daha yaygın ve elverişli hale getirileceğini bekliyoruz. 

Gelecek yayınımızda bu konuyu ele almaya devam edeceğiz ve Leasing, Contracting, ve kiralama gibi yeni finansman modellerini inceleyeceğiz.

Bu çok önemli konuda soru ve yorumlarınızı bekliyoruz...

Yatırımınızın başarılı olmasını dileriz. 

Hoşça kalın....








    











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder