Geçen yayınımızda Banka kredileri ve Girişimci kredileri üzerinde durduk. Bu yayınımızda da finansman modelleri üzerinde durmaya devam ediyoruz.
3- Leasing
Bu finansman modeli çok fazla tercih edilmemekle beraber bazı durumlarda son derece işe yarayabilir.. özellikle de yatırımın sabit kısımlarının finansmanında değil, bilakis sonradan değiştirilebilecek, yedeklenebilecek taşınabilir tesis kısımları için oldukça ilginç ve akılcı olabilen bir finansman modelidir.
3- Leasing
Bu finansman modeli çok fazla tercih edilmemekle beraber bazı durumlarda son derece işe yarayabilir.. özellikle de yatırımın sabit kısımlarının finansmanında değil, bilakis sonradan değiştirilebilecek, yedeklenebilecek taşınabilir tesis kısımları için oldukça ilginç ve akılcı olabilen bir finansman modelidir.
Örneğin biyogaz tesisinin henüz çoğunlukla yurt dışından temin edilen kojenerasyon ünitesi, özel karıştırıcılar, katı madde dozajlama ünitesi leasing ile finanse edilebilir.
Bu üniteler leasing sağlayıcısı tarafından sağlanır ve onun mülkiyetinde kalır. Siz yatırımcı olarak kullanım hakkına sahip olursunuz ve bunun için leasing sağlayıcısına bir ücret ödersiniz. Bu ücret genellikle sözleşme sürecine göre değişiklik gösterir ve pazarlık edebilirsiniz..!
Avantajları:
Mallar leasing sağlayıcısının mülkiyetinde olduğundan sizden ayrıca bir teminat istenmez. vergisel bazı avantajları da kullanmanız mümkündür(çok düşük KDV)
Dezavantajları:
Düzenli ödeme taksitleri banka kredi taksitlerinden daha yüksek olabilir.
Zamansal değer kaybı müzakere edilir. Sözleşme sonunda karşılıklı belirlenen bir bedel ödenerek malların mülkiyeti elde edilebilir..
4- Kiralama
Bu finansman modeli Leasing'e çok benzer aradaki fark, kiralanan ekipmanların yatırımcının mülkiyetine geçmesidir. Bunun için yatırımcı sözleşmede belirlenen bir bedeli öder. Sözleşmenin bitmesi halinde ayrı bir ücret ödenmez.
Avantajları :
Teminat gerektirmez. Vergisel indirimleri vardır. Amartizasyon ve işletme giderleri objenin yatırımcının mülkiyetinde olmasından dolayı dikkate alınır.
5- Contracting
Bu model yatırımcının tesis finansmanını kensinin sağlayamadığı durumlarda oldukça işe yarayan ve çok etkili bir modeldir.
Bu durumda yabancı bir yatırımcı biyogaz yatırımının büyük bir kısmını veya tamamını karşılar. (Contractor) İşletme sahibi olarak siz sadece tesis kurulum yerini ve tesiste işlenecek atık gübreyi veya diğer biyo atıkları düzenli sağlamakla yükümlü olursunuz.
Contactor size bunun için karşılıklı müzakere edeceğiniz bir ücreti öder, ve tesisi kurar ve sözleşmede belirlenen süre boyunca işletir. Tesisi ekonomik ömrü boyunca da işletebilir, veya belirli bir sürenin sonunda size devredebilir, bunu siz karşılıklı müzakerelerle belirlemelisiniz.
Contracting modeli genellikle biyogaz yapımcı firmaları tarafından sunulmaktadır ve Avrupa da çok aygın olarak kullanılmaktadır.
AB ülkeleri içinde en yüksek biyogaz tesis sayısına(9000 adet) sahip F:Almanya
daki son yasal değişikliklerle bundan böyle yeni orta ve büyük ölçekli biyogaz tesislerinin kurulmayacağı varsayılmaktadır. Bu Türkiye deki biyogaz yatırımları için bir fırsat olabilir..! Biyogaz tesisi kurmak isteyen yatırımcıların bu noktaya dikatlerini çekmek isteriz...
Önümüzdeki yıllarda Türkiye de YEK kanununda yapılacak iyileştirmelerle(daha iyi bir enerji satın alma fiyatı, daha uzun dönem satın alma süreci vbg.) bir çok yabancı yatırımcı için Türkiye deki Biyogaz tesisi yatırımları ilgi çekebilecek duruma gelecektir.
Avantajları:
Tesis işletmecisi veya çiftçi açısından risk yok! ve kendi kapasitesini tam olarak kullanabilir.(kendi işine devam eder..)
Dezavantajları:
>sözleşme koşullarını cantractor kendi belirler!
> işletmenin bir başkasına devredilmesi veya satılması durumunda contractor haklarını aynen devam ettirir.
> Enerji satışından elde edilen gelirin bir kısmını ve işletme giderlerini contactor alıkoyar. (yakl%40)
> Sözleşmenin sonradan fesih edilmesi hemen hemen mümkün değildir!
> Contractor bir başka işletmeciye devir yapmaz..
> İşletmenin düzgün çalışması için yer sahibine yükümlülükler düşer.
Bu önemli dezavantajlardan dolayı contracing modelini kullanmayı düşünenlere,
önceden profesyonel bir hukuki ve vergisel danışmanlık almalarını önemle öneririz.
Bu finansman modellerinin yanı sıra bizim ülkemizde uyugulanabilecek bir alternatif olarak Enerji birlik veya kooperatiflerini önermek isteriz.
Özellikle birbirine çok yakın çiftliklerde tek başına bir biyogaz tesisinin kuramıyacak olan işletmeler bu modelle birlikte daha çok gelir elde edebilirler ve biyogaz işletme masraflarını da bir hayli düşürebilirler.
Gelecek yayınımızda, nerden başlayalım? sorusuna yanıt arayacağız,
Bir biyogaz yatırımı veya planlamayı düşünüyorsanız, bizimle görüşün, sorun yanıtlayalım, bu blogun amacı bu alanda en doğru bilgileri vererek ülkemizde giderek gelişen bu önemli sektörde yanlış yatırımları önlemek, baştan planlamaya çok önem vermek, ve bu teknolojinin ülkemize de kazandırılmasını sağlamaktır.
Bir sonraki yayınımıza değin hoşça kalın...
İtalya da küçük işletmeler için kompakt bir biyogaz tesisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder